Hyppää sisältöön

Alex Cejka Senior Openin sankari – Padraig Harrington söpsöili uusinnassa voiton saksalaiselle

Alex Cejka oli aktiiviaikoinaan pari napsua heikompi pelaaja kuin kolme majoria voittanut Padraig Harrington. 50-vuotiaiden major-voitoissa saldo on sunnuntain jälkeen Cejkan eduksi 3-1. KUVA:GETTY IMAGES

Alex Cejka kukisti Padraig Harringtonin Senior Openin toisella uusintareiällä Royal Porthcawl Golf Clubilla Walesissa. Voitto oli Cejkalle kolmas PGA Champions Tourilla. Hämmästyttävää on se, että ne kaikki ovat tulleet seniorien majoreista.

Tuulinen ja kylmä ilma nosti kierrostuloksia etenkin viikonloppuna ennätyslukuihin.

Lauantaina yksikään pelaajista ei alittanut kentän paria (71). Sunnuntain kierrokselle johtopaikalta lähtenyt Alex Cejka oli suurimman osan kierroksesta kärjessä.

Pelikaverinsa Padraig Harrington pääsi tasoihin ja uusintaan viimeisen reiän birdiellään.

Heidän neljän kierroksen yhteistuloksensa oli (+5).

Tämä on kaikkea muuta kuin tavanomaista, sillä kausilla 2000-2022 pelatuissa Senior Openeissa keskimääräinen voittotulos on ollut -9,1.

Ratkaisu syntyi toisella yrittämällä. Kentän 18:lla (par-5) Harrington löi molemmilla kerroilla alle 200 metrin lähestymisensä karheikosta yli viheriön. Toisella kerralla hieman hankalampaan paikkaan,karheikkoon josta hän ei kyennyt puttaamaan.

Chippi arviolta 20 metrin päästä oli melkoinen söpsö, ruoho pysäytti mailan vauhdin hyvissä ajoin ennen osumaa. Irlantilaisen pallo jäi vajaan 15 metrin päähän reiästä, josta ensimmäinen putti jäi reilun metrin lyhyeksi.

Kahdella lyönnillä reilussa kymmenessä metrissä ollut Cejka jätti itselleen metrin ”must make-putin”. Sen hän selvitti vaivatta ja kuittasi 74 reiän aherruksestaan uran ensimmäisen Senior Openin voiton.

Kaksi ensimmäistä voittoaan majoreissa tulivat ensimmäisissä majoreissa toukokuussa 2021 ( The Tradition, PGA Championship).

Tuoreimman ykköstilansa jälkeen Cejka on mitä luultavimmin PGA Champions Tourilla yhden miehen kerhossa:

  • PGA Champions Tourilla kolme voittoa, kaikki majoreista!

”Tämä tuntuu uskomattomalta”

Kun majorin voittaja pelaa kaksi viimeistä kierrosta kahdeksan yli parin, ja kehuu siihenkin taistelleensa useita vaikeita up & down-pareja, ovat olosuhteet olleet todella vaativat.

”En kyennyt enää viimeisen kierroksen toisella puoliskolla svingaamaan haluamallani tavalla. Olin johdossa, mutta Padraigin lisäksi takana oli 2-3 lyönnin päässä useita pelaajia. Caddieni Tom oli isossa roolissa. Hän kannusti, valoi uskoa, käytännössä kantoi minut maaliin.”

”Missään tapauksessa en olisi halunnut kisan venyvän uusintaan – varsinkaan Padraigia vastaan. Voittoni tuntuu uskomattomalta”, Cejka tunnelmoi.

Cejka ei koskaan lukeutunut aktiivivuosinaan aivan terävimpään kärkeen etenkään majoreissa. Sama asetelma hänellä on ollut PGA Champions Tourilla.

Kokonaissaldo on silti vakuuttava. 61 kisaa, joissa 23 kertaa kymmenen joukkoon. Tilastokummajaisena ovat vain nuo ykköstilat pelkästään majoreista.

Kahdesta parhaasta neljän kierroksen selvittäjästä toisen piti hävitä. Vuoro osui Harringtonille, jonka uinahdus chipissä maksoi mahdollisuuden selvitä seuraavalle reiälle.

Harrington hävisi alkukaudesta myös Senior PGA Championshipin uusinnan. Tällöin voittajana oli Steve Stricker.

”Keli on sama kaikille”

Viikonlopun kierrokset pysäyttivät täydellisesti monia huipppuja. Avauskierroksen jälkeen johtanut Miguel Angel Jimenez (-5) pelasi kaksi seuraavaa päivää tuloksin (+5) ja (+12). Viimeisellä kierroksella hän oli taas yksi parhaista (+2)

Colin Montgomerie oli kolmen päivän jälkeen (+5) vain viisi lyöntiä kärjestä. Sunnuntaina tulos oli +17.

Royal Porthcawl Golf Clubilla pelattiin hyvin poikkeuksellinen, mutta samalla mielenkiintoinen kisa ja testi.
Vaikka pelaajat, yleisö, varmasti myös TV-yhtiötkin ovat toista mieltä, vastaavia teräsmies- tai teräsnaiskisoja soisi golfiin osuvan kelien osalta useamminkin.

Tuskin oli sattumaa siinä, että kärkiparin muodostivat Alex Cejka ja Padraig Harrington, jotka fyysisiltä ominaisuuksiltaan olivat ehdotonta ykkösketjua Senior Openin pelaajista.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa