Hyppää sisältöön

Åland 100 Ladies Openissa on sankaruutta tarjolla – moni tähti jättää kisan väliin

Linn Grant voitti kesäkuussa ensimmäisenä naisena pääkiertueiden yhteiskilpailun kotimaassaan Ruotsissa. Elokuun lopulla hän tavoittelee tuplavoittoa Skaftossa, mutta puhti ei riitä seitsemänteen perättäiseen kisaan Ahvenanmaalle. KUVA: GETTY IMAGES

LET:n nuoret ruotsalaistähdet Maja Stark ja Linn Grant sekä edellisvuoden Gant Ladies Openin ykkönen Matilda Castren ovat nimekkäimmät eurooppalaispelaajista, jotka eivät osallistu syyskuun 1.-3. päivinä pelattavaan Åland 100 Ladies Openiin By Ålandsbanken.

LPGA:n ja LET:n neljä perättäin pelattavaa yhteiskisaa Euroopassa sähköistävät parhaillaan tunnelmaa naisten huippuggolfin osalta.

Arvostettujen ja rahakkaiden kisojen sarja käynnistyi majoreihin lukeutuvalla Evian Championshipilla.

Scottish Open tarjosi tähdille ennen meneillään olevaa AIG Women´s Openia paitsi mahdollisuuden hakea tuntumaa links-golfiin, myös kahden miljoonan dollarin palkintopotin.

Kun Muirfieldissa pelattava Women´s Open sunnuntaina päättyy, merkittävä osa tähdistä jatkaa matkaansa vielä Irlannissa käytävään kahden pääkiertueen yhteiskisaan.

Linn Grantilla kuusi kisaa putkeen

Merkittävät ja rahakkaat kisat eivät pääty näihin neljään kisaan.

Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuva saudi-arabialainen Aramco järjestää LET:n osana Irlannin kisan jälkeen miljoonan taalan joukkue- ja henkilökohtaisen kisan.

LET:n tähtisikermän lisäksi mukaan on sopimusteitse hankittu Nelly Korda, sekä hänen sisarensa ja Jessica.

Osallistujalistalla ovat LPGA:n pelaajista myös Matilda Castren, Alison Lee ja Maria Fassi. Epson Touria enimmäkseen kiertävä USA:n Kelley Whaley on myös kutsuttujen listalla.

Varsinaiseksi työnsankariksi jaksossa nousee esiin LET:lla kolmasti kuluvalla kaudella voittanut Ruotsin Linn Grant.

Hän osallistuu edellä mainittujen viiden kisan putken jälkeen vielä Ruotsin osakilpailuun, Skaftö Openiin elokuun lopulla.

Åland 100 Ladies Open jää ilman tähtiä

Seuraavalla viikolla Linn Grant olisi tervetullut tähtiosallistuja Ahvenanmaan osakilpailussa, Åland 100 Ladies Openissa. Grant ei ole Suomen osakilpailuun ilmoittautunut, eikä tätä sovi ihmetellä.

Jo kuudes perättäinen kilpailu kotimaassaan menee monella tavalla epämukavuusalueelle.

Ålands Golfklubbin yhdessä Suomen Golfliiton kanssa järjestämä kilpailu on herättänyt paljon kiinnostusta pelaajien ja kansainvälisen median taholta.

Pelaajalistansa osalta se jää valitettavasti ja odotetusti jalkoihin kesän viidelle perättäiselle suurkilpailulle, mutta myös Skaftö Openille jonka palkintopotti on sama 250 000 €.

Linn Grantin lisäksi Ruotsin kisaan osallistuu LET:n rahalistan ykkönen Maja Stark sekä Tourin pistelistan kertaalleen voittanut Etelä Afrikan Lee-Anne Pace.

Tästä kolmikosta yksikään ei osallistu Ahvenanmaan kisaan.

Kiira Riihijärvi suuteli alkukesästä ensimmäistä kertaa voittopokaalia Epson Tourilla.
KUVA: Epson Tour

Suomalaisia harmittavasti pois jäävät Åland 100 Ladies Openista myös odotetusti Matilda Castren, Sanna Nuutinen ja Epson Tourilla ensimmäisen voittonsa saavuttanut Kiira Riihijärvi.

Castren ja Nuutinen keskittyvät LPGA:n kisoihin. Nuutisella on työpaikka vielä kauden tässä vaiheessa varmistamatta vuodeksi 2023 sekä LET:lle, kuin myös LPGA:lle, joka tavoitteena on huomattavasti vaativampi.

Riihijärven kauden tärkein tavoite on voiton jälkeen pitää paikkansa Tourin rahalistalla kymmenen joukossa. Se toisi varman paikan LPGA:lle vuodeksi 2023.

Suomalaiskolmikko olisi ollut vaikeasti saatavissa mukaan millä tahansa viikolla. Linn Grantin ja Maja Starkin osallistuminen olisi saattanut toteutua eri ajankohtana.

Tällä kaudella Åland 100 Ladies Openin ajankohta viiden ison kisan ja Ruotsin kilpailun jälkeen oli kuitenkin lähes heikoin mahdollinen.

Ahvenanmaalla kenttä kunnossa ja järjestelyt mallillaan

LET:n Suomen osakilpailuun pääsee maksimissaan mukaan 126 pelaajaa.

Nimekkäimpiä osallistujia ovat listan perusteella Solheim Cupissa varapelaajan paikalla kisaa seurannut Alice Hewson, sekä kuluvalla kaudella LET:lla voittaneet Ana Pelaez Trivino, Meghan Maclaren ja Tiia Koivisto.

29-vuotias Örebrosssa asuva Johanna Gustavsson pelaa elämänsä parasta golfia.
Hän on maailmanlistalla 148:s, ansioita on kertynyt kuluvalta kaudelta jo 338 000 €.
KUVA: LET

Suurimmaksi suosikiksi voidaan tässä vaiheessa kuitenkin nimetä pistelistan kolmonen, Ruotsin Johanna Gustavsson, joka on sijoittunut kuluvalla kaudella peräti seitsemän kertaa kymmenen joukkoon LET:lla. Voittoa hänellä ei koko uran 96:n kisan aikana vielä ole plakkarissaan

Näyttöä menestyksestä aiemmilta vuosilta sekä kokemusta omaavat edellämainittujen lisäksi Norjan Marianne Skarpnord, Skotlannin Kylie Henry, Itävallan Christine Wolf, Englannin Felicity Johnson, sekä Ruotsin edelleen lupaava Julia Engström.

Varsinaisen tähtiluokituksen omaavia pelaajia ei kisaan ole osallistumassa, joten LET-kokemuksen lisäksi tarjolla on myös sankaruutta.

”Kaikki kotimaisest pelaajat, jotka omaavat täyden tai rajoitetun pelioikeuden LET:lle, mahtuvat mukaan. Lisäksi Golfliiton käytössä on 11 villiä korttia, joista osa menee ulkomaalaispelaajille, kertoo kilpailun promoottori, Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen.

”Ahvenanmaalla on tehty huolella töitä kentän virittämisen lisäksi kisaorganisaation ja vapaaehtoistoiminnan valmistamiseksi kisaa varten. Uskon vahvasti, että Ahvenanmaalla koti-ja ulkomaiset pelaajat, katsojat ja media kokevat hienoja elämyksiä golfin lisäksi kenttäalueen ulkopuolella”, Juvonen ennakoi.

Suomalaispelaajat jotka ovat varmistaneet paikkansa Åland 100 Ladies Openiin:

Kun kaksi Ålands Golfklubbin pelaajaa lasketaan mukaan, LET:n kisaan omaa tällä hetkellä varman pelipaikan jo 16 suomalaista.

Suurin suomalaissuosikki Ahvenanmaalla. Tiia Koivisto saavutti uransa ensimmäisen ykköstilan LET:lla Ranskassa. .
KUVA: LET / TRISTAN JONES

Tiia Koivisto

Ursula Wikström

Noora Komulainen

Krista Bakker

Emilia Tukiainen

Emily Penttilä

Elina Nummenpää

Linda Osala

Karina Kukkonen

Kerttu Hiltunen

Emilia Väistö (a)

Katri Bakker (a)

Henni Mustonen (a)

Tia Teiniketo (a)

Anna-Karin Salmen, ÅGK

Emma Lindman (a) ÅGK

Åland 100 Ladies Openin kisakenttä tulee saamaan melkoisesti huomiota myös ulkomailla televisoinnin ansiosta.
KUVA: PETER KORDEN

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken, faktat

-Golfin Ladies European Tourin osakilpailu
-Pelataan 1.-3.9.2022 Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä, Ahvenanmaalla
-Pelimuoto 54 reiän lyöntipeli
-Kilpailuun pääsee mukaan 126 pelaajaa,
-Palkintopotti 250 000 euroa
-Golfliitto saa kisaan käyttöönsä 11 kutsukorttia
-Kilpailu televisioidaan kahtena viimeisenä päivänä, perjantai-lauantai

LET, Åland 100 Ladies Open

Etsi luettavaa