Hyppää sisältöön

Bernhard Langer näytti nuoremmilleen mallia U.S. Senior Openissa: ”Pysyin kentällä omassa kuplassani”

Bernhard Langeri voitto U.S. Senior Openissa 65-vuotiaana on yksi golfin vaikeimmin rikottavista ennätyksistä. KUVA: GETTY IMAGES

Elokuun lopulla 66-vuotta täyttävä teräsmies tyrmäsi U.S. Senior Openissa kliinisellä pelillään muut seniori-ikäiset maailmantähdet. Voitto oli 50 vuotta ammattilaisena pelanneelle saksalaiselle ennätyksellisesti 46:s PGA Champions Tourilla.

Bernhard Langer on voittanut hurjaan tahtiin PGA Champions Tourin kisoja loppukesästä 2007 jolloin hän täytti 50 vuotta. Kiertueen tähdillä ote kärkeen ja voittoihin hiipuu lähes poikkeuksetta jo huomattavasti ennen 60:n ikävuoden saavuttamista.

Tourin aiempi ennätysmies Hale Irwin, sekä sunnuntaina häneltä kaikkien aikojen voittoennätyksen riistänyt Bernhard Langer ovat eri maata. Irwin voitti viimeisen kerran 61-vuotiaana.

Langer on hämmästyttänyt jatkamalla voittokulkuaan yli neljä vuotta pidempään Irwiniin verrattuna. Saavuttamistaan 46:sta ykköstilasta viimeisin, U.S Senior Openin voitto oli jo 13:s hänen täytettyään 60 vuotta.

Noustuaan helmikuussa saavuttamalla voitolla Hale Irwinin rinnalle voittojen määrässä (45), Langer on saanut paljon huomiota ennätyksen rikkomiseen liittyen.

”Etenkin kilpailuissa ihmisten puhe ja kannustus ovat liitttyneet ennätyksen rikkomiseen. Pystyin tämän kisan aikana mielestäni eritttäin hyvin sulkemaan nuo paineet ja odotukseet ulkopuolelle. Olin omassa kuplassani kentällä”, Langer muistutti voittoreseptistään palkintojenjaossa.

Voitto U.S.Senior Openissa antaa hänelle paikan myös seuraavan vuoden U.S. Openiin. Langer on vuodesta toiseen mukana myös kahdesti voittamassaan The Mastersissa.

”Nautin edelleen pelaamisesta. Mikäli pysyn terveenä, jatkan niin kauan kuin se tuntuu hyvältä”, hän jatkoi.

Langer teki mahdottomasta mahdollisen

Kukistaessaan sunnuntain finaalikierroksella SentryWorldin kentällä Wisconisinissa kotiosavaltiossaan pelanneet Steve Strickerin ja Jerry Kellyn, Langerilla oli ikää 65 vuotta,10 kuukautta ja viisi päivää.

Vielä merkityksellisemmäksi ykköstilan tekee se, että kisa oli Champions Tourin arvostetuin major, U.S. Senior Open, jonka kentät on viritetty muita kisoja vaikeammaksi.

Uransa aiemmista 11:sta major-voitosta Langerilla oli vain yksi U.S. Senior Openista, sekin 13 vuoden takaa kaudelta 2010. Edellisestä seniorien major-voitosta oli kulunut neljä vuotta.

Suosikin paineet kisassa olivat Langeria 14 vuotta nuoremmalla Padraig Harringtonilla ja 56-vuotiaalla Steve Strickerilla

Sunnuntain kierrokselle Langer lähti kahden lyönnin johdossa pelikaveriinsa Jerry Kellyyn, kolmannen perättäisen majorin voittoa tavoitellut Steve Stricker oli kolmen lyönnin päässä.

Langer sai kierrokselleen loistavan startin kahdella birdiellä. Viidennellä väylällä (par-5) oli kulminaatiopiste, jonka Langer käänsi edukseen. Toinen lyönti veden yli jäi lyhyeksi, esteeseen varsin mutaiseen paikkaan.

Langer riisui kenkänsä ja sukat, kääri housuja ylös ja löi pallon lisäksi märkää maata viheriölle asti näyttävällä tavalla. Putti sisään ja birdie.

Ulosmenon neljännen birdiensä hän teki yhdeksännellä. Edellisessä ryhmässä pelannut Steve Stricker ei saanut koneitaan ensimmäisellä puoliskolla käyntiin (+2). Langer johti suurta yleisönsuosikkia kahdeksalla, pelikaveriaan Jerry Kelllyä seitsemällä.

Uran 12:s major oli käytännössä Langerin takataskussa jo kierroksen puolivälissä.

Toisella yhdeksiköllä Stricker löysi ison vaihteen, teki neljä birdieä ja nousi lopulta kahden lyönnin päähän Langerista, joka lopetti kisan kolmeen bogiin.

Langerille golf on shakkia

Bernhard Langer on pelannut yli neljä vuosikymmentä golfin terävimmällä huipulla. Hänen vahvuutensa ovat läpi uran liittyneet varmaan, linjojen osalta tarkkaan ja virheettömään pelaamiseen jolle kentän, sen muotojen ja olosuhteiden tarkka analysointi luovat pohjan.

Suurimmat taistelunsa hän on käynyt lähipelin, etenkin putin kanssa. Jipsi on pariinkin otteeseen ottanut mestarista yliotteen, josta hän on lyöntitekniikkaansa ja putteria vaihtamalla selvinnyt voittajana.

Niin loistavasti kuin Bernhard Langer pelasikin U.S. Senior Openissa, viimeisten reikien puttipeli huonolla rytmillä näytti todella vaikealta sunnuntain finaalikierroksella. Tämä kertoo paljon Langerin vahvuudesta.

Vaikka hän jää lyöntien mitoissa huomattavasti kilpailijoilleen, on epämukavuusalueellaan lyhyissä lähestymislyönneissä ja putissa, kykenee Langer raapimaan hyvää tulosta korttiin.

Kunnioitettavana ihmettelun aiheena Bernhard Langerin menestykselle seniorien sarjoissa on se, kuinka hän kykenee voittamaan tasoisiaan maailmantähtiä, jotka ovat huomattavasti nuorempia?

PGA Champions Tourin vakipelaajia ovat Steve Strickerin ja Padraig Harringtonin lisäksi muun muassa Ernie Els, Retief Goosen, Darren Clarke, Miguel Angel Jimenez, Colin Montgomerie ja Vijay Singh.

Yleisin arvio ja hatunnosto kohdistuu asiantuntijoiden ja kanssapelaajien käsityksissä ensiluokkaiseen tapaan, jolla Langer huolehtii kokonaisvaltaisesti fyysisestä kunnostaan ja hyvinvoinnistaan.

Vahvasta uskonnollisuudestaan hän ammentaa itseluottamusta ja henkistä tasapainoa kilpailutilanteisiin, sekä sitoutumista itsensä kehittämiseen.

Bernhard Langer on loistava roolimalli kaikille ikääntyville golfareille, jotka liian usein turhautuvat pelinsä sakkaamiseen ja etsivät ratkaisukeinoja itsensä ulkopuolelta.

Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa itseään niskasta kiinni ja saada golfiinsa rotia huolehtimalla entistä paremmin fyysisestä kunnostaan.

Bernhard Langer

 • synt. 27.8.1957
 • siirtyi ammattilaiseksi 15-vuotiaana
 • European Tourilla 42 voittoa 1980-2002
 • PGA Tourilla kolme ykköstilaa, joista kaksi The Mastersissa (1985&1993)
 • maailmanlistan ykkönen sen käynnistyttyä 1986
 • pelasi kymmenen kertaa Ryder Cupissa, viisi kertaa voittaneessa joukkueessa
 • Ryder Cup -joukkueen kapteeni 2004, Eurooppa voitti murskaavasti 18,5-9,5
 • PGA Champions Tourilla 46 ykköstilaa, kaikkien aikojen ennätys
 • Seniorien major-voittoja edellisistä 12.
 • kaikkien aikojen iäkkäin voittaja PGA Champions Tourilla, 65 vuotta, 10 kuukautta ja 5 päivää
 • voittoja ammattilaiskisoissa yhteensä yli 120
 • pelasi Suomessa, HGK:n kentällä Talissa 2000-luvun alussa SAS:n järjestämässä haasteottelussa Anssi Kankkosta vastaan

tulospalvelu

Etsi luettavaa