Hyppää sisältöön

Aloitteleva golfari, muista harjoitella lähipeliä – tulos tehdään viheriön ympäristössä

Iida Nikka on GoGolf-valmentaja

Lähipelin harjoitteleminen kehittää taitoa eli mailan ja pallon hallintaa. Tässä jutussa GoGolf-valmentaja kertoo chippaamisen ja puttaamisen perusasioista.

Golf ei ole helpoin mahdollinen laji aloittaa, mutta säännöllisyys ja kärsivällisyys harjoittelussa auttavat pääsemään alkuun. Jotta harjoittelu tuottaa tulosta, tulee sen ulottua rangelta myös lähipelialueille. 

Alkeiskurssin jälkeinen golfkärpäsen purema saa usein alkunsa onnistuneesta täydestä golflyönnistä. Pallo osuu keskelle lapaa, osuma tuntuu pehmeältä ja pallo lentää kauniissa kaaressa kohti rangen kaukaisimpia mittatauluja. Tunne on mahtava ja sen haluaa kokea uudestaan. 


  • Mainos: GoGolfin jatkokurssit on tarkoitettu vähemmän pelanneille ja vasta-alkajille. Katso tarkemmat aikataulut osoitteesta golfvalmennus.fi 

Golfin harrastuksen alkutaipaleella harjoittelu painottuu helposti liikaa pitkään lyöntiin. Toki on tärkeää saada tuntumaa ja toistettavuutta svingiin, jotta ripeä eteneminen kentällä on mahdollista. Tuloksen teon kannalta lähipelin harjoittelua ei voi kuitenkaan korostaa liikaa.

Mitä on lähipeli?

Lähipelillä tarkoitetaan viheriön ympärillä ja sen läheisyydessä tapahtuvaa peliä, jolloin etäisyys pallolta lipulle on alle 100 metriä. Lähipelilyöntejä tulee kentällä pelatessa vastaan monenlaisia, riippuen esimerkiksi pallon etäisyydestä lipulle, pallon makuusta ja lipun sijainnista griinillä.

Puttilinjojen lukeminen on yksi osa lähipeliä, jota voi harjoitella.

Puttilinjojen lukeminen on yksi osa lähipeliä, jota voi harjoitella.

Jussi Miettinen

Lähipeli on tuloksen kannalta erittäin merkittävä osa-alue, jonka harjoitteleminen jää helposti monella pelaajalla liian vähäiseksi. Mitä monipuolisempi valikoima pelaajalla on lähilyöntejä käytössään, sen helpommaksi pelaaminen muuttuu. 

Chippaaminen

Aloita chipistä. Valitse kaksi eri kohdetta, toinen lähempää ja toinen hieman kauempaa. Lyö vuorotellen lyhyitä chippejä lähemmälle lipulle ja pitkiä chippejä kauemmalle lipulle. Keskity seuraaviin seikkoihin:

  • Kapea jalkojen asento, jalkaterät hieman auki
  • Pallon paikka keskellä stanssia
  • Mailan varsi voi nojata hieman eteenpäin
  • Hartioiden ja käsivarsien muodostama kolmio liikkuu
  • Tasainen liike, jossa taaksevienti on yhtä pitkä kuin saatto
  • Paino siirtyy mailan liikkeen mukana eteen, kohdetta lähemmälle jalalle
  • Vasen ranne (oikealta lyövä pelaaja) pysyy saatossa ja loppuasennossa suorassa asennossa
Chipissä alkuasento on melko kapea ja pallon paikka keskellä stanssia.

Chipissä alkuasento on melko kapea ja pallon paikka keskellä stanssia.

Jussi Miettinen

Chippiä harjoitellessa on suositeltavaa vaihdella mailoja. Pelitilanteet vaihtelevat kentällä, ja siksi kukin tilanne on huomioitava yksilöllisesti. Palloa on usein helpompi hallita, kun kaaren pitää matalana. Joten mikäli tilanne ei vaadi korkeaa kaarta, esimerkiksi bunkkerin ylitystä, voit käyttää chipissä pw:n lisäksi myös rautaseiskaa-, kasia ja -ysiä.

Puttaaminen

Etäisyydenhallinta on yksi puttipelin kulmakivistä. Mainio tapa tiputtaa turhia lyöntejä pois kierrostuloksesta on harjoitella putin etäisyydenhallintaa eli vauhtikontrollia. 

Ideaalissa puttiliikkeessä taaksevienti ja saatto ovat yhtä pitkät. Tällöin liikkeen rytmi on tasainen ja pallon hallinta helpottuu. 

Aseta kaksi kolikkoa tai tiitä griinille samalle etäisyydelle pallosta, toinen pallon taakse ja toinen sen etupuolelle, esim. 30 cm päähän. Asetu pallolle ja keskity putterin lavan liikkeen pituuteen. Taakseviennissä lavan tulisi pysähtyä pallon takana olevan merkin kohdille, ja saatossa edessä olevalle merkille. 

Putissa pyritään liikkeeseen, jossa taaksevienti ja saatto ovat yhtä pitkiä.

Putissa pyritään liikkeeseen, jossa taaksevienti ja saatto ovat yhtä pitkiä.

Jussi Miettinen

Tyypillisesti aloittelevat golfarit kärsivät epäsymmetrisestä puttiliikkeestä, jolloin esimerkiksi saatto on todella pitkä verrattuna taaksevientiin. Tällöin putin rytmi on epätasainen ja pallon vauhdin hallinta on vaikeaa. 

Voit vaihdella pallon etäisyyttä reikään ja sen mukaan myös säätää merkkejä kauemmaksi pallosta. Eli etäisyys pallolta reiälle vaikuttaa putti-liikkeen pituuteen. 

Tutustu GoGolfin valmennustarjontaan osoitteessa golfvalmennus.fi. Sivuilta löydät yksityistuntien, ryhmäopetusten ja teematuntien tarjonnan.

Etsi luettavaa