Hyppää sisältöön

Bali – golfarin Nirwana

Nirwana Golf on Balin ykköskenttä.

Indonesian Bali on täynnä uskonnon sävyttämää paikallista elämää ja matkailijalle avautuvia ovia. Saari on auringonpalvojien ja surffareiden paratiisi, jossa viihtyvät niin perhelomailijat kuin itseään etsivät seikkailijat – ja jumalat, jotka juhlivat täällä öisin ja päivisin.

Jumalten saarena tunnettu Bali tarjoaa elämysten ja palveluiden osalta kaikkea, mitä lomailija keksii unelmoida. Trooppista lämpöä, aurinkoa, rantaviivaa ja luonnon ihmeitä riittää kaikille. Mutta Balilla on myös toiset kasvot. Saaren infrastruktuurin vajavaisuus himmentää paratiisin loistoa: jätehuolto on retuperällä, meri on paikoittain hyvin saastunut ja liikenne on suuri kaaos.

Surffia ja silmänruokaa

Aamuisin ja iltaisin saaren eteläosassa sijaitsevan Kutan rannat täyttyvät aalloista ja aaltojen metsästäjistä. Auringonlaskua vasten laudalla taituroivat – ja niiltä keikahtavat – niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin surffarit. Tämä balilainen versio  takkatulen tuijotuksesta tarjoaa loistavaa viihdettä myös pienellä rahalla aurinkotuolissaan viihtyville.

Kuta on australialaisten Teneriffa, jossa balilaisuus elää turismin ehdoilla. Iltaelämään kannattaa suunnistaa silmät ja korvat auki – yökerhot ja pubit löytyvät parhaiten äänen perusteella.

Oma napa ja toisen tupa

Kutasta vuokraskootterin keula kannattaa suunnata kohti riisipeltoja ja parempaa elämää. Balin hengellisyyden ja hyvinvoinnin keskus löytyy batiikkivärjätystä Ubudin kaupungista, jossa tarjonta kattaa kaiken asanoista akupisteisiin. Täällä jos jossain löydät sisäisen lootuskukkasi ja buddhaluontosi.

Balilaiset sanovat, että spa on lähtenyt maailmalle Balista. Niin täytyy olla, sillä siltä näyttää. Kylpylät ja hoitolat kuorivat, kylvettävät ja koulivat asiakkaitaan kukkaistuoksujen ja taitavien käsien avulla.

Ubudissa paikallinen vieraanvaraisuus avaa monia yksityisiä ovia, sillä tarjolla on myös kotimajoitusta. Hotellitasoisesta majoituksesta tinkivälle tarjoutuu tilaisuus kurkistaa tavalliseen balilaiseen arkeen.

Sano chili, jos haluat hyvää ruokaa

Saaren ruokakulttuurissa yhdistyvät balilaisen ja globaalin keittiön parhaat puolet, eikä trendikkäitä kasvisruokia tarvitse täällä erikseen metsästää. Tunnetut kansainväliset ravintolaketjut löytyvät etsimättä, ja laadukasta paikallista lähiruokaa on tarjolla runsaasti. Kalaa löytyy merestä ja riisiä pelloilta.

Tarkkanenäiset erottavat keittiöiden tuoksuista ainakin valkosipulin, chilin, inkiväärin ja kurkuman. Maku onkin sitten jo sanoin kuvaamaton.

Niille, jotka tekevät pidemmän reissun Indonesiaan, Bali tarjoaa pysähdyspaikan, jossa tarjolla on myös possua. Siitä on joskus etua, että sattuu olemaan se erilainen hindusaari maailman suurimmassa muslimivaltiossa.

Pallo paratiisissa

Kun oman navan tuijottelusta on saanut tarpeekseen, voi aktiivisuustasoaan nostaa siirtämällä katseensa palloon. Balin golfkentillä katseen pitäminen siinä pallossa on sitten jo astetta haasteellisempaa. Vaatii lähes valaistumista vastaavaa luonteen lujuutta, että saaren kuusi kenttää malttaa pelata läpi eikä vain harhailla mailat bägissä maisemakuvia räpsien.

Nirwana Bali Golf Clubin nimi tiivistää neljään sanaan sen, mistä golfissa täällä on kyse. Kyseisellä kentällä pääset nauttimaan todellisesta riisipeltojen keskelle rakennetusta saaren kruununjalokivestä. Rinteille penkeröidyt riisiviljelmät kehystävät tätä luojan ja Greg Normanin luomaa pelaajan päiväunta.

Ykköstiiltä ulos lyödessä uni voi tosin kääntyä painajaiseksi, sillä riisipeltojen läheisyys voi yllättää pelaajan ja edessä voi olla pakollinen droppi. Viimeistään Intian valtameren puoleisella rannalla suomalaisiin maisemiintottuneen pelaajan peli sekoaa, kun rannan jyrkänteiden reunoja seuraavat väylät ja upea näköala merelle herpaannuttavat keskittymisen.

Nirwanan lisäksi Balin lounaisosassa sijaitsevaa New Kuta Golf Clubia voi suositella links-tyyppisistä kentistä pitäville. Kentällä caddien ohjeet kuulostavat kullanarvoisilta oljenkorsilta, kun pelikirjan sivuja kääntelee mereltä puhaltava navakka tuuli.

Nopeaa peliä ja pelisilmää arvostavien kannattaa tuulettaa mailojaan ja lepuuttaa silmiään Balin uusimmalla,  vuoden 2016 lopussa avatulla Bukit Pandawan Golf & Country Clubin kentällä. Tasokas par 3 -kenttä on rakennettu surffaajien suosiman Bukitin hiekkarantojen ja viiden tähden hotellien äärelle.

Vastinetta rahoille

Toisin kuin eläminen ja oleminen golfaaminen Balilla ei ole halpaa, vaikka rahoilleen saa toki vastinetta. Sesonkiaikaan green fee -hinnat ovat erityisen korkeita, joten silloin kannattaa metsästää puoleen hintaan myytäviä twilight-aikoja, jotka alkavat kello kolmen aikoihin. Silloin ehtii vielä hyvin kiertää kierroksen ennen auringonlaskua.

Suomalaisia ei Balin kentillä juurikaan tapaa. Bangkokista neljän tunnin lennon päässä odottavan saaren voi kuitenkin ennustaa olevan tulevaisuudessa yhä useamman golfaajan Thaimaan-matkaan sisältyvä muutaman päivän lisälenkki. Hinnan, ajan ja matkan aiheuttama lisävaiva on sen arvoista.

Toisaalta tämä arvio tulee henkilöltä, joka on antanut paratiisisaaren haukata pikkuvarvastaan.

Balin golfkentät

Nirwana Golf club

Riisiviljelyä Nirwana Golfin laidoilla.

Riisiviljelyä Nirwana Golfin laidoilla.

Nirwana GC

Par 72

Avattu 1997

Pituus 6 223, 5 767, 5 488, 4 716 m

Arkkitehti Greg Norman

Vaikeusaste 4/5

Green fee 175 euroa

www.nirwanabaligolf.com

New Kuta Golf Club

Osa New Kutan väylistä kulkee meren rannalla.

Osa New Kutan väylistä kulkee meren rannalla.

New Kuta Golf Club

Par 72

Avattu 2007

Pituus 6 713, 6 268, 5 852, 5 403, 4 917 m

Arkkitehti Ronald Fream, David Dale ja Kevin Ramsey

Vaikeusaste 5/5

Green fee 150 euroa

www.newkutagolf.com

Bali National Golf Club

Bali National avattiin neljä vuotta sitten.

Bali National avattiin neljä vuotta sitten.

Bali National Golf Club

Par 72

Avattu 2013

Pituus 6 552, 5 887, 5 415, 4 649 m

Arkkitehti Nelson & Haworth Golf Course Architects

Vaikeusaste 4/5

Green fee 155 euroa

www.balinationalgolf.com

Etsi luettavaa