Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Golf Plaisir

Alicante on kontrastien maailma – Villaitanan ja La Sellan golfkentät ovat huippupelaajien luomuksia

Villaitanan Levante-kentältä aukeaa upeat maisemat Benidormin taivaanrantaan ja Välimerelle. KUVA: STEFAN VON STENGEL

Neljän tunnin lentomatka vie aivan erilaiseen ilmastoon ja mukavaan lomatunnelmaan. Alicanten pohjoisosassa on kaksi suosittua golfresortia: Villaitana ja La Sella.

En tiedä monettako kertaa laskeudun Alicanten lentokentälle. Tuulilasissa oli jäätä, kun lähdin aiemmin päivällä kotoa, ja saavuin tapani mukaan viime hetkellä lähtöselvitykseen. Täällä Alicantessa minua on vastassa miellyttävän lämmin kevätsää, mikä saa sykkeeni laskemaan tuntuvasti. Vie hetken ennen kuin keho ja mieli tottuvat ajatukseen, että vain reilun neljän tunnin lentomatka voi viedä aivan erilaiseen ilmastoon ja mukavaan lomatunnelmaan.

Aiemmilla matkoillani alueella olen golfannut pääasiassa kentillä, jotka sijaitsevat Alicanten eteläpuolella. Rannikolla on useita hyviä kohteita, kuten La Manga, Las Colinas sekä Murciassa sijaitsevat kentät, joista useampi on vaikuttava Jack Nicklausin luomus.

Nyt suuntaan kuitenkin pohjoiseen, kaunista rannikkoa pitkin Valencian suuntaan. Aion vierailla kahdessa suositussa golfresortissa, jotka sijaitsevat puolen tunnin päässä toisistaan – niin lähellä, mutta niin erilaisia.

Keinotekoista vai täysin ainutlaatuista?

Jack Nicklausin suunnittelemalla Villaitanan Levante-kentällä on tilaa draivata. KUVA: STEFAN VON STENGEL

Ensimmäinen pysäkkini on Villaitana Benidormin ulkopuolella, tunnin ajomatkan päässä Alicantesta pohjoiseen. Villaitana muistuttaa hieman espanjalaista Disneylandia pienoiskoossa – alueella on yhtäläisyyksiä, joilta ei voi sulkea silmiään.

Golfkenttien suunnittelusta on vastannut Jack Nicklaus Design Group, ja niiden viereen on rakennettu yksi Etelä-Euroopan suurimmista huvipuistoista. Kaksi hotellia sijaitsee hiljattain rakennetussa perinteisessä espanjalaisessa kylässä, jossa kaikki rakennukset ovat kopioita alueen kuuluisista vanhoista rakennuksista.

Jokaiseen espanjalaiseen kylään kuuluu perinteisesti kirkko, mutta täällä kirkko toimii konferenssikeskuksen vastaanottona. Tämä voi kuulostaa tyrmistyttävältä, mutta kaikki näyttää yllättävän aidolta – onkin mukava istua kahvilla kahden hotellin välissä olevalla klassisella aukiolla. Valtavan uima-allasalueen lisäksi resortissa on myös kylpylä ja kuntosali. Huvipuisto on sopivalla etäisyydellä, eikä aiheuta häiriötä. Puisto on kiinni suurimman osan golfkaudesta, sillä sen pitäminen auki kannattaa vain koulujen loma-aikaan, kun on paljon lapsia leikkimässä laitteissa.

Kohteesta löytyvä 36-reikäinen championship-kenttä, Campo Levante, on todella hyvä. Kyseessä on melko avoin kenttä, jossa palloa ei joudu etsimään. Draiverilla saakin lyödä tällä kentällä melko vapautuneesti.

Golf Plaisir on turvallinen valinta

Golfmatkalle lähtö tulisi olla sekä hauskaa, helppoa että turvallista. Teemme kaikkemme, jotta tunnet olosi turvalliseksi matkaa varatessasi ja sinne lähtiessäsi. Golf Plaisir on Pohjoismaiden suurin golfmatkojen järjestäjä ja myös turvallinen valinta. Golf Plaisir yhdessä Apollomatkojen kanssa ovat olleet osa yksityistä saksalaista REWE-konsernia jo vuodesta 2015 lähtien. Tämä tarkoittaa, että me Golf Plaisirilla voimme aina pitää lupauksemme. 

  • Jokainen asiakkaamme voi tuntea olonsa täysin turvalliseksi matkan suunnittelussa, varaamisessa ja toteuttamisessa myös vuonna 2021.
  • Tarjoamme avointa kauppaa syksyn matkoihin 15.kesäkuuta asti.
  • Meillä on lähes 30 vuoden kokemus golfmatkojen järjestämisestä.
  • Golfisäntä ja kohdehenkilökunta paikan päällä pitävät huolta turvallisuudesta.
  • Seuraamme Suomen ulkoministeriön matkustusohjeita.
  • Palautamme peruutetun matkan takaisin rahana, ei lahjakorttina tai bonuspisteinä.

Voi kuulostaa kliseeltä, että kenttä sopii kaikentasoisille pelaajille, mutta Levantessa se pitää todella paikkansa. Vaikka kenttä ei ehkä ole Nicklausin vaativimpia, ei täällä voi kuitata tuosta vain paria tai birdietä. Kentällä on useita reikiä, joissa vaaditaan sekä pituutta että tarkkuutta hyvän tuloksen saavuttamiseksi. 

Toinen 18-reikäinen kenttä on nimeltään Campo Poniente. Par 62 -kenttänä se on lyhyen kentän määritelmän rajalla. Henkilökohtaisesti en yleensä pidä tällaisista kentistä, sillä kiusaus lähteä lyömään par-nelosia yhdellä päälle on suuri. Usein par 3 -reiät ovat puolestaan lyhyitä minimaalisen pienillä greeneillä. Suurin syy siihen, etten pidä tämän tyyppisistä kentistä, on kuitenkin se, että ne paljastavat lähipelitaitojen puutteet, kun lyönnit eivät ole niin suoria kuin toivoisi.

Poniente on mielenkiintoinen kenttä, joka ei ole niin yksinkertainen kuin miltä se näyttää. Kentän tasoerot tekevät mailavalinnasta usein haastavan.

MAINOS. La Sellassa pelaat golfia kansallispuistossa. Lue lisää >>

Molempien kenttien pelaamisen jälkeen haluan sanoa, että ne täydentävät toisiaan hyvin. Mielestäni 36 reikää on parempi kuin pelkkä 18 reikää. Molemmilta Villaitanan golfkentiltä on upeat näkymät Välimerelle, Benidormin upeat pilvenpiirtäjät etualalla.

Benidorm on tyypillinen esimerkki siitä, kuinka suuria osia Espanjan rannikosta on ylimitoitettu. Henkilökohtaisesti yhdistän Benidormin juhlimisen nuorisoon ja massaturismiin, joka koostuu suurelta osin englantilaisista turisteista. Kaupungissa vietetyn illan jälkeen saan kuitenkin luopua monista ennakkoluuloistani, mutta samalla myös tietää, että Benidormilla on enemmän kuin yksi puoli.

Jos haluaa juoda olutta ja katsella jalkapalloa, löytyy Benidormista runsaasti englantilaisia pubeja ja urheilubaareja. Benidorm tarjoaa kuitenkin paljon muutakin, kuten pienen vanhankaupungin keskustan, jossa voi kävellä kujilla ja löytää aitoja tapas-ravintoloita, joissa ruoka on sekä hyvää että halpaa. Villaitana on lyhyen taksimatkan päässä Benidormin rantakadulta, mistä ei varmasti ole ainakaan haittaa. Kiireisen golfpäivän jälkeen voi nimittäin olla mukava istahtaa kahvilaan tai kävellä ympäri kaupunkia.

Villaitanan täydellinen vastakohta

Vain puoli tuntia pohjoiseen rannikkoa pitkin, viehättävän Altean jälkeen, saavutaan La Sellaan. Horisontissa ei ole pilvenpiirtäjiä, eikä ympärillä ole lainkaan rakennuksia, jotka häiritsevät golfkentän rauhaa.

Hotellilta on lyhyt matka La Sellan golfkentälle. KUVA: STEFAN VON STENGEL

Espanjalainen golftähti Jóse-María Olazabal on suunnitellut luonnonkauniin 27-reikäisen kentän Montgó-luonnonsuojelualueen rajalle. Minulla ei ole tietoa, tuuleeko tällä alueella muita alueita enemmän, mutta jokainen 9 reiän kokonaisuus on nimetty tietyn tuulen mukaan. Vierailuni aikana kaikenlaiset tuulet loistavat nimistä huolimatta poissaolollaan, vaikka kentältä näkeekin merelle.

Kolmen kierroksen aikana käy selväksi, että Olazabal on suunnitellut ensin 18-reikäisen ja sitten erikseen 9-reikäisen kierroksen. Viimeksi rakennettu 9 reiän osuus, Mestral, on kolmesta osuudesta ainoa, jonka nimi tulee viileästä tuulesta ja joka eroaa siten aiemmin rakennetuista 18 reiästä. Mestralissa on nykyaikaisempi layout, jossa on leveämmät väylät ja suuremmat greenit. Kentällä on kolme par 3-, kolme par 4- ja kolme par 5 -väylää. Samalla kaavalla Olazabalin mentori Seve Ballesteros tapasi suunnitella kenttiään. Alkuperäiset 18 reikää sulautuvat paremmin klassisen puistoalueen luontoon. Kaikki kolme 9 reiän osuutta ovat hyviä ja täydentävät toisiaan mainiosti.

La Sellan kenttää saa kiertää rauhassa ilman häiriötekijöitä. KUVA: STEFAN VON STENGEL

Aivan kuten Villaitanassa, on hotelli aivan golfkentän vieressä. Täällä resortia ei kuitenkaan ole rakennettu yhtä mahtipontiseen tyyliin. Hotelli on hyvä ja kohtuullisen suuri koostuen vajaasta 200 huoneesta. Hotellissa on mukava ilmapiiri aulassa, jossa näytetään golfia ja jalkapalloa suurelta näytöltä.

Denia – Espanjan gourmet-kaupunki

Hotellin ruoka on korkeatasoista, mutta kilpailu alueella on kivenkovaa. Denian vanhassa 50 000 asukkaan satamakaupungissa on Valencian tapaan useita yhden Michelin-tähden ravintoloita, mutta myös kahden ja kolmen tähden ravintoloita!

Denian keskustaan on hotellilta matkaa kymmenisen minuuttia, mutta jo heti hotellin ulkopuolelta löytyy hyviä ruokapaikkoja. Benidormin tavoin Denia yllättää minut: gourmet-ravintolat viittaavat yleensä johonkin kalliiseen ja viralliseen, mutta nyt minulle selviää, että alueella on paljon myös hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita, jotka täydentävät kaupungin tarjontaa. Löydän jopa pari todella miellyttävää baaria, mitä en olisi ehkä osannut odottaa.

Ennen paluutani Alicanteen päätän käydä matkalla kääntymässä Javeassa, sillä se on yksi rannikon monista merenrantakohteista. Ranta näyttää hyvältä, mutta tajuan melko nopeasti, että vesi on liian kylmää jopa pohjoisen oloihin tottuneelle. Golfin ja uinnin yhdistäminen jää siis odottamaan seuraavaa kertaa. Tällä matkalla olen saanut nauttia kahdesta hyvin erilaisesta, mutta samalla erittäin hyvästä, golfkohteesta.

Lue lisää kohteista: www.golfplaisir.fi

Etsi luettavaa