Hyppää sisältöön

Ben Crenshaw opettaa: ”Etsi itseäsi miellyttävä tapa putata ja usko siihen”

Ben Crenshaw muistetaan parhaiten kahdesta The Mastersin voitostaan, joissa puttipeli ratkaisi kisat hänen edukseen. Kuva: Getty Images.

Maailman kaikkien aikojen parhaiden puttaajien aatelistoon kuuluva Crenshaw painottaa tunteen ja omalla mukavuusalueella pysymisen merkitystä, jotta pelaaja löytäisi tarvittavan itseluottamuksen puttaamiseensa.

Rakennatko sinä puttipelisi perusasiat ja sen kehittämisen enemmän tekniikan vai tunteen pohjalle?

Ben Crenshaw lukeutuu yksiselitteisesti jälkimmäiseen ryhmään, vanhaan koulukuntaan.

Hänen opetuksissaan ”fiilistellään” huolella ja painotetaan kunkin pelaajan luontaisten toimintamallien korostamista puttipelin peruspilareiksi.

Teksasissa, Austinin kaupungissa koko ikänsä vaikuttanut Ben Crenshaw voitti urallaan 19 PGA Tourin kisaa, joista kaksi tuli The Mastersissa loistavan puttipelin tuloksena. Augusta Nationalin nopeilla viheriöillä hän oli peräti 11 kertaa kymmenen joukossa.

Crenshaw sai oppinsa legendaariselta Harvey Penickilta, jonka kanssa hän teki yhteistyötä vuosikymmenten ajan Penickin kuolemaan asti.

”Harvey Penickin tärkein sanoma puttiin liittyen oli se, että jokaisella golfarilla on oma, itselleen sopiva tapa putata. Ei ole järkevää lähteä matkimaan jonkun toisen puttityyliä, muuttamalla itselleen luontaisia tapoja toimia”, Crenshaw on yksinkertaistanut oppimansa.

Tiger Woods (vas.) on läpi uransa hakenut oppia itseään kokeneemmilta mestareilta.
Augusta Nationalin viheriöllä The Mastersin harjoituskierroksella peliseurana Ben Crenshaw.
Kuva: Getty Images

”Putissa merkityksellistä on hakeutua omalle mukavuusalueelleen. Tämän tilan rakentaminen ja tunnistaminen jokaiseen alkuasentoon valmistautuessa on suuri haaste ja mahdollisuus. Jollei tilaa löydä, myös onnistumisen mahdollisuus putoaa merkittävästi.”

”Mikäli lähdetään kehittämään putin mekaniikkaa kohden oikeaoppisempaa ja paremmalta näyttävää kokonaisuutta, on oltava varuillaan. Vaarana on se, että tulokset menevät huonommiksi luonnollisuuden hävitessä tekemisestä.”

Crenshaw jättää tekniikan osuuden syrjään myös oheisella videolla. Tunne ja luonnollinen tapa toimia ovat keskiössä.

”Olen nähnyt urani aikana viheriöillä miljoona hyvin erilaista, toimivaa mallia putata. Liikerata voi olla erittäin lyhyt tai todella pitkä. Otteet mailasta vaihtelevat suuresti, samoin asennot ja tyylit putata.Tärkeintä on se, että oma malli tuntuu pelaajasta hänelle parhaalta mahdolliselta”, Crenshaw muistuttaa.

Ben Crenshaw – 4 ohjetta puttipelin kehittämiseksi

  • Ole oma itsesi. Usko omaan suoritukseesi, älä lähde matkimaan muiden tapaa toimia.
  • Kehitä itseäsi viheriöiden linjojen luvussa. Viheriöiden kallistusten lukeminen on taidetta. Kehittyminen vaatii aikaa, mutta sen tuoma hyöty palkitsee.
  • Putin vauhdin kontrollointi on jopa linjaa tärkempää. Jotta hyvä linjojen luku tuottaisi tulosta, putin vauhtien on oltava kohdillaan.
  • Löydä alkuasento jossa olet mukavuusalueellasi.Tunne siitä, että asettuessasi pallolle kaikki osaset ovat kunnossa on avain onnistumiseen.

Ben Crenshaw : Puttaamisen salaisuudet

Oheisella videolla Ben Crenshaw ja peliuransa jälkeen lukuisien huippujen puttivalmentajana toiminut Dave Stockton vaihtavat ajatuksia puttipelistä ja sen kehittämisestä.

Haastateltavan roolissa oleva Crenshaw nostaa toistuvasti esiin edellä lueteltuja pointtejaan, sekä erityisesti keveyden tunnetta grippiä ottaessaan.

”Feel” on pääosassa. Crenshawn kuunteleminen antaa kaikentasoisille pelaajille ajateltavaa.

Golfin eri osa-alueista putissa avautuu ylivoimaisesti eniten taiteilijan vapauksia, joiden käyttämiseen Ben Crenshaw ammattimaisella tavalla golfareita rohkaisee.

Lähde: Golf.com

Etsi luettavaa