Hyppää sisältöön

Allisen Corpuz U.S. Womens´s Openin sankari – naisgolfin huipulla on tasaisempaa kuin koskaan aiemmin

Allisen Corpuzin tasainen vahvuuus kaikilla pelin osa-alueilla toi Pebble Beachissa voiton. Kuvassa mukana tuoreen major-voittajan vanhemmat. Kuva Getty Images

USA:n 25-vuotias Allisen Corpuz pusersi voittoon Pebble Beachissa päätttyneessä kauden kolmannessa majorissa. Englannin Charley Hull ja Korean Jiyai Shin jakoivat kakkostilan.

Supertähdet putosivat yksi kerrallaan neljän päivän aikana kärkitaistosta U.S. Women´s Openissa. Tasaisuus oli voittoon sunnuntaina nousseen Allisen Corpuzin valtti.

Kierrostuloksin 69-70-71-69,-9 eroa seuraaviin kertyi kolme lyöntiä. Voitostaan Corpuz ansaitsi ennätykselliset kaksi miljoonaa dollaria 11 miljoonan kokonaispotista.

Tasaisuus oli Corpuzin voiton ase myös kentällä. Avauksissa, lähestymisissä, viheriön ympärillä ja putissa hänen Strokes Gained -tilastonsa olivat tasaisesti plussalla, heikkoja osasia ei ollut.

Viikonlopun molemmilla kierroksilla kärkiparissa pelannut hawaijilainen kukisti pelikaverinsa selvin luvuin. Päätöspäivään lyönnin johdossa lähtenyt Nasa Hataoka ei saanut peliään kulkemaan.

Launtaina yhden kaikkien aikojen parhaista U.S. Women´s Openin kierroksista (-4) muihin verrattuna pelannut japanilainen oli sunnuntaina kuin varjo edellisestä päivästä. Hän sai kierroksen aikana tehtyä vain yhden birdien, ja putosi sisääntulon neljän bogeyn myötä lopulta neljänneksi.

Sankaritekoja jo kymmenvuotiaana

Michelle Wien tavoin Hawaiilta kotoisin oleva Corpuz sai jo kymmenvuotiaana nimensä ennätysten kirjoihin. Hän rikkoi Wien aiemman ennätyksen karsimalla itsensä sisään U.S. Women´s Amateur Public Linksiin.

Jo tällöin New York Times rakensi Corpuzista artikkelin otsikolla ”Golfin uusi aalto”. Amatööriurallaan Corpuz kävi läpi kaikki mahdolliset isot kisat mainiolla menestyksellä ja edusti USA:ta useaan otteeseen.

Kalifornian ja Pebble Beachin tyylisiin olosuhteisiin hän sai kokemusta opiskelemalla neljän vuoden ajan University of Southern Californian riveissä. LPGA:lla 2022 oli ensimmäinen kausi.

Ennen viikonlopun major-voittoaan Corpuz oli sijoittunut LPGA:lla kerran toiseksi, kahdesti kolmanneksi ja kauden ensimmäisessä majorissa neljänneksi. Maailmanlistan sijoitus oli 29:s, joten Corpuz lukeutui niihin pelaajiin, joiden ensimmäistä ykköstilaa odoteltiin pian tulevaksi.

Votto tuli Corpuzille jopa näennäisen helposti, vaikka jo kierroksen alussa hurjassa iskussa ollut Englannin Charley Hull käväisi kierroksen puolivälin jälkeen kantapäillä.

Kärkikymmenikköön eurooppalaisista ylsi myös yhdeksättä sijaa jakanut Ruotsin Maja Stark.

Ennen viimeistä päivää voittoa puolustaneella Minjee Leellä sekä nousevalla tähdellä Rose Zhangilla oli pienet mahdollisuudet haastaa kärkipäätä. Kumpikaan ei onnistunut.

Zhang jäi kymmenen lyönnin päähän Corpuzista. Paras tuloksensa (71,-1) oli sama kuin Corpuzin heikoin.

Kisan suurimmista tähdistä maailmanlistan ykkönen Jin Young Ko karsiutui kahden kierroksen jälkeen, Nelly Kordan sijoitus oli 53:s ja Lydia Kon 33.

Naisten majoreissa uusia sankareita

Huippugolfissa tasoerot pelaajien välillä ovat entistä pienempiä. Tämä edistää sitä, että isoja kisoja dominoivia pelaajia ei ole 2000-luvulla pintaan noussut.

Typertävin fakta tästä on, että kausiein 2018-2023 aikana on pelattu 27 kertaa major-kilpailu. Voittokannua on näissä päässyt syleilemään 26 eri pelaajaa. Australian Minjee Lee on ainoa, joka on yltänyt ykköstilaan kahdesti.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa