Hyppää sisältöön

Brian Harman puttasi tähdet kumoon The Openissa:”Tämä on parasta mitä tiedän”

Brian Harmanin edellisestä voitosta pääkiertueella oli kulunut yli kuusi vuotta ennen The Openin valtaamista. KUVA:GETTY IMAGES

Brian Harman antoi The Openin voittajana tyrmäävimmän näytöksen, mitä Royal Liverpool Golf Clubin kentällä on kolmessa The Openissa 2000-luvulla nähty. 170-senttinen vasuri yllätti yleisön, kilpakumppaninsa ja asiantuntijat häkellyttävällä puttaamisellaan ja virheettömällä kenttäpelillä.

Yksinkertaisesti tehty tai esitetty taidonnäyte jättää katselijat suuren hämmästyksen valtaan.

Brian Harmanin peli on yksinkertaista ja tarkkaa. Lähipeliin, erityisesti puttiin osui The Openin kohdalle ”pöljä viikko”, joka mahdollisti ylivoimaisen voiton Euroopan ainoassa majorissa.

Ykköstila tuloksella (-13) jätti lähimmät haastajat kuuden lyönnin päähän. Palkintorahaa Harman kuittaa kolme miljoonaa taalaa.

Hän nousee ensimmäistä kertaa elämässään maailmanlistalla 20:n ensimmäisen joukkoon, ja on hyvin todennäköinen valinta syksyn Ryder Cupiin.

Harman (67-65-69-70,-13) jätti toista sijaa jakaneet Kim Tomin (-7), Jon Rahmin, Sepp Strakan ja Jason Dayn kuuden lyönnin päähän.

Kärkikymmenikköön mahtuivat myös avauspäivän kärkkipaikalta hyytynyt Tommy Fleetwood, sekä kotikentällään pelannut Matthew Jordan, joka sai klubitalolla varsin ikimuistoisen vastaanoton jäsenistöltä.

Positiivisiksi yllättäjiksi voidaan nimetä sijalta 13:s löytyvät Henrik Stenson ja Thomas Detry, sekä Fitzpatrickin veljeksistä nuorempi Alex (17:s), joka hakee läpimurtoa CT:lta.

Tigerin ja Roryn voitot jäävät Harmanin varjoon

Brian Harman ei lukeutunut The Openin 20:n suurimman suosikin joukkoon. Hänen ensimmäisen kierroksen tuloksensa (67,-4) jälkeen ei ollut vielä analyysien, edes ihmettelyjen aika.

Toisella kierroksella (65,-6) Harman teki neljä birdieä ulosmenoon, eaglen kierroksensa loppuun.

Merkittävä osa kisaa seuraavista nosteli kulmiaan miettien, kuka ihmeen Harman?

Suuri yleisö odotti ja toivoi Rory McIlroyn, Scottie Schefflerin tai Brooks Koepkan astuvan tähden rooliin.

Tässä vaiheessa mediassa nostettiin esiin Brian Harmanin vertailu The Openin 2006 voittajaan Tiger Woodsiin, sekä 2104 sankariin Rory McIlroyhin. Molemmat voittivat Royal Liverpoolissa, vieläpä samalla kahden lyönnnin marginaalilla.

Kolmikolla Woods, McIlroy ja Harman oli yhteistä kahden kierroksen tulos 132 lyöntiä.

Harmanilla ei ollut tuossa vaiheessa vielä voittoa.mutta jo viiden lyönnin johto.

Kolmantena päivänä Harman sai seurakseen Tommy Fleetwoodin. Vain 50 kilometrin päässä Southportissa kasvaneen yleisönsuosikin odotettiin paineistavan Harmanin takaisin karkumatkaltaan.

Toisin kävi, Harman piti pintansa, Fleetwood kangistui paineiden alla.

Neljännellä kierroksella koettiin sama tarina. Viiden lyönnin johdossa pelikaveri Cameron Youngiin kentälle lähtenyt Brian Harman teki perjantain tavoin kierroksen alkuvaiheilla kaksi bogia, mutta korjasi tilanteen kahdella perättäisellä birdiellä.

Kisa pysyi läpi päivän Harmanin hallussa. Pelko siitä, että finaalikierroksesta muodostuu taistelun puutteen vuoksi jopa tylsä, toteutui.

Putteri Harmanin täsmäaseena

Tiger Woods ja Rory McIlroy pelaavat isoa, näyttävää golfia. Siihen Harmanilla ei ole eväitä. Pelistrategia perustuu tarkkaan pallonsiirtelyyn, turhien virheiden välttämiseen ja terävyyteen lähipelissä.

Lopputulos, The Openin voitto kuuden lyönnin marginaalilla oli huomattavasti ylivertaisempi kuin Woodsillla ja McIlroylla voittovuosinaan.

Se oli kliininen kilpakumppanien aseistariisunta jossa täsmäaseena oli putteri.

Numerot puhuvat puolestaan

Lahjomaton Strokes Gained -tilasto kertoo, että Brian Harman voitti kisan keskivertopelaajaa viheriöillä neljän päivän aikana 11,56 lyöntiä.

Brian Harmanin tilastot

Tuloslistan kahdeksasta seuraavasta toisessa ääripäässä puttitilastoissa oli Harmanin sunnuntain pelikaveri Cameron Young, joka hävisi keskivertoputtaajaalle lähes neljä lyöntiä -(3,87) viheriöillä.

Tällaisella tilastolla ei pitäisi mahtua kärkipäähän.

Brian Harmanille Young hävisi neljällä kierroksella 15,5 lyöntiä.

Kahdeksan Harmanin haastajaa hävisivät puttaamalla mestarille keskimäärin yli yhdeksän lyöntiä neljään kierrokseen, reilut kaksi lyöntiä kierrosta kohden.

Tilaston numerot tuntuvat epätodellisilta, mutta ne ovat totisinta totta.

Harmanin upottamien puttien kokonaismitta 72 reiän kisassa oli 135 metriä. Eli hän upotti puttinsa keskimäärin 1,87 metrin matkalta.

Toista sijaa jakanut Jon Rahm (-7) hävisi putteri kädessään Harmanille 7,8 lyöntiä, Rory McIlroy oli viheriöillä 10,6 lyöntiä heikompi kuin Harman.

Saman tilaston kautta voidaan osoittaa heikosti kuukausikaupalla putanneen Scottie Schefflerin (par) olleen The Openissa tiiltä viheriölle Harmania (-13) parempi.

Sijalle 23:s sunnuntaina noussut maailmanlistan ykkönen oli puttilastossa jääkylmillä luvuillaaan (-4.62 vs +11.57 Harman) 16 lyöntiä heikompi.

Major-voittajiksi löytyy uusia sankareita

Brian Harmanilla on ollut alkukauden ajan hyvä flyytti päällä. Voitto PGA Tourilla ei tullut yllätyksenä, mutta sen osuminen The Openiin oli vaikeasti ennustettavissa.

Kauden neljästä major-sankarista Jon Rahm ei jättänyt neljän lyönnin marginaalilla epäselvyyttä Augusta Nationalin isännyydestä.

PGA Championshipissa Brooks Koepka pullahti ykköseki hieman puskista, vain LIV Golfin kisoja pelanneena. Tervehdyttyään Koepka on osoittanut olevansa kova luu jatkossakin.

Wyndham Clarkin voitto U.S.Openissa Rory McIlroyn ja Scottie Schefflerin nenän edestä kertoo PGA Tourin tason leveydestä.

Brian Harmanin täysosumaviikko saattaa edesauttaa pelaajan uudelle tasolle ja voittoihin nousemista henkisen mörön karattua niskasta.

Hänen ykköstilansa The Openissa antaa paljon mietittävää ja toivottavasti oivalluksia harrastajille, jotka etsivät kehityssuuntia ja roolimalleja oman pelinsä kehittämiseen.

Brian Harman pysyy hienosti omalla tavallaan kuplassa kierroksen aikana. Pelistrategian osalta hän on järkevä ja rajansa tietävä pallonkuljettaja joka osaa raapia lähipelissä ja putissa hyvällä prosentilla alemman kahdesta tulosvaihtoehdosta.

Kuluvan kauden kaksi viimeistä major-voittajaa tulivat jonon ohi sankareiksi keittiön kautta.

Kaikille potentiaalisille voittajille niitä ei riitä.

Ehkä seuraavalla kaudella ensimmäisen majorin metsästys tuottaa tuloksen Will Zalatorisille, Rickie Fowlerille, Tyrrell Hattonille, Patrick Cantlaylle, Viktor Hovlandille, Cameron Youngille, Tony Finaulle tai Tommy Fleetwoodille vain muutamia mainitakseni.

Tulosseuranta

Etsi luettavaa