Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : GoGolf-valmennus

AimPoint-menetelmä parantaa ymmärrystä breikeistä – tule Antti Vaalaksen klinikalle Peuramaalle ja kehitä puttiasi

Antti Vaalas kiinnostui AImPointista nähtyään menetelmän ensimmäisen kerran käytössä PGA Tourin lähetyksissä.

GoGolf-valmentaja Antti Vaalas on opettanut AimPoint-griininlukua Suomessa yli 10 vuoden ajan. Tässä jutussa Antti kertoo, mikä sai hänet ottamaan vuonna 2010 yhteyttä menetelmän kehittäjään Mark Sweeneyhin.

Noin 12 vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa yhteydessä AimPoint-griininluvun keksineeseen Mark Sweeneyhin. Olin pitkään ajatellut, että puttilinjojen lukemiseen täytyy löytyä enemmän tietoa, kuin mitä pystyin itse selvittämään. Enemmän kuin aina toistettavat samat ohjeet, kuten katso vain viimeistä metriä, jolloin pallon vauhti hidastuu, tähtää linjan apeksiin, kaikki putit viettävät kohti lähintä vettä jne.

Eräänä iltana googlasin AimPoint-linjaa, jonka olin nähnyt PGA Tourin lähetyksissä. Tarkan linjan näyttävä grafiikka oli silloin uutta ja ihmeellistä. (Harmillisesti AimPoint-linjaa ei ole enää vuosiin näkynyt televisiossa, sillä nykyinen ”Fidelity-linja” ei ole yhtä hyvä.)

AimPoint keksijä Mark Sweeney
Mark Sweeney on amatöörigoflari, joka halusi tietää putin lukemisesta enemmän. KUVA: HANDOUT

Nopeasti selvisi, että menetelmän kehittänyt Mark Sweeney oli vain yksi amatöörigolfari lukuisten joukossa, joka oli ihmetellyt puttaamisen vaikeutta ja etenkin griinien lukemisen mysteeriä. Toisin kuin muut, hän oli lähtenyt selvittämään asiaa. Mikä parasta, kehittäessään tv-tuotteen Sweeneyn oma puttaaminen oli parantanut huomattavasti. Se on yksinkertaisesti helpompi putata, kun ymmärrys breikeistä,  eli siitä kuinka pallo käyttäytyy kulkiessa kaltevaa pintaa, kehittyy. 

Kuinka ollakaan, hän oli siirtämässä oppimaansa golfopetuksen puolelle ja oli juuri aloittanut ensimmäisillä AimPoint-klinikoilla. Laitoin välittömästi viestin hänelle, Mark vastasi sähköpostiin muutamassa minuutissa, ja joitain kuukausia myöhemmin kävin jo Orlandon golfmessuilla tapaamassa häntä. Vielä samana keväänä vietin kaksi pitkää päivää Lontoossa tutustuen metodiin perusteellisesti verkko-opiskelun lisäksi, ja lopuksi Sweeney saapui Suomeen Kytäjälle pitämään ensimmäiset klinikat kanssani. Elettiin toukokuuta 2011.

AimPoint-metodi on kehittynyt huomattavasti alkuajoista. Lopputulos eli mihin tähdätä on pysynyt samana, mutta tapa, jolla siihen päästään on nyt paljon helpompi ja nopeampi. Oikein tehtynä nykyinen AimPoint Express -nimellä kulkeva luku vie maksimissaan 20 sekuntia.

Koska menetelmä kehittyy koko ajan, on tärkeää käydä päivittämässä osaamistaan. Toissa keväänä kävin Irlannissa tapaamassa Sweeneytä ja muita AimPoint-vetäjiä. Yleensä näitä tapaamisia on pidetty vuosittain, mutta koronan takia aikaa edellisestä oli kulunut lähes kolme vuotta.

Tärkein tehtävä näissä koulutuksissa on käydä läpi kaikki mahdolliset parannukset sekä itse metodiin että sen opettamiseen. Tuoretta tietoa AimPointista on tarjolla neljällä klinikalla, jotka järjestän Peuramaa Golfissa.

Niistä ja AimPointista lisää tietoa alla.

Mikä on AimPoint?

AimPoint perustuu fysiikkaan ja siihen tosiasiaan, että puttien kallistukset ovat ennakoitavissa ja laskettavissa. AimPoint-metodia käyttävät pelaavat ammattilaiset kuten Adam Scott, Justin Rose ja lukuisat muut. Yli 200 tour-ammattilaista on opetellut metodin ja noin 50 000 klubipelaajaa on osallistunut klinikoille.

AimPoint-metodiin ei kuulu mitään teknisiä apuvälineitä. Sen sijaan golfari oppii lukemaan, minkä tahansa griinin millä tahansa kentällä.

Klinikalla harrastelijagolfari saa saman koulutuksen kuin pelaava ammattilainen. Kuka tahansa tasoituksesta riippumatta voi lukea puttilinjoja kuin maailmanhuippu.

Aimpoint Express on menetelmän tuorein ”päivitys”, Siinä kaikki muuttuvat tekijät ovat karsittuun yhteen. Selvität sen ja sinulla tarkka luku, mihin tahansa puttiin alle 20 sekunnissa (yleensä alle 10 sekunnissa). Mitään ylimääräisiä apuvälineitä ei tarvita.

Antti Vaalaksen AimPoint-klinikat Peuramaalla:

  • Ma 26.6. klo 18–20
  • Su 2.7. klo 10–12
  • To 6.7. klo 17–19
  • Ti 18.7. klo 17–19

Klinikan hinta on 150 € (GoGolfin jäsenille 130 €)

Etsi luettavaa