Hyppää sisältöön

Annika Sörenstam sai kutsun U.S. Openiin – Matilda Castrenilla 3 tapaa päästä mukaan kauden toiseen majoriin

Annika Sörenstam on tietoisesti nostanut profiiliiaan golfin parissa aktiiviuransa päätettyään. Kuva: Getty Images

Annika Sörenstam on voittanut U.S. Women´s Openin kolme kertaa. Matilda Castren joutuu antamaan toukokuussa lisänäyttöjä päästäkseen mukaan Pebble Beach Golf Linksilla pelattavaan kisaan.

Annika Sörenstam palasi edelliskaudella 14 vuoden jälkeen mukaan naisten majoriin. Voitettuaan 2021 U.S. Senior Women´s Openin, hänelle aukeni portti seuraavan vuoden U.S. Openiin. Tuolloin hän karsiutui, mikä ei 51-vuotiaalle seniorille toki ole häpeä.

Heinäkuussa (6.-9.7) Sörenstam pelaa USGA:n erikoiskutsulla U.S. Openin 17:n kerran. Eikä viikolopun kierroksille selviäminen ole lainkaan poissuljettua.

”Olen hyvin kiitollinen kutsusta naisten majoreista osallistujamäärältään suurimpaan, jolla on ollut kaikista kisoista suurin vaikutus uraani.”

Pebble Beach Golf Links nostaa kisan arvostusta

”Sillä, että naiset pelaavat major-kisan voitosta ensimmäistä kertaa Pebble Beach Golf Linksilla on valtava vaikutus naisgolfille. Minulle henkilökohtaisesti kisa tulee ikimuistoinen. Perhe tulee olemaan koko viikon rinnallani”, Annika Sörenstam fiilisteli omassa lausunnossaan U.S. Openin mediapäivänä, joka järjestettiin tiistaina.

Kisan järjestelyistä vastaava USGA on kumppaneineen panostanut merkittävästi U.S. Women´s Openin profiilinnostoon.

Kauden toisen majorin televisiointi on aiempaa kattavampaa ja laadukkaampaaa. Tulosseuranta verkossa viedään samalle tasolle, johon miesten vastaavissa kisoissa on kuluttajia totuteltu jo vuosien ajan. Jokaisen pelaajan etenemistä kentällä pystyy seuraamaan lyönti lyönniltä.

Kilpailun palkintopotti oli jo edelliskaudella 10 000 000 USA:n dollaria, joka on LPGA:n suurin. Voittoa puolustaa Australian Minjee Lee.

USA:n kuulusimmalla kunnallisella kentällä miesten vastaava kisa on pelattu kuudesti, viimeksi 2019. Voiton vei supertähtien nenän edestä Gary Woodland.

Matilda Castrenilla paikka vielä lunastamatta

Matilda Castren on pelannut U.S. Women´s Openin kahdesti.

Matilda Castren tarvitsee pari todella vahvaa sijoitusta LPGA:n toukokuun kisoissa,
tai menestystä 36-reiän karsinnassa päästäkseen mukaan U.S. Women´s Openiin.
Voitto LPGA:n kisassa ratkaisisi vastaavat haasteet kertaheitolla pidemäksi aikaa.
Kuva: Getty Images.

2021 hän ansaitsi paikkansa 36-reiän karsinnasta, jossa vain kaksi ensimmäistä sai paikan varsinaiseen kisaan. Castren osoitti karsinnnan lisäksi kovuutta San Franciscossa pelatussa varsinaisessa kilpailussa jossa oli 30:s.

Seuraavalla viikolla samassa kaupungissa jysähti, Castren saavutti uransa ensimmäisen voiton LPGA:lla vakuuttavan esityksen päätteeksi.

Edellisvuoden (2022) kilpailuun hän pääsi maailmanlistan sijoituksen (top-75) lisäksi San Franciscon kisan voittonsa ansiosta, sekä kiertueen pistelistan top-30 sijoituksella (kausi 2021.)

Kun merkittävä osa paikkoja tulevaan kisaan jaetttin 3.5.2023 listojen ja saavutusten perusteella, ei yksikään edellisvuoden kriteereistä täyttynyt Matilda Castrenin tai Kiira Riihijärven osalta.

Näin aukeaa portti U.S. Women´s Openiin

Molemmilla suomalaisilla on vielä kolme mahdollisuuutta päästä mukaan Pebble Beach Golf Linksille 6.-9. heinäkuuta:

  • Saavuttaa paikka 36-reiän karsinnasta, joita pelataan seuraavien viikkojen aikana yhteensä 26. Riihijärvi karsii paikasta Minnesotassa. Castrenin nykyisessä kotiosavaltiossa Teksasissa järjestetään kaksi erillistä karsintaa.
  • Voittaa ennen U.S. Women´s Openin käynnistymistä touko-kesäkuussa LPGA:N kisa.
  • .Nousta maailmanlistalla kesäkuun 3. päivään mennessä 75:n ensimmäisen joukkoon. Castren pelaa ennen tätä päivämäärää kaksi kisaa, Riihijärvi vain yhden.Castrenin nykyinen sijoitus on listalla on 102:s, Riihijärven 319.

Eurooppalaisten voitot harvassa

Sörenstamin kolmas U.S.Openin voitto (2006) on myös viimeisin eurooppalaisten saavuttamista, ja ainoa 2000-luvulla. Liselotte Neumann (1988) oli ensimmäinen ruotsalaisvoittaja.

Heinäkuussa pelattava kisa tulee olemaan Michelle Wien viimeinen LPGA:lla.

Naisgolfin kautta aikojen kohutuin lapsitähti ja vuoden 2014 U.S.Openin voittaja on käytännössä jättänyt LPGA:n ja kilpagolfin jo kauden 2019 jälkeen. Hän synnytti esikoistyttärensä kesäkuussa 2020.

LPGA nosti Wien markkinoinnnissa ja viestinnässäään vielä synnytyksen jälkeenkin isoon rooliin. Kun menestystystä ei tullut, Wien kisat jäivät 2021- jälkeen hyvin vähäisiksi.
Wien jäähyväisistä tullaan rakentamaan ennen kisaa ja sen aikana monimuotoinen spektaakkeli.

Kilpailuun ilmoittautuneiden määrä nousi ennätyslukuun

U.S. Women´s Openiin pääsee vuosittain kymmeniä pelaajia karsinnan kautta. Ilmoittautuneiden määrä (varsinaiseen kisaan jo selvinneet mukana) on 2107. Eri kansallisuuksia on ilmoittautuneiden joukossa peräti 62.

Naisten golfilla menee tämän mittarin mukaan USA:ssa varsin hyvin. Karsijoiden määrä kasvatti erityisesti Pebble Beach Golf Links, joka varsin usein nostetaan tavallisten harrastegolfarien listoilla ”isojen unelmien” golfkohteeksi Yhdysvalloissa.

Edellisvuonna tehty aiempi osanottajaennätys (1874) jäi vain vuoden mittaiseksi.

U.S.Women´s Open

U.S. Women´s Open, lista jo paikkansa varmistaneista osallistujista

Etsi luettavaa