Hyppää sisältöön

Aggressiivisuuden anatomia: Hyödynnä par 5 -reiät

Hyville pelaajille par 5 -reiät ovat todellinen mahdollisuus. Suurella tasoituksella viheriölle kannattaa edetä kolmella lyönnillä.

Siinä missä kiertueammattilaiselle par 5 -reiät ovat mahdollisuus birdieen, vastaavasti suuremmalla tasoituksella pelaavalle ne ovat golfkentän pisimpiä väyliä, joiden aikana ehtii tapahtua kaikkea.

Tämän vuoksi par 5 -reikiin tulee suhtautua erilaisella taktiikalla riippuen pelaajan taitotasosta. Suurella tasoituksella griinille edetään kolmella lyönnillä, jolloin on tärkeää pitää pallo pelissä. Kiertuepelaajat etenevät kahdella griinille lähes kaikilla par 5 -rei’illä suhtautuen niihin kuin pitkiin par 4 -reikiin. 

Avaus peliin

Par 5 -reikään kannattaa suhtautua kuin pitkään par 4 -reikään, jos tasoitus on pieni ja lyönnit pitkiä.

Pelasitpa millä tasolla tahansa, avauslyönnin merkitys on suuri. Par 5:n pelitaktiikka on kuin shakkia ajatellen parasta paikkaa seuraavalle lyönnille. Katso tiiauspaikalla vesiesteiden ja väyläbunkkereiden sijainnit.

Suunnittele avauslyönti järkevästi sijoittuen tiiauspaikan reunaan, josta näkymä väylälle aukeaa parhaiten. Huono avaus muuttaa pelitaktiikan seuraavalle lyönnille konservatiiviseksi, olitpa minkätasoinen pelaaja tahansa.

Hyvin suunnitellun kentän väylät kaventuvat tietyistä etäisyyksistä ja bunkkerit ovat usein juuri tällä etäisyydellä. Kiertuepelaajat lyövät usein draiverilla, mutta samalla kunnioittavat kenttää välttäen hulluja riskejä avauksissa. 

Pelaa siirtolyönti omalla tavallasi

Suurella tasoituksella pelaavalle toinen lyönti on yleensä siirtolyönti. Pallon makuu vaikuttaa siihen, kannattaako se lyödä väyläpuulla. Vaikeammasta paikasta kannattaa ottaa hybridi tai jopa rauta.

Mieti tarkoin, kannattaako siirtolyönnissä ottaa riskiä vai siirtää palloa eteenpäin, ennen kuin on tapahtunut mitään. Usein kärsivällisyys palkitaan ja vain harvoin upporikasta tai rutiköyhää taktiikka selviytyy voittajana. Omaa tunnetta ja päätöstä kannattaa seurata piittaamatta pelikavereiden ratkaisuista. 

Pienellä tasoituksella pelaaville par 5 -reiät ovat suuri mahdollisuus. Kiertuepelaajat lyövät kahdella päälle yli 70 prosenttia kerroista. Mitä lähempänä pääsee lyömään kolmatta lyöntiä, sitä lähempänä pääsee puttaamaan birdietä.

Toki vesiesteiden kanssa tulee olla fiksu. Poikkeuksena on lipunpaikka heti bunkkerin takana. Jos toinen lyönti ei riitä griinille, jätä lähestyminen sen verran kauas, että saat wedge-lähestymiseen riittävästi spinniä. Wedge-pelin kehittäminen onkin avain alhaisiin tuloksiin par 5 -rei’illä.

Jos toinen lyönti ei aivan yllä griinille saakka kannattaa kakkoslyönti sijoittaa seuraavalle lyönnille edulliseen kulmaan. Jos matkaa lipulle jää yli 30 metriä, on raffi usein parempi paikka kuin bunkkeri. Griinin ympäristössä taas bunkkeri on parempi paikka kuin ammattilaistourien tiukka raffi.

Ammattilaisten kannattaakin yrittää kahdella päälle aina kuin se on mahdollista, sillä tilastollisesti lay up maksaa keskimäärin puoli lyöntiä. Tämä tarkoittaa 2 lyöntiä kierroksessa ja 8 lyöntiä neljän kierroksen kilpailussa.

Voidaan siis todeta, että par 5 -reiät ovat pitkälyöntiselle todellinen mahdollisuus.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa