Hyppää sisältöön

Amerikkalaismies luuli kadottaneensa pallon – lopulta se löytyi kahdella reiästä par 6 -reiällä

Neljä alle parin reikätulosta kutsutaan condoriksi. Tämän tietää nyt myös amerikkalainen Kevin Pon.

Ensin yli 500 jaardin draivi ja heti perään 120 jaardista pallo kuppiin. Kympin händärillä pelaava amerikkalaismies teki par 6:lla neljä alle parin tuloksen ja yhdysvaltalaista golfhistoriaa.

Birdie on yhden alle, eagle kaksi alle ja albatrossi kolme parin, mutta tiedätkö miksi kutsutaan sitä äärimmäisen harvinaista tulosta, kun reikä kulkee peräti neljä lyöntiä alle parin.

Oikea vastaus on condor.

Äärimmäisen harvinaiselle termille tuli käyttöä viime kuussa Lake Chabotin golfkentällä, kun 54-vuotias Kevin Pon onnistui tiettävästi ensimmäisenä Yhdysvalloissa lyömään par 6 -reiän kahdella sisään. Par 5 -rei’illä on aikojen saatossa onnistuttu tekemään joitain holareita.

Kyseinen temppu onnistui lähes 700 jaardia (640 metriä) pitkällä par 6 -reiällä. Näin ihmeellinen tulos syntyi.

Noin kympin händärillä pelaava Pon löi ensin 540 jaardia pitkän draivin. Vertailun vuoksi: Tiger Woodsin epävirallinen ennätys PGA Tourin kaikkien aikojen  pisimmästä draivista  on  498 jaardia.

Pon arveli, että pallon on täytynyt ottaa ekstrapomppuja tiestä tai sadettimen  kannesta. Mikään muu ei hänen mukaansa selitä moista mittaa, vaikka kyseinen väylä pelataankin jyrkkään alamäkeen.

Toinen lyönti ylämäkeen menikin sitten suoraan reikään. Pon ei itse nähnyt pallon uppoamista, mutta mäen päällä ollut valvoja Archie Yamasita näki, kuinka pallo pomppasi kaksi kertaa, osui lipputankoon ja upposi reikään.

Tapauksen todisti myös edellä mennyt ryhmä, joka hurrasi onnistumiselle. Yamasita puolestaan hurautti golfautolla alas Pon ja hänen pelikaverinsa luokse kertomaan uutisen.

”Sanoin heille, että olette juuri todistaneet jotain sellaista, mitä ette tule toisen kerran näkemään elinikänänne. Tämä on paljon harvinaisempi kuin hole-in-one”, Yamasita kertoi haastattelussa.

Itse asiassa teko oli niin harvinainen, että ennen sen virallistamista Pohjois-Kalifornian golfliitto selvitti, voisiko asia pitää paikkansa, ennen kuin tulos voitiin vahvistaa virallisesti. Tapauksen tutki liiton työntekijä Jerry Stewart, joka työskenteli aiemmin journalistina.

Stewart myönsi suhtautuneensa asiaan skeptisesti, sillä hän ei uskonut amatööripelaajan pystyvän lyömään yli 500 jaardin avausta. Sitten hän näki kuvan reiästä ja sen jyrkästä alamäestä, jonka poikki kulkee vieläpä useaan otteeseen golfautotie.

”Vaikuttaa siltä, että hän osui tiehen. Hän on saattanut osua tiehen kahdesti. Pallo on saattanut pompahtaa ja mennä sata jaardia eteenpäin ja sen jälkeen pompahtaa uudelleen ja edetä uudet sata jaardia. Hän oli erittäin onnekas”, Stewart sanoi paikallisen lehden haastattelussa.

Ihmeissään oli myös taikuri itse, joka luuli kadottaneensa pallon avauslyönnin jälkeen, kun sitä ei meinannut alkuun löytyä. Normaalisti 280 jaardin avauksia takova Pon sanoi laittaneensa lyöntiin vähän ekstraa, mutta pallon löytyminen 120 jaardin päässä reiästä oli iso yllätys.

”En vieläkään oikein usko tätä todeksi. En edes nähnyt pallon pysähtyvän kummallakaan kahdesta lyönnistä”, Pon päivitteli.

Onnistumisen jälkeen Pon, Yamasita ja kumppanit rupesivat pohtimaan, miksi kutsutaan neljä alle tulosta golfissa. Vastausta ei tiennyt edes golfhulluksi tunnustautunut Yamasita.

Niinpä Pon tyytyi kutsumaan sitä alkuun ihmeeksi.

Etsi luettavaa