Hyppää sisältöön

Bryson DeChambeau ja Dustin Johnson sanoivat kiitos ei Saudi Golf Leaguelle – Rory McIlroylta kovaa kritiikkiä Phil Mickelsonille

Bryson DeChambeaun jättti avauskierroksen jälkeen pelin keskeen loukkaantumisesta johtuen helmikuun alussa pelatussa Saudi Internationalissa. KUVA: GETTY IMAGES

Greg Normanin ja Saudi-Arabian valtaa pitävien yhteinen hanke maailman parhaiden golfarien liittymiseksi perusteilla olevan Saudi Golf Leaguen pelaajiksi on melkoisessa vastatuulessa.

Phil Mickelson nousi päättyneen viikon aikana entistä vahvemmaksi puhemieheksi liputtaessaan kovalla kohulla ja valtavilla dollarinipuilla tähtiä kiertueelleen suitsuttelevan Saudi Golf Leaguen puolesta.

Mickelsonin rooli Normanin ja saudi-arabialaisten kumppanina on paljastunut huomattavasti aiempia tietoja suuremmaksi hänestä kirjaa kirjoittavan toimittaja Alan Shipnuckin julkaistua Fire PIt Collective -sivustolla aiheesta varsin kattavan artikkelin.

Phil Mickelsonia (kuvassa) ja Greg Normania yhdistää pitkäaiakinenen eripura sekä kyynisyys PGA Touria kohtaan. KUVA: GETTY IMAGES

Shipnuck markkinoi kirjansa sisältöä varsin merkittävillä nostoilla siitä, kuinka ”Lefty” on jo vuoden 2021 aikana yhdessä muutaman muun tähden kanssa palkannut asianajajia luomaan pelaajien kannalta tarpeellisia toimintamalleja ja sopimuspohjia yhteistyön aloittamiseksi Saudi Golf Leaguen kanssa.

Shipnuck lainaa kirjoituksessaan Mickelsonin ajatuksia tämän motiiveista, jotka liittyvät vähemmän yllättävästi hänen käsityksiinsä siitä, että PGA Tourin valtavan suuresta liikevaihdosta riittämättömän pieni osuus kohdistuu pelaajien hyväksi.

Saudi-Arabian valtakoneistoa pyörittävien tahojen taustoista ja toimintamalleista Mickelson tiedostaa faktat.

Uusien yhteistyökumppanien lukiessa artikkelia ovat otsarypyt rahoittajienkin kasvoilla varmuudella menneet uusiksi..

”Tiedämme kuinka he murhasisvat Washington Postin reportterin Jamaila Khashoggin sekä sen kuinka pitkä historia Saudi-Arabialla on ihmisoikeuksen polkijana. Seksuaalisten vähemmmistöjen edustajia murhataan.”

”On hyvä kysymys, miksi minä kaikki nämä epäkohdat tietäen edes neuvottelen heidän kanssaan?”

”Siksi, että tämä on kerran elämässä -tilaisuus näpäyttää PGA Touria siitä, kuinka se toimii”, Phil Mickelson avautui Shipnuckille.

”En ole edes varma siitä, haluanko SGL:n menestyvän. Mutta tämä mahdollistaa sen, että saamme välimme PGA Tourin kanssa selvitettyä”, hän määritteli motiivinsa toimittajalle marraskuussa 2021.

Rory McIlroy: ”Naiivia ja itsekästä”

Shipnuckin artikkelin julkaisun jälkeen Phil Mickelson on saanut runsaasti kritiikkiä toiminnastaan. Pelaajista mielipiteensä ovat julkistaneet näyttävimmin Justin Thomas ja PGA:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Rory McIlroy.

”En halua potkia henkilöä, joka makaa maassa, mutta Mickelsonin lausumat ovat naiiveja, itsekkäitä ja asiattomia. Olen todella yllättynyt ja pettynyt, surullinenkin.”

Rory McIlroy ei ujostellut kertoa mielipidettään Phil MIckelsonin toiminnasta ja kommenteista.KUVA: GETTY IMAGES

Suuri osa huipuista on julkisesti ilmoittanut sanovansa ei kiitos Saudi Golf Leaguen yhteistyösopimuksille.

Sunnuntaina tämän tekivät Saudi-Arabiassa kaikki neljä Saudi Internationalia pelannut Dustin Johnson, sekä Bryson DeChambeau, jolle huhuiltiin tarjotun yli 100 miljoonan korvausta uudella kiertueella pelaamisesta.

”Uskon, että Phil istuu nyt kotonaan miettimässä, mihin suuntaan hän tässä tilanteessa suuntaa”, McIlroy arveli Genesis Inviatationalin jälkeen antamassaan haastattelussa.”

”Mielestäni PGA Tour toimii varsin hyvin. On turha lähteä korjaamaan sellaista, mikä ei ole rikki.”

Saudi Golf Leaguen kisoja Trump Golfin kentille?

Dustin Johnsonin ja Bryson DeChambeaun tuoreiden ilmoitusten jälkeen käytännössä kaikki supertähdiksi lukeutuvat pelaajat ovat ilmoittaneet jatkavansa PGA Tourilla ja DP World Tourilla.

Loistavan uransa loppusuoralla olevien Mickelsonin, Henrik Stensonin, Ian Poulterin ja Lee Westwoodin kohdalla on kysymysmerkit.

Näitä mestareita yhdistää se, että he kaikki ovat vahvoja ehdokkaita Ryder Cup -kapteeneiksi.

Ainakin Mickelsonin osalta tämä ovi on lähes varmasti sulkeutunut vuoden 2023 osalta.

Näköpiirissä ei myöskään ole tilannetta, jossa tähdet voisivat pelata sekä PGA Tourilla että Saudi Golf Leaguella.

PGA Tour on uhannut uuden kiertueen kanssa sopimuksia tekeville elinikäisen osallistumiskiellon omiin kisoihinsa.

Tämän ilmoituksen juridisesta pätevyydestä saatetaan vielä kulisseissa ja oikeussaleissa käydä kädenvääntöä, mikäli

SGL:n toiminta käynnistyy.

Huhujen mukaan Saudi Golf Leaguella olisi valmiita sopimuksia lukuisien pelaajien kanssa kiertueelleen.

Sen ohjelmasta ja kisoja isännöivistä kentistä on kerrottu informoitavan maaliskuussa samalla viikolla, kun PGA Tourin lippulaivakisa, Players Championship pelataan.

Saudi Golf Leaguen tavoitteena on järjestää kisoistaan osa USA:ssa. Lisää maustetta ja jännitettä monille rintamille on tuomassa se, että ex-presidentti Donald Trumpin perustaman Trump Golf -ketjun kenttien on huhuiltu olevan kisakenttien joukossa.

Trumpin kentät ovat joutuneet paitsioon majorien ja PGA Tourin kisojen järjestämisestä Trumpin kyseenalaisen maineen ja toiminnan vuoksi.

PGA Tourilla nähdään tulevien viikkojen aikana upeita kisoja Tourin suunnatessa Floridaan.

Odotettavissa voi olla vielä yllättäviäkin juonikäänteitä kun golfhuippujen sieluista yritetään käydä kauppaa suurten tunteiden ja paksujen dollarinippujen voimin.

Etsi luettavaa