Hyppää sisältöön

Arto Teittinen: ”Matilda Castrenin penalteista bunkkerissa voi valittaa, ennakkotapauksena Rory McIlroy”

Matilda Castren ehtii pelata klo 16.26 käynnistyvän kierroksensa loppuun jo ennen kärkiparien starttia. KUVA: GETTY IMAGES

Viidesti miesten U.S. Openissa tuomarina toiminut Arto Teittinen painottaa, että kilpailunjohtajalle osoitetetun valituksen voi tehdä kilpailun loppuun asti, ja penaltit hiekan koskettamisesta voidaan poistaa. Näin kävi lähes vastaavassa tapauksessa Rory McIlroyn kohdalla vuonna 2019.

Matilda Castrenin peli kuvaannollisesti mureni hiekan jyviksi U.S.Women´s Openin kolmannen kierroksen väylällä 13.

Par-kolmosella hän löi pallonsa viheriöbunkkeriin.

Castren havaitsi pallonsa vieressä irtokiven. Näin hän ainakin oletti.

”Varmistin tuomarilta, että irtokivet saa siirtää. Sillä hetkellä, kun koskin siihen, se mureni. Se olikin hiekkaa. Luulin, että se oli kivi, missä oli kovettunutta hiekkaa ympärillä, mutta se olikin kokonaan hiekkaa. Se todettiin pallon paikan parantamiseksi”, kaksi rangaistuslyöntiä sääntörikkeestä saanut Castren kertoi todella pettyneenä tiedotteessaan.

Castrenin korttiin merkittiin neljän lyönnin ja penaltien yhdisteltämänä musertava kuutonen.

Arto Teittinen toimii kuluvalla kaudella muun muassa Finnish Tourin kilpailunjohtajana ja päätuomarina. Amatöörien MM-kisoissa hän auttaa pelaajia tuomarina naisten kilpailussa.

GoGolf soitti Suomen ansioituneimmalle kansainväliselle tuomarille Arto Teittiselle kysyäkseen, kuinka yleisiä vastaavat tapaukset ovat?

”Harvinaisia tietysti. Mieleeni tuli Matildan tapauksesta luettuani käytännössä vastaava Rory McIlroyn osalta kahden vuoden takaa.”

”Hän oli Matildan tavoin koskenut bunkkeriin poistaakseen kiven, joka olikin hiekkaa. Reilun pelin miehenä McIlroy pyysi tuomaria paikalle puhdistuksen jo tehtyään.”

Tapausta selvitettiin alkuun yhden tuomarin kanssa, joka antoi langettavan (kaksi penaltia) tuomion.

McIlroyn korvien väliä ratkaisu jäi mietityttämään. Hän tarttui asiaan jo seuraavalla väylällä pyytäen varmistusta tuomion oikeutukselle.

Kierroksen jälkeen kilpailun tuomaristo otti asian uudelleen käsittelyyn ja konsultoi myös USGA:n kanssa ennen lopullista päätöstään.

Tuomaristo muutti ensimmäisen päätöksen ja poisti McIlroyn saamat rangaistuslyönnit.

Kilpailutoimikunta voi muuttaa päätöksen

”Matilda Castrenin tapauksesta nousee luetun perusteella ilmi se, että hän haki tuomaristolta varmistusta sille, että toimii varmasti oikein irtokiviä poistaessaan”, Teittinen sanoo.

”Sitä, että Matildan kiveksi kuvittelema olikin vain hiekkaa, hän ei voinut etukäteen tietää. Näin oli myös McIlroyn tapauksessa”, Teittinen alleviivaa yhteneväisyyksiä.

Golfin säännöt uudistettiin kaudelle 2019.

Merkittäväksi tavoitteeksi otettiin sääntöjen yksinkertaistaminen ja tahattomien virheiden poistaminen rangaistuksia tuovien sääntöjen ja niiden tulkintojen joukosta.

Tässä yhteydessä irtokivien luvallinen poistaminen bunkkerissa liitettiin sääntöihin. Aiemmin sama oikeus oli yleisesti kenttien ja kisojen paikallissääntöjen osana.

”Oleellista tässä tapauksessa on, paraniko Castrenin pallon asema hiekkapalleron murenemisen myötä?”

”Mikäli se ei parantunut, ei ole myöskään syytä rangaistuksiiin”, Teittinen painottaa.

”Toivon, että Matilda Castren haki kilpailunjohtajan kautta jo päätökseen muutosta tai hakee sitä ennen kisan loppumista”, tiivisti Teittinen näkemyksensä tilanteesta.

Matilda Castren (69-74-76,+6) lähtee US Openissa viimeiselle kierrokselleen kello 16.26 Suomen aikaa.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa