Hyppää sisältöön

Brooks Koepka perjantain paras PGA Championshipissa – Viktor Hovland, Scottie Scheffler ja Corey Conners kärjessä

Brooks Koepkalla on uran viides major-voitto ajatuksissaan. Edelliset neljä tulivat kausilla 2018-2019. Kuva: Getty Images

Oak Hill Country Clubilla pelataan upeaa kisaa, jossa kärkikymmenikköön nousi PGA -valmentajien kategorian kautta kisaan päässeen superyllättäjä Michael Blockin lisäksi myös Rory McIlroy.

Bryson DeChambeau (66-71,-3) sai väistyä neljänneksi kauden toisessa majorissa tuulenhalkojan paikalta, joka on ennen kahta viimeistä kierrosta Scottie Schefflerin, Corey Connersin ja Viktor Hovlandin hallussa tuloksella -5.

2-6 lyönnin päässä kärkikolmikosta Scheffler, Conners, Hovland on 26 haastajaa, joista edellä mainittujen lisäksi kovimpia Rory McIlroy (par), Shane Lowry (par), Justin Rose (-2), Collin Morikawa (+1) ja Dustin Johnson (+1).

Rory McIlroyn kilpailu käynnistyi torstaina heikosti. Perjantain viimeisellä tekemänsä birdie nosti hänet jo kärkikymmenikköön. Oak Hills Country Clubin kunniajäsen sai yleisöltä villit kannustukset onnistumisestaan.

Aivan oma lukunsa on PGA Championshipiin valmentajien kategorialla itsensä kisaan karsinut Michael Block, joka pelaa majorin jo viidettä kertaa. Pallossaan hänellä on tilanteeseen erittäin osuva painatus, ”Why Not.”

Kaliforniassa asuva ja työkseen golfopetusta ja valmennusta tekevä Block oli varannut paluulennot koko seurueelleen lauantaiaamuksi. Suunnitelmat menivät uusiksi, Blockin hurmoksellisen peliesityksen myötä, mutta varsin miellyttävästä syystä.

Lauantaina Block saa pelikaverikseen olympiavoittajan ja U.S. Openin voittajan Justin Rosen.

Entiset kiistapukarit samaan pariin

Kovimman nousun neljänneksi – ja Bryson Dechambeaun pariksi lauantain kierrokselle – teki kisan kaksinkertainen voittaja Brooks Koepka (72-66,-3). Koepka teki kovan tason nousun takaisin kohden maailmanhuippua The Mastersin toisella sijallaan. Neljän lyönnin johto suli, hopea maistui happamalta.

PGA Championshipin viikonloppuun lähdettäessä Koepka on paperilla kärkikolmikon kovimpia haastajia.

Mielenkiintoista tietysti on entisten vihamiesten ja nykyisten ”tallitoverien” Bryson DeChambaun ja Koepkan pelaaminen samassa parissa. Heidän eripurastaan saatiin rakennettua ”The Match” Las Vegasissa marraskuun lopulla 2021.

Koepka tyrmäsi DeChambeaun 12 -reiän mittaisessa reikäpelissä tylysti 4/3.

Molemmat ovat vakuutelleet, että LIV Golfin kumppanuuden alussa vihanpito on kääntynyt sopuisaksi rinnakkaiseloksi, jossa herrat vaihtavat rakentavasti mielipiteitä jopa puhelimitse.

Scottie Scheffler matkalla maailmanlistan ykköseksi?

Kun Jon Rahmin (76-68,+2) mahdollisuudet karkasivat minimaalisiksi avauskierroksen jäätymisen vuoksi, on Schefflerilla mahdollisuus voitolla nousta kolmannen kerran kuluvalla kaudella maailmanlistan ykköseksi.

Uran toinen major-voitto on varmasti tätäkin suurempi kiihoke. Edellisvuonna Scottie Scheffler putosi PGA Championshipissa jatkosta. Kolmannelle kierrokselle lähdettäessä hän on vedonlyöntitoimistojen ylivoimainen ykkössuosikki. Siitäkin huolimatta, että lauantain pelikaveri Corey Conners on pelannut erittäin vahvasti.

Hovland tekee pohjoismaalaisten pelaajien historiaa?

Viktor Hovland on myös toisen kierroksen jälkeen listaykkönen lähestymisilyönneissä. Plussaa on kierrosta kohden yli 4,5 lyöntiä tältä pelin osa-alueelta. Avauksissa norjalaistähti on niukasti miinuksen puolella, jonka tilaston pitää kääntyä plussalle jotta voittomahdollisuudet pysyisivät yllä myös viikonloppuna.

Pohjoismaalaisista vain Robert Karlsson on ollut kolmessa perättäisessä majorissa kymmenen joukossa. 2008 hän saavutti sijotukset kahdeksas, neljäs ja seitsemäs.

Hovlandon mahdolisuus nousta samaan, paremmin arvosanoin, mikäli sijoitus on riittävän kova.

Hän sijoittui edellisvuoden The Openissa neljänneksi kolmannen kierroksen kärkipaikalta. Mastersissa Hovland pelasi laidasta laitaan omaten kuitenkin voittomahdollisuuden ennen finaalikierrosta, jolla simahti seitsemänneksi.

Launtain kierroksella olotila kakkosparissa Justin Suhin (-3) parina toiseksi viimeisessä ryhmässä on henkisesti helpompi, kuin kärkiparissa Scottie Schefflerin tai Corey Connersin rinnalla.

Voittaja vaihtuu

Toisen kierrokseksen keskiarvo (72,8) oli 0,8 lyöntiä torstaita parempi. Tästä huolimatta monipuolisesti maailmantähdet haastava Oak Hill Country Club erotteli jyviä akanoista tehokkaasti pelin jokaisella osa-alueella.

Xander Schauffele (+4), Cameron Smith (+4), Jon Rahm (+4), Tony Finau (+5), Phil Mickelson (+5) ja edellisvuoden ykkönen Justin Thomas (+5) selvittivät karsintarajan viimeisinä. Voittomahdollisuudet ovat langanohuita.

Nimekkkäin karsiutujat olvati edellisviikolla Teksasissa juhlinut Jason Day, Rickie Fowler sekä maailmanlistan seitsemäs, US Openin hallitseva mestari Matt Fitzpatrick.

Elisa Viihde Viaplay näyttää kisan kaikki neljä päivää suorana alkaen klo 20.00.

Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas ja Riku Soravuo.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa