Brooks Koepka PGA Championshipin sankari – uran viides voitto majorissa

Brooks Koepka on voittanut PGA Tourin kisoja yhteensä yhdeksän. Peräti viisi näistä on majoreita. Kuva: Getty Images

Brooks Koepka (72-66-66-67,-9) piti sunnuntaina edellispäivänä hankkimansa johdon Oak Hill Country Clubilla, ja voitti jo kolmannen kerran urallaan PGA Championshipin. Maailmanlistan ykköseksi noussut Scottie Scheffler ja Norjan Viktor Hovland jakoivat toisen sijan kaksi lyöntiä heikommalla tuloksella.

Brooks Koepka osoitti henkistä vahvuutta ja taitoaan voittaa isoja kilpailuja kauden toisessa majorissa. Avauskierroksella epäonnistunut (72) floridalainen pelasi keskimmäiset kierrokset aivan omaan tahtiinsa (66-66), jättäen 36-reiän jaksossa muita voitontavoitteljoita keskimäärin seitsemän lyöntiä.

Musertava näytös jatkui vielä viimeisen kierroksen neljällä ensimmäisellä.

Sunnuntain kierrokselle hän pääsi lyönnin johdossa, eikä missään vaiheessa laskenut ketään rinnalleen tai ohi. Pelikaveri VIktor Hovland jäi Brooks Koepkan kolmen birdien (väylät 2-4) myötä jo kierroksen alkuvaiheilla kolmen lyönnin päähän, muut tätäkin kauemmas

Norjalainen sai kutistettua sisääntulossa eron vain yhteen lyöntiin, edellä pelanneist oli aiemmin laittanut ohitusvaihteen silmään Scottie Scheffeler.

Hovlandin mahdollisuudet hautautuivat hiekkaan

Lopullinen ratkaisu tuli 16:lla, jossa molemmat pelaajat löivät avauksen väylän oikealle puolelle.

Hovland epäonnistui väyläbunkkerissa, josta hänen toinen lyöntinsä upposi toppina bunkkerin viereiseen ruohomättääseen.
Hovland teki tuplabogin.

Koepka löi lähestymisensä karheikosta alle metriin ja upotti birdieputin. Ero kasvoi ratkaisevasti neljään lyöntiin.

Koepkalla (67) oli varaa tehdä 17:lla bogey, sekä viimeiselle näyttävä par. Voittomarginalia kertyi kaksi lyöntiä.

”Tämä voitto on merkityksellisin”

Brooks Kopek voitti neljä ensimäistä majoriaan 2017 -2019 poikkeusellisen lyhyyen, vain 23 kuukauden jaksossa. Neljännen voittamisesta viikonlopun menestykseen kesti lähes päivälleen neljä vuotta.

Jakson kuluessa Koepka on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, siirtynyt LiV Golfiin ja kokenut hyvinkin vaikeita aikoja kentän laidall miettien, onko hänestä vielä fyysisten vammojensa johdosta huippupelaajaksi.

”Tämä voitto on minulle merkityksellisin peilaten niihin kaikkiin hulluihin tapahtumiin, joita elämässäni on viimeisten vuosien aikana ollut”

”Epäonnistumisten kautta opitaan, niiden kautta kasvetaaan menestykseen. Jokaisen oman vaikean jaksoni aikana olen tehnyt uuden päätöksen, joka on ollut luonteeltaan enemmän liittynyt henkiseen puoleen kuin fyysiseen. Olen aina pyrkinyt kehittymään paremmaksi”, Koepka filosofoi kisan päätyttyä

Scheffler nousi maailmanlistan kärkeen – kolmannen kerran vuonna 2023

Scottie Scheffler (65) teki sisääntulossa neljä birdieä nousten jakamaan toista sijaa birdieen kierroksensa lopettaneen Viktor Hovlandin kanssa.

Kärkikolmikko teki mojovat nousut maailmanistalla. Brooks Koepkan uusi sijoitus on 13:s, Scheffler nousi toiselta sijalta ensimmäiseksi, jo kolmannen kerran kalenterivuoden 2023 aikana.

Viktor Hovland otti listalla viisi askelta ylemmäs, tuore ranking on kuudes.

Vaikka Hovland oli vielä 15:n jälkeen vain lyönnin päässä Koepkasta, hän ei lähtenyt jossittelemaan loppuratkaisusta, jossa norjalainen epäonnistui näennäisen helpossa väyläbunkkerilyönnissä 16:lla laskien Koepkan tuplabogillaan ( ja tämän birdiellä) tavoittamattomalle karkumatkalle.

”En mielestäni hävinnyt tätä kisaa, vaan Brooks ansaitsi ykköstilansa. Hän pelasi erittäin hyvää golfia viimeisenä päivänä.”

Hovland on ainoa maailmanhuipuista, joka on ollut voittotaistossa kolmessa viimeisessä majorissa vielä viimeisellä kierroksella. Sijoitukset neljäs, seitsemäs ja jaettu toinen antavat uskoa siihen, että norjalaistähden vuoro nostaa kannua majorissa voi tulla hyvinkin pian.

Palkintosumma nousi 2,5 miljoonaa taalaa

PGA Championshipissa jaettiin palkintorahaa ennätyksellisesti 17,5 miljoonaa dollaria. Edellisvuonna summa oli 15 miljoonaa, joten nousuprosentti oli 16,6%

Brooks Koepkan osuus potista oli 3,15 miljoonaa dollaria.

”Voitto tuntuu uskomattoman hienolta. Olen tehnyt niin paljon töitä kuntoutumiseni eteen”, lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Koepka aloitti tunteittensa purkamisen palkintojenjaossa.

Brooks Koepkalle PGA Championshipin voitto oli jo uran kolmas. US Openin hän on voittanut kahdesti. Viisi major-voittoa on aktiivipelaajista kolmanneksi suurin määärä uransa loppusuoralla olevien Tiger Woodsin(15) ja Phil Mickelsonin jälkeen.

Merkillepantavaa Koepkan voittojen jakaumassa (entisen kotikiertueen) PGA Tourin osalta on se, että yhdeksästä voitosta viisi on tullut majoreissa, neljä tavallisissa kisoissa.