Hyppää sisältöön

Ahvenanmaan Slottsbanan häikäisee kauneudellaan: ”Tavoitteena nousta Euroopan 25:n parhaan joukkoon”

Slottsbanan yksi parhaimmista väylistä on kymmenes

Kierros täysin uusitulla kentällä on jatkuvaa maisemallista ilotulitusta, jossa lähipelitaidot mitataan vaativalla, mutta reilulla tavalla.

Ålands Golfklubb teki muutama vuosi sitten kovan, mutta perustellun ratkaisun remontoida vanhempi kenttänsä, Jan Sederholmin suunnittelema Slottsbanan.

Slottsbanan avattiin 9-reikäisenä vuonna 1983, se laajeni täysmittaiseksi 1988. Kenttä kaipasi rakenteidensakin kulumisen johdosta korjausta ja faceliftingiä. 

Lisävauhtia uudistushankkeille toi erityisesti se  , että golfyhteisön taloudellle elintärkeiden ruotsalaispelaajien määrä oli kääntynyt selkään laskuun 2010-luvun puolivälissä.

Kaudella 2018 Slottsbanalla ja 1997 käyttöönotetulla Kungsbanalla pelattiin yhteensä noin 30 000 kierrosta joista vieraspelaajien osuus oli lähes 60 prosenttia.

Ruotsalaisten osuus ÅGK:n vieraspelaajista on muutaman tunnin matka-ajasta johtuen 70 prosenttia, suomalaisten 30.

Meri näkyy jokaiselta väylältä

Tanskalainen kentänsuunnittelija Philip  Spogárd teki ahvenanmaalasiille tarjolle häikäisevän Masterplanin uudistuksesta, jossa kaikki viheriöt ja niiden ympäristöt menisivät uusiksi. Täysin uusia reikiä suunnitelmassa oli toistakymmentä.

Ja mikä parasta, upeat rantamaisemat tulisivat aivan uudella tavalla pelaajien näkösälle

Tästä valtavasta muutoksesta huolimatta 90 prosenttia vanhoista väylistä jäisi  käyttöön.

Paperilla ja havainnekuvissa uusi Slottsbanan näytti niin hyvältä, ja laskelmat liikevaihdon kasvattamiseksi  kannattavilta, että Ålands Golfklubb päätti tehdä investoinnin, jonka kokonaishinnaksi arvioitiin 2,4 miljoonaa euroa.Remontti käynnistyi syyskuussa 2018, ensimmäiset pelaajat laskettiin kentälle heinäkuun alkupäivinä 2020.

Niille, jotka ovat jo aiemmin Slottsbananin pelanneet, suositeltavaa on tutustua huolella ennen uuden kentän korkkaamista Spogárdin tekemaan Masterplaniin.

Uudistustyöt ovat laajuudessaan häkellyttävän suuret, vastaavia remontteja ei ole Suomessa tehty. Tuskin tehdäänkään lähitulevaisuudessa, ehkä ei koskaan. 

Kenttäalue on otettu tyylikkäällä ja luonnollisella tavalla hyötykäyttöön etenkin meren ja rantamaisemien osalta. 

Meri näkyy jokaiselta väylältä, vesikin on useimmilla pelissä, mutta varsinaisia vedenylitykisiä on harvassa.  Turvapuoli löytyy hankalimmankin oloisissa paikoissa. Vesii ei missään vaiheessa nouse  ahdistavaksi esteeksi, vaan oleelliseksi osaksi Suomen merellisintä kenttäaluetta

1980-luvulla kriteeristö huippukentälle, suunnittelun kokonaisvaltaisuus, sekä rakennustekniikan  antamat mahdollisuudet  golfkentän osalta olivat kaukana siitä, mihin Slottsbanan 2.0 versiossa on ylletty.

Avauksissa on tilaa 

Tiiauapaikkoja suunnittelessaaan Philip  Spogárd on halunnut korostaa korkeuseroja ja meren läheisyyttä viemällä niitä muuta maastoa korkeammalle. Näkymät ovat palkitsevia, näillä väylillä pelaajille on tarjolla mahdollisuus ottaa riskejä ja päästellä täysiä vettä tai bunkkereita uhmaten. Kentän komeimpiin kuuluvat kymmenes (par-3) sekä 11:s (par-4) ovat tältä osin todellisia vedenjakajia.

Väylillä on leveyttä ja tilaa, pitkästä heinästä pallon etsimiseen ei Slottsbanalla aikaa tuhraudu.

Etenkin neljän ensimäisen reiän näyttävä bunkkerointi antaa kentälle hampaita viheriöiden ympäristössä. 

Hiekkakuopat tuovat lähestymisiiin hienon maisemallisen elementin, niihiin joutuville  myös kovan haasteen up&downin tekemisessä.

Spogárdin kunniianhimo bunkkeroinnnissa on osaaville pelaajille ja kilpapelaajille reilu testi,  vähemmän osaavalle ne voivat muodostua kentän vaikeimmaksi rastiksi.

Maisemoinnin osalta bunkkerointi on näyttävää ja strategisesti haastavaa. Hiekkakuoppien kokonaismäärä (63) on kuitenkin varsin kohtuullinen.

Lähipeli ratkaisee – lipunpaikat antavat mahdollisuuksia

Viheriöt on kasvatettu valtavan kokoisiksi ja vahvasti muotoilluiksi. Suurimmalla (17:s) on kokoa yli 900 neliömetriiä.

 Useimmat viheriöistä ovat nostettuja, joten lähipelissä monipuolininen osaaminen ja pallon sijoittelu lähestymisissä ovat arvossaan.

Lähipeli Slottsbanalla on puitteiden osalta erittäin nautinnollista. Sen haastavuus pitää pelaajan otteessaan ja antaa kierrokselle tavanomaista enemmän sisältöä

Kenttä on kokonaismitaltaan  nykysuuntauksen mukaisesti melko lyhyt. Keltaisilta tiiauspaikoilta  5400 metrin mittainen, punaisilta 4 700.

Pallon saa kohtuuullisella lyömisellä  avauksista paikkoihin, joista lähestymislyönti nousee merkittävimmäksi mittariksi. Väärälle puolelle ei kannata missata. Ensimmäistä kertaa kiertävälle hankalat linjat viheriön ympäristössä ja viheriöillä ovat usein vaikeita hahmottaa. 

Tämän johdosta ensimmäistä kertaa Slottsbanaa kiertävän todennäköisyys tehdä oma huipputuloksensa vaatii kovaa onnistumista. Lähipelissä useimmat kokevat epäonnistumisia vahvojen muotojen johdosta.

Testikierrokselllani (20.8) reikien paikat olivat erittäin kohtuullisia ja viheriöt erinomaisessa kunnossa, kauttaaltaan valmiin oloisia.

Niinä päivinä, jolloin isännät haluavat kenttäänsä lisää vaikeutta, reikien sijoitttelu  sopiviin nurkkin antaa lähes rajattomat mahdollisuudet, mutta luonnollisesti myös pidentää kierroksen kestoa

Osaaville pelaajille valkoisilta merkeiltä pelaaminen (5 800 m) on varteenotettava vaihtoehto. 

Suomen kaunein ja toimivin golfkeskus?

Slottsbanin pelaamisesta jää erittäin hyvä jälkimaku. Koko kierroksen ajan tuntee olevansa kentällä, jossa sen osaset ovat niin kohdillaan kuin vaan on mahdollista.

Tämä kenttä on suunniteltu ensisijaisesti klubipelaajille ja golfturisteille. Se ei ole ”monsteri”, mutta ei myöskään tuloksenteon kannalta pisteautomaatti, vaan reilu testi. 

Maisemat matkan varrella ovat häikäisevät. 

Kymmeniä kertoja vanhaa kenttää pelanneena ja siihen ihastuneena tulee  uutta versiota kiertäessä olo, että esirippu on avattu ja upeat maisemat pääsevät  oikeuksiinsa. 

Kentän uusiminen ei  tunnu ylimiitoitelta, vaan luonnolliselta askeelta käytettävissä olevien maisemallisten ja pelillisten resurssien hyödyntämiseksi.

Pidemmänkin tuumiskelun ja alalla työskentelevän raskaan sarjan ammattilasein kanssa käymieni keskustelujen jälkeen on vaikeaa nimetä kenttiä, joilla vastaavaan remonttiin olisi aihetta sekä taloudellisia mahdollisuuksia. 

Pelattavuuden osalta kaikille Slottsbanani väylille voi antaa kiitettävän tai hyvän arvosanan. Nenän nyrpistelyyn ei löydy todellisia aiheita, vaikka makuasioista voidaan keskustella loputtomiin. 

Syvät bunkkerit yhdistettyinä muodokkaisiin viheriöihin koettelevat vähemmän pelanneita. Tiiauspaikkojen (2,8,9) nosto näyttäviin paikkoihin kukkulalle nostattaa hetkeksi sykettä, mutta on kokonaisuuden kanntala ehdottomasti perusteltua.  

Golfautojen käyttö kasvaa Ahvenamaalla remontin myötä, käytännössä Slotttsbanan on luokiteltavaksi puhtaaksi kävelykentäksi.

Metsää ja puita on kaatunut remontissa, mutta kenttä istuu maisemaan todella hyvin. 

Helppo veikkaus on, että Ålands Golfklubin Slottsbanan tulee olemaan kaikilla julkaistavilla listoilla Suomen kentistä visuaalisuuden osalta entistä vankemmin ykkösketjua. 

Omalla listallani se menee kirkkaasti kärkeen ja saa kiiitettävät pisteet myös palveluiden osalta.  ÅGK:n toiminnassa on aina ollut  ripaus ruotsalaista ja kansainvälistä henkeä joka erooa  siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet.

Syyskausi tarjoaa suomalaisille hyvän mahdollisuuden Slottsbananin bongaukseen

Koronaviruksen vuoksi kentän viimeistelyssä oli alkukaudesta vaikeuksia, tiiauspaikoille johtavien teiden asfaltointi on viivästynyt.

Muuten kentän valmiusastetta voidaa pitään erinomaisena. Upea kenttä, jonka ahvenanmaalaiset uskovat arkkitehti Philip  Spogárdin tavoin nousevan Euroopan huippukenttien joukkoon ja Ahvenanmaan matkailun kehittämisen osalta merkittäväksi vetovoimatekijäksi.

Elokuun alkupuolella työnsä Ålands Golfklubillla aloittanut ruotsalainen toimitusjohtaja Peter Ellqvist on vakuuttunut golfkeskuksen tuoreen ”jalokiven” merkityksestä golfturismille.

”Slottsbanan on hyvin poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen kenttä Euroopassa. Se  muodostaa yhdessä Kungbananin ja par 3-kenttämme, Princessanin kanssa upean kokonaisuuden. Jatkossakin suurin osa vierapelaajista tulee Ruotsista ja Manner-Suomesta, mutta tähtäämmme golfturismin kehittämiseen myös muista maista.

”Suomalaispelaajien määrä on  ÅGK:lla ollut uuden kentän avautumisen jälkeen ilahduttavan suurta. Hyviä pelikelejä merelllisissä maisemissa riittää pitkälle syksyyn”, Ellqvist muistuttaa. 

Kuluva kausi Ahvenanmaalla pelataan ilman ruotsalaisgolfareita. Suomalaispelaajien vierailujen merkitys 2,1 miljoonan investoinnin tehneelle golfyhteisölle on tavanomaista suurempi.

Slottsbanan ja ÅGK ovat monella tavalla uniikki  golfkohde. Uusia kokemuksia hakeville golfareille reissu Ahvenanmaalle vielä syyskauden aikana on varteenotettava vaihtoehto.

Mikäli koronavirus saadaan aisoihin, kaudella 2021 peliajoista valtaosan vievät ruotsalaisturistit.

Etsi luettavaa