Hyppää sisältöön

Aura Golfin kunniapuheenjohtaja: ”Golfyhteisöissä tarvitaan kunnianhimoa toiminnan kehittämiseksi”

Heikki Vaiste on yksi Suomen golfin merkityksellisimmistä mahdollistajista ja taustavaikuttajista

Heikki Vaiste rohkaisee golfyhtiöitä ja seuroja toteuttamaan tärkeinä pitämänsä hankkeet ajoissa ja huolella. Aura Golfissa hän toivoo syntyvän keskustelua kentän laajentamiseksi 27-reikäiseksi.

Ladies European Tour palasi heinäkuussa Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma sai kentän ja järjestelyjen osalta ansaitusti suitsutusta. Aurinkoa ja lämpöä riitti, kotiyleisölle tarjottiin

nähtäväksi valtameren takana nopeaan tahtiin maailmantähtien joukkoon nousseen Matilda Castrénin voitto, joka mahdollisti myöhemmin elokuussa hänen nimeämisensä Solheim Cup -joukkueeseen.

Matilda Castrén sai toiseksi eniten ääniä vuoden parhaaksi, kokonaispisteissä sijaluku oli kolmas.

Matilda Castrén sai toiseksi eniten ääniä vuoden parhaaksi, kokonaispisteissä sijaluku oli kolmas.

TOMI NATRI

Aura Golfissa panostetaan huippugolfiin

Turkulaiset ovat jo 1980-luvulta asti halunneet ja osanneet järjestää merkittäviä kansainvälisiä kisoja. Hatunnoston arvoista on myös se, että Turusta on läpi vuosikymmenten löytynyt paikallisia kumppaneita, jotka ovat mahdollistaneet pitojen järjestämisen. Vaatemerkki Gantin johtaja Lars Lönnqvist sekä kiinteistöneuvos Heikki Vaiste olivat ne ratkaisevat palaset, joiden tuella kisa järjestettiin yhdessä Suomen Golfliiton kanssa Ruissalossa.

Gantin kanssa Aura Golfilla on jo 35 vuoden yhtäjaksoinen, Suomessa ennätyksellisen pitkä kumppanuusjakso meneillään.

Heikki Vaisteen polku AG:n kanssa on moninaisempi. Vaisteesta tekee harvinaisen kunniapuheenjohtajan se, että vielä 15 vuotta puheenjohtajuutensa jälkeen, hän on mukana mahdollistamassa seuraa sen hankkeessa LET:n kisan saamiseksi Ruissaloon.

“Ihan piruuttani lähdin”, Vaiste vastaa  kysymykseen, mikä innoitti Turun talousalueen menestyksekkäimpiin kuuluvan liikemiehen mukaan.
Vakavoiduttuaan Vaisteelta tulee punnittua analyysiä siitä, miksi hän näkee Aura Golfille ja golfyhteisöille yleisestikin arvokkaana asiana järjestää kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja.

“Golfkentillä haasteena on saman toimintamallin toistaminen, paikallaan junnaaminen vuodesta toiseen”, hän aloittaa perustelunsa.

“Kun haetaan yhteistuumin Gant Ladies Openin tapaista huipputapahtumaa ja sellainen saadaan järjestettäväksi, on jo tehty henkinen sitoutuminen riman korottamisesta kaikilla rintamilla. Hallituksella, toimiston väellä ja kentänhoidosta vastaavilla syntyy intensiteettiä omaan tekemiseen.”

”Osalle jäsenistöstä tulee palavaa halua osallistua järjestelyihin vapaaehtoisina, suurimmalle osalle muistakin ylpeyttä oman yhteisön profilinnostosta”, Heikki Vaiste listaa.

Säästäminen ja miehistyminen käynnistyivät armeijassa

Tampereella syntynyt, ja isänsä kuoleman jälkeen kuusivuotiaasta äidin ja kahden sisaren kanssa elänyt, Vaiste saapui 1960-luvun puolivälissä Turkuun opiskelemaan.

Tutustuttuaan tulevaan vaimoonsa Maritaan ja varusmiespalveluksensa suoritettuaan hän jäi Turkuun perustaen perheen ja rakentamaan siviiliuraa. Vaiste lähti työmarkkinoille tyhjin taskuin.

“Aloitin säästämisen armeijassa. En polttanut tupakkaa, joten aloin keräämään sukanvarteen pesämunaa”, jatkuu Vaisteelle hyvin ominainen velmuilu.

Nuorella miehellä oli liikemiehen nenää ja rohkeutta lähteä viiden vuoden palkkarenkinä toimimisen jälkeen yrittäjäksi. Hän perusti 1976 painepesuun ja imutöihin erikoistuneen Pesutekniikka Oy:n.

Vaiste Oy:n toimisto sijaitsee Turun keskustassa hotelli Helmen yhteydessä

Vaiste Oy:n toimisto sijaitsee Turun keskustassa hotelli Helmen yhteydessä

Teemu Tyry

Se laajeni valtakunnalliseksi 60 auton, ja sadan hengen yritykseksi sekä alansa markkinajohtajaksi.
Vaiste myi yrityksensä 80-luvun toisella puoliskolla ServiSystems Oy:lle, ja aloitti sijoitustoiminnan lähinnä teollisuus- ja liikekiinteistöihin Turun seudulla. Kiinteistöneuvoksen arvonimen hän sai 2003.

Isänmaallisuus on vahva arvo

Heikki Vaiste listaa isänmaallisuuden yhdeksi tärkeimmistä arvoistaan. 

“Tämä yhteiskunta on antanut suomalaisille, myös minulle yrittämisen mahdollisuuden, jolla olen tehnyt urani. Minä haluan antaa yhteiskunnalle takaisin”, hän kuvailee filosofiaansa, jossa määrittää itsensä mahdollistajaksi.

Vaiste pisti kättä taskuun 30 000 euron edestä jo 2015 pidetyn Challenge Tourin kisan mahdollistamiseksi. LET:n klpailussa hän oli mukana 50 000 euron yhteistyökumppanuudella.

”Aura Golf sai kolme omaa kasvattiaan mukaan LET:n kilpailuun, joka oli näille naisille ainutlaatuinen kokemus ja etappi heidän urallaan. Tämä oli merkittävä syy lähteä mukaan. 

Omaa osuuttaan “mahdollistajana”, merkittävien summien säännöllisenä lahjoittajana muillekin elämänalueille, urheiluun, kulttuuriin ja taiteisiin hän ei erikseen halua korostaa tai listata.

Elina Nummenpää on Aura Golfin kasvatti, jonka unelmien täyttymys oli päästä kokemaan LET:n kisa myös kotimaisemissaan

Elina Nummenpää on Aura Golfin kasvatti, jonka unelmien täyttymys oli päästä kokemaan LET:n kisa myös kotimaisemissaan

TOMI NATRI

Golfliiton kanssa yhteistyö ulottuu perinteiseen Vuoden poikajuniorin palkitsemiseen, joka kulkee nimellä Heikki Vaiste -palkinto.

Golfin harrastamisen Vaiste aloitti vakuutusyhtiö Pohjolan järjestämälla peruskurssilla Ruissalossa.

“Kävin vastaavia tilaisuuksia kahdesti kaudessa neljän kesän ajan ja liiityin jäseneksi. Kehittyminen oli hidasta, koska alkuun oma tekeminen oli hyvin vähäistä.”

Omalla nimellä seuran velkoja takaamaan

Hannu Grandellin aloittaessa 1995 puheenjohtajana Heikki Vaistetta pyydettiin mukaan hallitukseen rahastonhoitajaksi.
Kirstunvartijan rooli oli myös valmistava pesti kuuden vuoden kuluttua käynnistyneelle puheenjohtajakaudelle.

Seurapohjaisena yhteisönä edelleen toimivassa Aura Golfissa oli vielä 1990-luvulla poikkeuksellinen käytäntö, jonka mukaan kolme yksityishenkilöä vastasivat yhteisön lainoista nimitakauksin.

“Minusta tuli henkilövaihdosten johdosta se kolmas lähteneen tilalle.”

Usean miljoonan remontti rakennuksiin

Vaiste myöntää, että omaa pelaamistakin enemmän hänellä on ollut mielenkiintoa kehittää ja järkiperäistää AG:n toimintaa. Hän ryhtyi Grandellin rinnalla uudistamaan seuran toimintaa, vakauttamaan taloutta ja kehittämään kiinteistönhoitoa.

“Kävin toiminnanjohtaja Jorma Laxabackin kanssa omin rahoin tutustumassa Ranskassa ja Italiassa klubeihin hakien vaikutteita remontteihin ja klubitalomme laajennukseen.”

Puheenjohtajakaudellaaan (2001-2007) Vaiste vauhditti alulle pistettyjä projekteja. Hänen ääneensä tulee lisää painotusta uudistuksista puhuessaan.

Aura Golf

“Vanhasta navetasta rakennettiin ensiluokkainen toimisto -ja pukusuojarakennus kokoustiloineen. Klubitalon laajennus oli toinen strategisesti merkityksellinen ja onnistunut hanke. Ohjenuorana oli se, että kaikki tehtiin hyvistä materiaaleista huolella, laadusta tinkimättä. Paikat ovat vajaan 20 vuoden jälkeenkin kuin uudet.”

Investointien kustannukset olivat yli kolme miljoonaa euroa.
Selvää on, että ennen näin merkittävien siirtojen tekemistä, hankkeiden esittely perusteluineen ja päätösten nuijiminen aiheuttavat keskustelua.

“En jaksa pitkään asioiden loputonta pyörittämistä ja vatvomista. Pidimme AG:ssa paljon kokouksia, joissa jäsenet tulivat paikalle omien mielipiteidensä kanssa ja poistuivat  niistä puheenjohtajan ajatukset matkassaan”, kuuluu yksi Vaisteen sarkastisista mielilausahduksista.   

“Hyvän puheenjohtajan on oltava vahva ja pidettävä projektit näpeissään. Tämän johdosta AG:ssa kaikki merkittävät toimenpiteiden käynnistykset vaativat puheenjohtajan hyväksynnän. Vastaukset ehdotuksiin, puoltavat tai kielteiset, tulivat aina välittömästi.” 

Laskuvarjojääkäritkin marssivat Vaisteen tahtiin

Heikki Vaisteen kanssa keskustellessa Aura Golfin lisäksi puhe kääntyy paitsi Turun kaupungin asioihin, erityisesti armeija-aikaan, jonka hän suoritti Utissa kouluttautuen laskuvarjojääkäriksi.
Vaiste oli 194-senttisenä komppaniansa pisin, ensimmäisen joukkueen kulmamies. Hänen askeltensa tahtiin etenivät kaikki muut.

 Vaisteelle myönnettiin rykmentin risti vuonna 2010. 

Rekisterilaatta kertoo Heikki Vaisteen asemapaikan armeijassa, sekä kurssinumeron (7)

Rekisterilaatta kertoo Heikki Vaisteen asemapaikan armeijassa, sekä kurssinumeron (7)

Teemu Tyry

”Kiitospuheessani totesin, että kaikkien laskuvarjojääkärien aikuisuuden juuret, varsinkin omani, ovat Utista peräisin.” 
“Armeijaan astuessani alkoi ryhtiliike, elämäntavat paranivat, ryhdistäydyin. Opin ottamaan vastuun itsestäni ja tekemisistäni. Aika Utissa muutti elämäni ja loi pohjan tavalleni toimia”, hän painottaa.

Laskurvarjojääkärikillan rahastonhoitajana pitkään toiminut Vaiste hymyilee leveästi kertoessaan yksityiskohtiin menemättä, että kovasti arvostamansa yhdistyksen talous on kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

Myös golfseuraansa hänellä on vahva tunneside.

“Välitän paljon siitä, miten Aura Golfia nyt ja tulevaisuudessa hoidetaan ja kehitetään. Kunnianhimoa pitää olla sille, että asema yhtenä Suomen arvostetuimmista golfkeskuksista säilyy.

Heikki Vaiste piti itsensä kisan alla hyvin informoituna järjestelyjen etenemisestä

Heikki Vaiste piti itsensä kisan alla hyvin informoituna järjestelyjen etenemisestä

TOMI NATRI

Heikki Vaisteella ei ole yhteisössä virallista asemaa kunniapuheenjohtajan titteliä lukuunottamatta.

“Kyllä minulla on luonnollinen keskusteluyhteys seuran nykyiseen johtoon ja toimihenkilöihin. Mielipiteitäni kysellään ja näkemyksiä vaihdetaan.”

Vaiste korjaa nopeasti määritelmän siitä, että hän olisi AG:ssa tärkeä mielipidevaikuttaja.

”Väärin. Olen vain yksi 1500:sta klubin jäsenestä. Minulla on toki mielipiteitä joihinkin asioihin, jotka kyllä kerron päättäjille.”, hän antaa suoran tulokulmansa vaikuttamisensa tapaan.

Kastelujärjestelmän laajennus käyntiin 

Vaisteelle golfkentän korkea laatutaso yhdistettynä tyylikkäisiin, hyvin hoidettuihin rakennuksiin ja muihin puitteisiin sekä palveluihin ovat päällimmäisiä prioriteetteja Aura Golfia arvioitaessa.

“Tämän kauden yhteenvetoa tehtäessä tärkein keskustelunaihe on AG:n kastelujärjestelmän uusiminen, sen laajentaminen nykyistä laajemmalle alueelle. Kysymys ei voi olla siitä tehdäänkö se, vaan miten se tehdään tavalla, joka on laatuvaatimustemme mukainen. Kyse ei ole pelkästään pelattavuudesta, vaan myös koko alueen visuaalisesta näyttävyydestä ”, Vaiste antaa esimerkkiä tavastaan osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon.

Helteisen kesän aikana myös Aura Golfin kastelun tavoittamattomissa olevat karheikot pääsivät kuivumaan

Helteisen kesän aikana myös Aura Golfin kastelun tavoittamattomissa olevat karheikot pääsivät kuivumaan

Teemu Tyry

Aura Golfin kentän laajentamista 27-reikäiseksi kannattaa tutkia

Kun Aura golf muutti Ruissaloon 1960-luvun puolivälin jälkeen seurassa oli 111 jäsentä. 
Seurapohjaisella kentällä jäsenmäärä on viimeisten vuosikymmenien aikana vakiintunut reilusti päälle tuhannen. Pienen notkahduksen jälkeen liittymismaksuja pudotettiin ja seura sai noin 300 uutta jäsentä.

Koronakaudella 2020 kierrosmäärät pulpahtivat muiden kenttien tavoin aivan uudelle tasolle, nimenomaan omien pelaajien toimesta. Eioota on starttiaikojen osalta tarjottu jäsenille, jotka olivat tottuneet väljyyteeen.

“Pelaamisen tavat ja kysyntä ovat muuttuneet 2000-luvulla ja korona-ajan vaikutusten myötä. Meillä on olemassa Pekka Sivulalta tilatut piirustukset yhdeksänreikäisen kentän laajennuksesta hallitsemamme alueen sisälle.”

“Pitäisin erittäin suositeltavana tämän hankkeen tutkimista uudelleen. Eihän se Ruissalon alueella ole yksin AG:n päätös, mutta laajennukselle olisi tilausta ja varmasti kannatustakin. Yhdeksän reiän pelaajia on tulevaisuudessa entistäkin enemmän suurten ikäluokkien vanhentuessa”, Heikki Vaiste rohkaisee lopuksi seuran luottamushenkilöitä ja toimivaa johtoa tarttumaan myös tähän haasteeseen.

Aura Golf

 

Etsi luettavaa