Hyppää sisältöön

Brooks Koepkalla vastustamaton loppukiri Phoenixissa: ”Olen käynyt läpi hyvin synkkiä hetkiä”

Brooks Koepka on voittanut PGA Tourilla USA:ssa vain kaksi tavallista kisaa. Molemmat Phoenixiissa

PGA Tourin diiva ja suorasuinen yleisön suosikki nousi kolmen karsiutumisen jälkeen hurjalla loppukirillään ohi Xander Shauffelen ja Jordan Spiethin.

Waste Management Phoenix Openin piti sunnuntaina olla kahden supertähden, Jordan Spiethin ja Xander Schauffelen välinen taisto ykköstilasta, jota molemmat ovat pitkään janonneet.

Ja odottavat edelleen.

Kisaa johtanut parivaljakko pelasi päätöspäivänä hyvin epävarmasti, etenkin Schauffele, jolla kakkostiloista on tullut lähes kirous.

TPC Scottdalen kentällä oli upea pöhinä päällä jännityksen kasvaessa loppureiíllä.

Yleisöä  oli alueelle laskettu 5 000, ja heistä totisesti lähti ääntä.

Koepka nousi synkistä vesistä voittajaksi

Sankariksi ja voittoon nousi ilmiömäisellä kirilllään Brooks Koepka, joka on kulkenut varjojen mailla kaudet 2019 ja 2020 polvivamman estäessä tehokkaan harjoittelun ja kipuillessa kilpailuissa.

Edellisviikolla Koepka teki oman ennätyksensä karsiutumalla kolmannen kerran peräkkäin PGA Tourin kisassa.

Jo lauantaina Koepka koputteli Phoenixin kisassa kärkimiesten kannoille pelaamalla kuusi viimeistä reikää viisi alle.

Eroa kärkipariin Spieth & Schauffele jäi kuitenkin vielä viisi lyöntiä.

Hyvin harva osasi ennakoida, että vain yhden kerran koko urallaan USA:ssa normaalin PGA TOurin kisan voittanut Koepka löytäisi vielä voittoon vievän vaihteen.

Näin kuitenkin kävi. Koepka oli kolmannen reiän jälkeen yhden alle parin, ja teki tämän jälkeen yhdeksän perättäistä paria ennen saapumistaan 13:n tiiauspaikalle. 

Tästä käynnistyi ilotulitus. 

Muiden kärkimiesten söhrittyä mahdollisuuksi kolmen birdien, parin ja sokerina pohjalla par-nelosella tekemänsä eaglen yhdistelmä vei Koepka kahden lyönnnin johtoon. 

Ratkaisevaksi lyönniksi muodostui 17:lla 29 metrin päästä sisään upottamansa nosto pienen kummun yli sprinkleriä väistellen.

PGA Tourin kivikasvo avautui TV-haastattelussa ja mediatilaisuudessa vaikeista ajoistaan, jotka ovat vieneet hänet välillä henkisesti ”hyvin synkkii tunnelmiin.”

”Polven kanssa on ollut pitkäaikaisia ongelmia. Levosta ja hoitotoimenpiteistä huolimatta se ei ole tullut kuntoon. Olen ollut isoissa tuskissa kykenemättä harjoittelemaan 100 prosenttisesti. Epävarmuus siitä, tuleeko polvesta enää koskaan normaalia, on vaivannut mieltä ja monet itkut on käyty läpi”, Brooks Koepka kertoi.

”Nyt se on kunnossa ja olen pelannut jo pidempään varsin hyviä jaksoja. Niissäkin kisoissa, joissa karsiuduin. Olen odottanut onnistumista ja nyt se tuli”, hän iloitsi.

Vammat eivät ole rajoittuneet polveen, myös lanteen kipeytyminen ja sen hoidot ovat syöneet energiaa.

Yleisön merkitys Phoenixin kisassa oli Koepkalle suuri.

”Me kaikki olemme tietyllä tavalla viihdetaiteilijoita, pelaamme katselijoille ja saamme heistä voimaa. Tässä kisassa vuorovaikutus yleisön kanssa antoi lisää voimavaroja.”

Xander Schauffelen voitottomuuden tuska näkyy kauas

Maailmanlistan nelonen Xander Schauffele on pelannut varsin hyvin ja tasaisesti isoissakin kisoissa notkahtelematta.

Ykköstilat vain välttävät kalifornialaista. Edellinen voitoista on tammikuulta 2019. Sen jälkeen hän on ollut reilun kahden vuoden aikana seitsemän kertaa toinen.

Tour Championshipissa 2020 Schauffele oli lyönneissä ykkönen, mutta edellisistä kisoista saatujen tasoitusten johdosta Fedex Cupin listalla kolmas.

Sunnuntain esitys oli Schauffelelle kolmeen ensimmäisen  kierroksen varmuuteen ja loistokkuuteen verrattuna umpisurkea.

Takkuilu näkyi isoina epäonnistumisina muutamassa draivissa, sekä hapuilussa lähipelissä ja putissa.

Xander Schauffelellle tarjolla ollut voitto karkasi sisääntulon heikkoihin avauksiin ja hapuiluun lähipelissä

Xander Schauffelellle tarjolla ollut voitto karkasi sisääntulon heikkoihin avauksiin ja hapuiluun lähipelissä

GETTY IMAGES

Hyvänä tuloksentekijänä tunnettu Schauffele (66-64-65-71,-18) antoi voiton lipua käsistään halvalla tavalla.

Jordan Spiethin peli on edelleen etenkin avausten osalta epävarmaa rimpuilua.

Kapeampiin uomiin ja tilanteisiin, joissa esteitä on molemmin puolin, Spiethin on hyvin vaikea istuttaa etenkin avauksiaan riittävän hyvällä prosentilla.

Lauantain hurmosta (61) hän ei saanut toistettua, jaettu neljäs sijakin on rohkaiseva signaali siitä, että vasta 27-vuotias nuorukainen voisi nousta takaisin vakavasti otettavaksi menestyjäksi suurissa kisoissa.

Steve Stricker unohti oman pelinsä Koepkaa kannustaessaan

Helmikuun lopulla 54 vuotta täyttävä Steve Stricker oli muutenkin värikkäässä ja yleisöön menevässä kisassa peukutusten kohteena.

Steve Stricker sai Phoenixissa mieluisa muistutuksen siitä, kuinka loistava pellaaja Brooks Koepka parhaimmillaan on

Steve Stricker sai Phoenixissa mieluisa muistutuksen siitä, kuinka loistava pellaaja Brooks Koepka parhaimmillaan on

GETTY IMAGES

PGA Tourin vanhinta voittajaa hänestä ei tullut, mutta kahden lyönnin päähän  Brooks Koepkasta neljänneksi yltäminen oli sekin  fantastinen suoritus.

Viikonloppuna Stricker osui yhtä lukuunottamatta kaikkiin viheriöihin oikealla lyöntimäärällä.

”Huomasin viimeisen päivän aikana keskittyväni pelikaverini Brooks Koepkan kannustamiseen. Jouduin muistuttamaan itseäni, että pelaan itse samoista sijoista. Koepkan kuntoutuminen on hieno asia, syyskuun Ryder Cupissa hänellä on eväitä olla joukkueeellemme tärkeä palanen”, kapteeni Stricker iloitsi.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa