Hyppää sisältöön

Asiantuntijat muistuttavat: ”Golfari, suojaa silmäsi ja varmista paras näkökokemus sopivimmilla laseilla”

Phil Mickelson on viimeisten vuosien aikana ottanut lasit vakiovarusteekseen kierrosten aikana

Golfiin räätälöidyt linssit ja kehykset tarkentavat näkökykyäsi ja tekevät pelaamisesta miellyttävämpää. 

Haastattelemamme kolme näkemisen alan ammattilaista painottavat golfareille silmien suojaamisten tärkeyttä ja parempaa pelimukavuutta sopivien silmälasien tai aurinkolasien käyttämisellä.

Pasi Hiukka isännöi optikkoliikkeensä kisaa Rovaniemellä 24.7. Kilpailu on avoin myös ulkopuolisille

Pasi Hiukka isännöi optikkoliikkeensä kisaa Rovaniemellä 24.7. Kilpailu on avoin myös ulkopuolisille

”Kentällä vietetään todella paljon aikaa ja silmät pitää suojata UV-säteilyltä ja kirkkaalta valolta, jotka rasittavat silmiä ja vievät energiaa golflyönniltä sekä altistavat niitä pahimmillaan harmaakaihin ja silmänpohjan rappeumalle”, muistuttaa rovaniemeläisen optikkoliike Brilletin yrittäjä, optometristi Pasi Hiukka.

Hiukka toimii myös Suomen Näköasiantuntijat Oy:n hallituksen puheenjohtajana osallistuen alan valistustyöhön ja koulutukseen aktiivisesti muun muassa luennoimalla hyvän näkemisen merkityksestä ja näköergonomian parantamisesta.

Optikkoliike tuo valon taloon Santa Claus Golfissa

Innokkaana golfarina Hiukka järjestää vuosittain Santa Claus Golfissa Brilletin edustamia tuotteita ja palveluita markkinoivan kilpailun.

Päivän aikana, myös kierroksella, osallistujat pääsevät kokeilemaan omilla vahvuuksillaan golfin pelaamiseen sopivia linssejä sekä aurinkolaseja.

”Golfarit huomaavat kentällä näkevänsä tarkemmin  ja saavansa linssien värikontrastin avulla miellyttävän näkymän, jossa silmiä ei tarvitse siristellä eivätkä ne myöskään väsy”, Hiukka kuvailee.

”Osuvin toteamus omilla yleislaseilla tai ilman aurinkolaseja pelaavalla osuvien linssien löydyttyä onkin: valot tulivat päälle, mutta ei häikäise”, hän jatkaa.

Hiukka näkee lajin harrastajien golfin ja oman hyvinvointinsa osalta merkittävän epäkohdan, samalla mahdollisuuden näkemiseen liittyvissä  haasteissa.

”Golfarit ovat varusteasioissaan sekä pukeutumisessa liittyvissä asioissa yleisesti oman tyylinsä tinkimättömiä perfektionisteja jopa kalsareihin asti. Parhaan mahdollisen näkemisen ja tästä saatavan miellyttävään tunteen tavotteluun he  havahtuvat usein sattuman kautta kokeillessaan golfiin suunniteltuja linssejä. Yleislasit eivät välttämättä ole ne toimivimmat kentällä.”

Rovaniemen kokoisessa kaupungissa melkoisen suuri osa pidempään vaikuttaneista, etenkin golfareista, tietää Hiukan ammatin ja tavan toimia.

”Keskustelut siviilissä ja golfkentälläkin kääntyvät kanssani usein silmien hyvinvointiin ja näkemiseen liittyviin asioihin. Suosittelen optikkoliikkeitä, joista löytyy asiantuntemusta, mielellään tietysti myös golfaava optikko.”

Linsseissä on huomattavia laadullisia eroja

Hiukalta tulee kuin apteekin hyllyltä punnittuja ja suoria näkemyksiä siitä, miksi golfarin kannattaa huolella varmistaa itselleen optimaalisesti parhaat lasit ja linssit kierrokselleen.

”Perusmoniteholinssin ja golfiin suunnitellun moniteholinssin erot ovat laadullisesti merkittäviä. Hyvää ja halpaa ei saa samaan pakettiin”, hänä sanoo.

”Laadukkaissa moniteholinsseissä näkökenttää rajoittavat vääristymäalueet saadaan puristettua minimiin, joten niilläkin golfaaminen onnistuu.”

Golfiin suunnitellut linssit ovat tulleet jäädäkseen.

Brillet myy kaikkia valitsemiaan suurimpien tuotemerkkien kehyksiä ja linssejä sekä luonnollisesti aurinkolaseja. Moniteholasit, kuten kotimaiset Piiloset Progolf -linssit, rakennetaan siten, että lukualue on yleislinssejä kapeampi, ja linssin alaosassa sekä kauko-osassa vääristymäalueet on saatu mahdollisimman vähäisiksi.

”Alanurkissa on edelleen vääristymiä, mutta siellä ne eivät juurikaan haittaa. Tällaiset linssit toimivat mainiosti pelatessa. Kauko-alue on virheetön, reunat eivät häiritse ja tuloskortin ja tekniset vempeleet näkee riittävän tarkasti”, Hiukka sanoo.

”Tietokoneella työskentely ei kuitenkaan lukualueen pienuuden vuoksi ole miellyttävää tällaisilla linsseillä. Golfiin suunniteltuja moniteholinssejä saa sekä kirkkaana että golfkentillä parhaiten toimivilla väreillä.”

Värillisten linssien etuja ei kannata jättää käyttämättä

Artikkelin kirjoittajan pelikaveri, moniteholaseja pelatessaankin käyttävä golffriikki (hcp 5,5) kertoi huolestuneensa siitä, että ei enää näe pitkissä lyönneissä lentokaaren loppuosaa ja alastuloa kuten ennen. 

Pitäisikö tämän 61-vuotiaan seniorin olla huolissaan lyöntiensä mitan säilymisestä, näkökyvystään, silmien terveydestä? Vai onko tämä luonnollinen, iän tuoma kiinteytyvä haitta?

”Kahden vuoden välein on syytä käydä näöntarkastuksessa ja tarkistaa, että kentälläkin on käytössä itselle parhaat ja hyvin suojaavat lasit”, muistuttaa seniorihuippuihimme kuuluva Kari Nyman.

Alpo Mäntykorpi (vas.) ja Kari Nyman (oik.) suojaavat silmänsä tilanteen mukaan laseja vaihdellen

Alpo Mäntykorpi (vas.) ja Kari Nyman (oik.) suojaavat silmänsä tilanteen mukaan laseja vaihdellen

”Yhteiselle ystävällemme suosittelen optikolla käyntiä. Ihmisen näkökyky muuttuu ikääntymisen myötä, asiantuntija tarkistaaa samassa yhteydessä silmien kunnon ja terveydentilan”, hän jatkaa.

Nymanin  mielipiteillä on tavanomaista enemmän painoarvoa, sillä kahden SM-kullan lisäksi joukkueiden  Euroopan mestaruuden Aulangolla (ESGA-HCP) voittanut Nyman on koulutukseltaan optikko.

Hän piti yli 30-vuoden ajan Nummelassa Optikko Nyman Synsam-liikettä, jonka toimintaa jatkaa poika Jani Nyman.

Nuorempi Nyman vastaa myös Synsam-optikkoketjun golf- ja urheilulasivalikoimista.

Näkemiseen liittyvät haasteet ovat Kari Nymanille henkilökohtaisesti tuttuja, sillä hän sai ensimmäiset kaukonäköä parantavat lasinsa jo 63 vuotta sitten. 

Nymanilla on useat erilaiset lasit arkeen ja golfkäyttöön. Olosuhteista riippuen erilaisia golfkentällä käytettäviä laseja hänellä on peräti neljät. 

”Vaikka golfari ei tarvitsisikaan näkökykynsä parantamiseen voimakkuuksin varustetteja linssejä, liittyy nautittavaan pelikokemukseen silmien suojaus säteilyltä. Tämän johdosta aurinkolasien käyttö on erittäin suositeltavaa.”

Kilpapelaajana Kari Nyman nostaa erityisesti esiin värillisten linssien, myös aurinkolasien antaman mahdollisuuuden nähdä selkeämmin pinnanmuotoja väylillä ja etenkin viheriöillä.

”Merkittävä etu on sekin, että silmiä ei tarvitse siristellä, joka rasittaa ja väsyttää silmiä sekä heikentää keskittymiskykyä.”

Kari Nyman painottaa sitä, että piilolasit ja golflasit on myös varteenotettava yhdistelmä.

”Sadesää ei silloin haittaa näkemistä, kuten silmälasien kohdalla on monasti tilanne.”

Golfiin sopivia linssejä ja kehyksiä valittaessa myös Nyman suosittelee lämpimästi osaavan optikon puheille kääntymistä.

”Oleellinen etu urheiluun suunnitelluissa laseissa on kaarevat kehykset jotka suojaavat paitsi häikäisyltä myös tuulelta.”

Henrik Stensonia näkee harvoin kentällä ilman tähden nimeä kantavia golflaseja

Henrik Stensonia näkee harvoin kentällä ilman tähden nimeä kantavia golflaseja

GETTY IMAGES

”Pelaajalle sopivat ja mieluisat linssien värikontrastit auttavat hahmottamaan kallistuksia. Tätä mahdollisuutta ei kannata kokeilematta jättää käyttämättä.  Golfiin suunnitellut lasit, aurinkolasit ja värilliset linssit eivät tee kenestäkään automaattisesti parempaa linjojen lukemisessa, vaikka antavatkin siihen hyvät eväät”, Nyman tiivistää.

Piiloset toi markkinoillle ProGolf -linssin

Tomi Korhonen työskentelee Piiloset (Finnsusp Oy) optiikkatuotteiden kehitys- ja myyntijohtajana. Hänellä on alalta kokemusta 26 vuotta, joista kaksi vuosikymmentä optikkona.

Piiloset toi jo 2010-luvulla markkinoillle golfareille tarkoitetun ProGolf-linssin, joka on saavuttanut alalla ja kuluttajien keskuudessa varsin hyvän vastaanoton. 

ProGolf-linssissä on 100 % UV-suoja, minkä lisäksi se suodattaa täydellisesti silmälle vahingollisimman sinisen valon – ainoana golflinssinä maailmassa.

Piiloset on vuonna 1978 perustettu perheyritys, joka on ainoa suomalainen yksilöllisten silmälasilinssien, piilolinssinesteiden ja kuivien silmien hoitotuotteiden kehittäjä ja valmistaja. Kotimaassa myynti tapahtuu optikkoliiikeiden ja apteekkien kautta. Vientiä on yli 30 maahan.

Ilkka Rokalalla on runsaasti kokemusta Piilosetin golfiin suunnitelluista linsseistä

Ilkka Rokalalla on runsaasti kokemusta Piilosetin golfiin suunnitelluista linsseistä

Piiloset

”Golfarit käyttävät varusteisiin, matkoihin ja pelaamiseen paljon aikaa ja rahaa. Megatrendinä terveys ja itsestään huolehtiminen huolehtiminen tulevat heijastumaan myös laadukkaisiin näkökykyä ja pelin nautittavuutta lisääviin tuotteisiin”, Korhonen visioi.

ProGolf-linssi on suunniteltu erityisesti yli 40-vuotiaiden, moniteho- tai lukulasien käyttävien golfaajien näköhaasteisiin. 

Linssiin tehtävä erikoishionta mahdollistaa kentällä lyötäessä vaadittavan laajan kaukonäköalueen.

Merkittäviä etuja tulee etenkin siitä, että alkuasennossa ja svingin aikana pään asentoja, katseen suuntaa, ja vartalo liikkeitä ei tarvitse lasien ja näkökentän säilyttämiseksi keinotekoisesti muuttaa. Linssi mahdollistaa myös erittäin luonnollisen näkemisen putatessa sekä riittävän lähinäön esimerkiksi tuloskortin täyttämiseen. 

”Toivon, että mailojen sijaan paiskottaisiin huonoja prillejä ja hankittaisiin tilalle paremmat, lajiin oikeasti suunnitellut apuvälineet”, Tomi Korhonen lisää virnistäen. 

”Harrastelinssejä löytyy muihinkin lajeihin, purjehdukseen suosittelen eri linssiä kuin golfiin.”

 ”Piilosetin linssisävy on punaruskea, ja se parantaa kontrastia. Puusta erottuvat myös lehdet vihreän massan sijaan. Laseja voi käyttää myös illan hämärtyessä klubilla jälkipeleissä. Yksilöllisiäkin eroja löytyy, parhaan ja itselleen sopivimman sävyn löytää kokeilemalla.”

Neljä syytä harkita golf- tai aurinkolasien käyttöä golfkentillä

  • Suojaat silmäsi säteilyltä ja kirkkaalta valolta
  • Näkökykysi terävöityy,  värit ja pinnanmuodot hahmottuvat selkeämmin
  • Silmiä ei tarvitse siristellä, vireystila pysyy parempana
  • Golfarille räätälöidyt linssit ja kehykset ovat merkittävä osa pukeutumista 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön LINDA HENRIKSSON ⛳ (@lindasgolf) jakama julkaisu

Brillet, Pasi Hiukka | Piiloset, linssit harrastuksiin

Etsi luettavaa