Hyppää sisältöön

Brooks Koepka ja Rickie Fowler metsästävät puttikone Brendon Toddia Memphisissa

Brooks Koepka on lähestymisissä ykkönen

Brooks Koepka (-9) on hävinnyt kahden viimeisen kierroksen aikana putteri kädessään Brendon Toddille (-12) 11,2 lyöntiä. Tourin lyhytlyöntisimpiin lukeutuva Todd tavoittelee kauden kolmatta voittoaan.

PGA Tourilla pärjäävat edelleen muutkin, kuin bighittereiksi kutsutut voimanpesät. Edellisviikolla tarkalla pelillään tähtien edestä voiton vei lyönnin pituuden osalta lilliputtien sarjaan luokiteltava Michael Thompson

WGC:n Memphisin kisassa komentoa on pitänyt toisella ja kolmannella kierroksellä 35-vuotias Brendon Todd, joka on syksyllä 2019 alkaneella PGA Tourin kaudella voittanut jo kahdesti.

Ykköstila World Golf Championships-FedEx St. Jude Invitationalissa olisi kuitenkin edellisiin yhdistettynä jo lähes sensaatio. Todd on toki kokenut pelaaja sekä jo vuonna 2014 yhden PGA Tourin kisan voittaja.

Mutta, mutta.

Brendon Todd on upotellut puttejaan tehokkaasti kolmen ensimmäisen kierroksen aikana

Brendon Todd on upotellut puttejaan tehokkaasti kolmen ensimmäisen kierroksen aikana

GETTY IMAGES

Hän on kulkenut pelillisten vaikeuksien sekä loukkaantumisten vuoksi viimeiset vuodet pohjamudissa.  Kalenterivuoden 2018 päättyessä Todd oli maailmanlistalla sijaluvulla 2000+, tasan vuosi sitten sijaluku oli 759.

Todd on tilastojen mukaan aukottomasti Tourin lyhytlyöntisimpiä kuluvallakin kaudella. 253 metriä keskiarvona oikeuttaa sijalukuun 209:s, takana on vain seitsemän pelaajaa, joista kolme kiertää enimmäkseen Champions Touria.

Strokes Gained -tilasto ei vielä valota Toddin menestyksen saloja. 

Puttitilastossa hän on 44:s, muilla mittareilla vaatimattomasti sijoilla 86-131. Näillä sijoituksilla tuntuu uskomattomalta, että Todd tavoittelee jo kolmatta ykköstilaansa.

Perinteiset tilastot tuovat huomattavasti lisää kredittiä konkarille. Väyläosumissa (72,7 %) hän on kolmas, Sand Saves prosentti on hurja (63,4) tuoden viidennen tilan.

Brendon Toddin kausitilastot löydät tästä.

TPC Souhtwindin kentällä Brendon Todd on pistänyt hurjan puttishown päälle. Kolmen kierroksen aikana hän on voittanut muita osallistujia yhteensä 9,3 lyönnin edestä putteri kädessään. 

Aiheellinen kysymys kuuluu, kuinka vakaana käsi pysyy päätöskierroksella?

Läpipeliguru Phil Kenyonin kanssa yhteistyön kisaa edeltävänä päivänä aloittanut Brooks Koepka (62,-8) yllätti positiivisesti avauskierroksella, jolla hänen puttitilastonsa oli +3,06 lyöntiä muihin verrattuna.

Kahdella seuraavalla ote hävisi (-4,67). Toddin lukemat samoilta kierroksilsta ovat yhteensä 11,2 lyöntiä paremmat (+6,5)

Sunnuntain kierrokselle Brendon Todd saa parikseen lyönnin päässä olevan Byeong Hun Anin (-11).

Rickie Fowler (-10) on Koepkan (-9) parina.

Phil Mickelson ja Jim "Bones" Mackay voittivat yhteensä yli kertaa PGA Tourilla. Ykköstiloista viisi tuli majoreista

Phil Mickelson ja Jim ”Bones” Mackay voittivat yhteensä yli kertaa PGA Tourilla. Ykköstiloista viisi tuli majoreista

GETTY IMAGES

Ensimmäistä kertaa yhteistyön päättymisen jälkeen Phil Mickelson (-7) ja hänen entinen caddiensä Jim ”Bones” Mackay” ovat samassa ryhmässä tämän kantaessa Justin Thomasin (-8) varusteita

Brendon Toddille johtopaikka kolmannen kieroksen jälkeen on kaudella neljäs. Kerran hän on tästä tilanteesta napannut, kahdesti menettänyt.

Lähes selvää on, että Toddin on sijoitettava avauksiaan hyvällä prosentilla väylille ja pidettävä puttisaldonsa neljännen kerran peräkkäin plussalla voiton saavuttamiseksi.

Viasat (V Sport Golf HD) sekä Viaplay näyttävät kisan viimeisen kierroksen suorana lähetyksenä kello 20.00-02.00

Tuloslista, World Golf Championships-FedEx St. Jude Invitational

Etsi luettavaa