Hyppää sisältöön

Black Mountain, ruotsalainen taidonnäyte

Black Mountain New Course

Hua Hinin Black Mountainin yhdeksän lisäreikää on juuri avattu. Ruotsalaisten upea resort on kahminut palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa. Vuoden ympäri huippukunnossa oleva kenttä on tullut jo tutuksi turistien lisäksi myös monille golftähdillekin.

Black Mountainin Par 3 kruunataan upeilla maisemilla

Black Mountain Pelaaja

Rakkaudesta golfiin on tehty monenlaisia luomuksia. Ruotsalaisen Byggmaxin perustajan Stig Notlövin lompakosta liikeni rahat golfkenttään nimeltä Black Mountain Golf Club, joka sijaitsee  Thaimaan Hua Hinissa.

Notlövillä oli tapana lomailla Thaimassa Phuketissa, mutta vuonna 2004 hän päätyi Hua Hiniin Tsunamin traumaattisten kokemusten jälkeen. Pelattuaan paikallisia kenttiä, kasvoi ajatus oman kentän rakentamisesta. Black Mountainin kenttä on rakennettu laaksoon mustien graniittivuorien juurelle, jossa sijaitsi aiemmin ananasplantaasi. Maasto mahdollisti korkeuseroiltaan alueelle poikkeavan kentän rakentamisen Hua Hiniin.

Black Mountain sijaitsee 25 minuuttia länteen Hua Hinin keskustasta, ja joulukuussa myös jälkikasvua. Alunperin 18-reikäiseksi rakennettu kenttä sai rinnalleen yhdeksän lisäreikää. Vanhan par-3 kentän tilalle rakennettu kenttä mahdollistaa myös laajemman kiinteistökehityksen alueella. Juuri avatun kentän laidalle rakennetaan kovalla tahdilla uusia taloja.

Alueen tarjonta ei rajoitu vain golfiin. Golfin ja tenniksen lisäksi koko perheen huviksi on rakennettu upea vesipuisto. Suurien liukumäkien ja altaiden lisäksi alueella pääsee myös kokeilemaan wakeboardingia.  Kuntosali on tasoltaan riittävä jopa huippu-urheilijoille. Ja jos Black Mountainin tarjonta tuntuu liian kapealta, tarjolla on asukkaille myös ilmainen kuljetus Hua Hinin keskustaan.

Palkintokaapissa täytettä

Kuluja ei ole säästelty, kun kenttä rakennettiin vuonna 2006-2007. Vaikka lopullista budjettia ei tiedä kukaan, on kentän tason perusteella helppo arvata, ettei aivan halvalla ole selvitty. Jopa 1 000 työntekijää työskenteli samanaikaisesti ennätysajassa valmistuneen kentän työmaalla. Nykyään kenttä työllistää jopa 100 henkeä vuoden ympäri.

Championship-kenttä on kerännyt mairittelevan määrän palkintoja. Viimeisimpänä Asia-Pacific-alueen paras kenttä ja sitä ennen on kenttä päässyt myös Golf Digestin Top 100 -listalle Yhdysvaltojen ulkopuolella. Vuonna 2016 Black Mountainilla pelattiin myös European Tourin True Thailand Classic -kilpailu. Asian ja Asian Development Toureilla kenttä on vakiokalustoa.

Huippupelaajien harjoittelupaikka

Alkuperäiseksi arkkitehdiksi valikoitui Pacific Coast Designin Phil Ryan, mutta eri vaiheiden jälkeen hänen suunnitelmiaan on muokannut Notlöv itse sekä ruotsalaisammattilainen Johan Edfors. Hua Hinissä on pelannut ja asustellut aikanaan myös oma tähtemme Mikko Ilonen. Ruotsalaisista tähdistä namedroppailla voi muun muassa Alex Norenin.

 

Huikealla tsägällä tänään peliseurana @blackmountaingolfclub #ErkkoTrophy kolmonen Lauri Malinen. BMG oli jopa vielä vähän upeampi kuin #banyangolfclub ?⛳️ @thailandinsider @tourismthailand #amazingthailand

A video posted by GoGolf.fi (@gogolffi) on Dec 26, 2016 at 2:16am PST

Seuraksi voi tuurilla saada välillä ihan koviakin pelimiehiä!

Championship-kentän layout on haastava eri tasoisille pelaajille. Kumpuilevassa maastossa aaltoilevat väylät ja toisiinsa yhdistyneet vesiesteet antavat haastetta varsinkin klubipelaajille. Mustien vuorien ympäröimänä huomaa usein keskittymisen harhailevan kauniissa luonnossa. Kentän voi pelata kuudelta eri tiiltä, kokonaismitan vaihdellessa noin 5 200 metristä aina lähes 6 950 metriin. Uusi yhdeksänreikäinen kenttä on isoveljeään huomattavasti rennompi.

Klubitalolta skandinaaville tarjolla kotoista herkkua lihapullien muodossa

kottbullar

Klubitalo on palveluiltaan huippuluokkaa. Loistavan pro shopin ja pukuhuoneiden lisäksi löydät sieltä pienen kaupan sekä laadukkaan ravintolan. Loistavien thai-ruokien lisäksi tarjolla on myös länsimaalaisia herkkuja. Kun ruotsalaisomisteisesta kentästä on kyse, listalta löytyy luonnollisesti myös köttbullar eli lihapullat. Kyseessä ei ole Ikean vientituote vaan lihapullat on valmistettu paikallisesti. Jos caddiet ovat täällä huippuluokkaa, tarjoilijatkaan eivät jää heidän varjoonsa.

Kaikkea ei voi mitata rahassa

Black Mountain -kokemuksen jälkeen jää vääjäämättä haaveilemaan suomalaisista mesenaateista, jotka lähtisivät uskaliaasti rakentamaan vastaavanlaista projektia. Omille ammattilaisgolfareillemme tällä varmasti olisi pidemmällä aikavälillä suuri hyöty. Vuoden ympäri täydellisissä olosuhteissa harjoittelu ja kansainvälisen tason kilpailut toisivat apua nouseville tähdillemme. Se, kuinka hyvää liiketoimintaa Black Mountainin tasoisen kohteen rakentaminen on, jäänee omistajan omaksi salaisuudeksi.

Hua Hinin paikalliskuppiloissa hankkeelle juoruillaan hintalappua  50-60 miljoonan euron välillä. Kaikkea ei maailmassa voi mitata kuitenkaan rahalla, sen Herra Notlöv muistaa varmasti iltaisin nukkumaan mennessään.   

 

Etsi luettavaa