Hyppää sisältöön

Aditi Ashok hurmasi Tokiossa puttishowlla: ”Luonnollista, yksinkertaista, sensaatiomaista”

Aditi Ashokin caddienä 2016 oli isä

Intian pääministeri ylisti twiitissään neljänneksi sijoittuneen ja puttitilaston ylivertaisesti voittaneen Aditi Ashokin saavutusta sekä asennetta.

Tokiossa nähtiin naisten kisassa neljän päivän puttishow, joka nousee Strokes Gained -tilastojen kautta arvioituna kaikkien aikojen parhaiden joukkoon.

Intian 23-vuotias Aditi Ashok lähti päätöskierrokselle toiselta sijalta maailmanlistan ykkösen Nelly Kordan sekä jo vuosia terävimmässä kärjessä vaikuttaneen kestomenestyjä Lydia Kon kanssa kärkiryhmässä.

Maailmanlistalla sijalla 200 olevalle Ashokille ei etukäteisarvioissa annettu mahdollisuuksia kärkipään uhkaamiseen finaalipäivän aikana.

Toisin kävi.

Johdossa ollut Nelly Korda takelteli otteissaan. Jo seitsemän pelatun reän jälkeen Ashok, Korda ja Ko olivat tasatilanteessa kisan kärjessä. 

Ainoastaan 208 metrisiä avauksia kisassa mättänyt Aditi Ashok joutui  lähestymään poikkeuksetta viheriöitä isompi maila kädessään.

Kuten kolmena ensimmäisenä päivänä, myös viimeisellä Aditi Ashokin ase oli hänen loistava puttipelinsä.

Se ei kuitenkaan riittänyt.

Pääministeri twiittasi kunnioituksensa upeasta taistelusta

Mone Inami, Nelly Korda ja Lydia Ko juhlivat kisojen jälkeen mitaleitaan Tokiossa

Mone Inami, Nelly Korda ja Lydia Ko juhlivat kisojen jälkeen mitaleitaan Tokiossa

GETTY IMAGES

Ashok jäi lopulta neljänneksi, kahden lyönnin päähän kisan voittaneesta Nelly Kordasta. Hopean (Mone Inami) ja pronssin (Lydia Ko) saavuttaneiden pelaajien uusinnasta hän jäi lyönnin.

”Kaikissa muissa kisoissa olisin ollut onnellinen ja iloinen pelistäni. Olympialaisissa neljänneksi jääminen ottaa koville. Pelasin hyvin ja annoin kaikkeni menestyksen eteen”, hän summaili Thehindu.com-sivuston haastattelussa. 

Intiassa lähetyksen selostajat ja kommentaattorit ällistelivät Ashokin puttipeliä muun muassa luonnehdinnoilla ”superluonnollinen ja sensaatiomainen.”

Mikäli selostamossa oletettavasti olikin intialaisia, ylisanoihin he eivät silti sortuneet.

Aditi Ashok herätti valtavan määrän intialaisia seuraamaan ja  kannustamaan aiemmin täysin tuntematonta sankaria TV-ruutujen ääreen lauantaina aamuyön tunteina. Kierroksen jälkeen yksi ensimmäisistä twiittajista  ja Ashokin ylistäjistä oli maan pääministeri Narendra Modi.

Prime Minister @narendramodi has lauded golfer @aditigolf for her skills and resolve during her steller performance at the Olympics.

Details: https://t.co/9tuMgEj25i#Golf #Cheer4India #Tokyo2020 pic.twitter.com/SOf7jfomNF

Kaikkien aikojen paras tilastoitu puttisuoritus arvokisoissa?

Lahjomaton Strokes Gained -tilasto kertoi Ashokin hämmästyttävästä vireestä. On syytä muistaa, että nyt puhutaan 72 reiän tilastoista, ei yhden kierroksen suonenvedosta tai kolmesta perättäisestä norsuputista.

Jo kolmen ensimmäisen päivän aikana Ashok oli voittanut puttaamalla yhteensä yhdeksän lyöntiä kisan keskiverto-osallistujaan nähden. 

Lauantaina Ashokin käsi oli vieläkin tarkempi. Kierroksen päätteeksi plussaa oli kertynyt muihin pelaajiin yli neljän lyönnin edestä. 

Yhteensä hän voitti tällä tilastolla 72-reikäisen kisan aikana:

  • Kisan keskiverto-osallistujaa 13,019 lyöntiä
  • Tilaston kakkosta                      7,450 lyöntä
  • Matilda Castrénia                 13,102 lyöntiä

Olympialaisten puttitilasto, naiset

Tilaston voi hieman yksinkertaistaen avata seuraavasti: pistetään kuvitteellisesti kaikki kisan pelaajat puttaamaan samoista paikoista 72 kertaa. Lasketaan kultakin yhteistulos

Mikäli puttimäärän keskiarvo ”kilpailussa” olisi 120 lyöntiä,  Ashokin ylivertaisuus aukeaa ehkä paremmin:

  • Aditi Ashokin tulos: 120-13,019=106,981 puttia
  • Tilaston kakkosen tulos: 120-7,45 = 112,55 puttia
  • Keskivertoputtaajan: 120-0,00 =120,00 puttia       

Ashokin ylivoma puttitilaston kakkoseen on jo häkellyttävä. Keskivertotulokseen nähden lähes uskomaton.

Matilda Castrén oli niukasti keskivertoa heikompi (-0.083). Mikäli hän olisi putannut Ashokin tasoisesti, Suomessa juhlittaisiin Castrénia olympialaisten kultamitalistina neljän lyönnin marginaalilla Nelly Kordaan. 

Sama vertaus toimii Sanna Nuutisen (+2,160) kohdalla. Nelly Korda olisi hävinnyt Nuutiselle vajaalla lyönnillä, mikäli olisi omista paikoista upottanut puttejaan Ashokin tahtiin.

+13,019 on  neljän kierroksen aikana kaikkien aikojen kovimpiin lukeutuva luku viheriöillä.

PGA Tourilla 2004-2020 kauden listakärjen kierroskohtainen (+merkkinen) keskiarvo on aina jäänyt alle lyönnin kierrosta kohden.

Ashokilla se oli Tokiossa murhaavan kova, +3,25.

Aditi Ashok osallistuu seuraavaksi torstaina käynnistyvään Scottish Openiin

Aditi Ashok osallistuu seuraavaksi torstaina käynnistyvään Scottish Openiin

GETTY IMAGES

Strokes Gained -tilastoja on tehty PGA Tourilla ja majoreissa jo vuodesta 2004. Euroopan Tourille ne tulivat muutama vuosi sitten. Naisten huippugolfista tätä tilastoa ei ole kiertueillle vielä luotu, mutta LPGA:lle se on kuitenkin pian tulossa.

PGA Tour, Strokes Gained, putting 2004-2021

Aditi Ashok: Asenne on ratkaiseva tekijä puttipelissä”

Intialaissensaatio aloitti pelaamisen 5-vuotiaana Bangaloressa, 11miljoonan asukkaan suurkaupungissa, jossa oli 2000-luvun alussa kolme kenttää.

”Puttaaminen oli ensimmäinen asia, jota harjoittelin. Se on ollut minulle mieluisin osa-alue, johon käytän edelleen eniten  harjoitusaikaani”, Ashok kertoo artikkelin alapuolella olevalla videolla.

”Puttaamisessa tärkeintä on asenne, ei niinkään tekniikka tai taito”, hän pelkistää tavalla, johon varsin moni kuulija toivoisi saavansa lisävalaistusta.

Ashok kehittyi nopeasti ja nousi jo murrosikäisenä maansa eliittipelaajien joukkoon. 

Ladies British Amateur Stroke Play Championshipin hän voitti 17-vuotiaana 2015 ja siirtyi ammattilaiseksi kauden 2016 käynnistyessä.

Ashok voitti LET:n karsinnat kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana ja saavutti kahdella ensimmäisellä kaudellaan kolme pääkiertueen LET:n ykköstilaa.

Hän osallistui myös 2016 Rion olympialaisiin, joissa oli 41:s.

Tie vei tämän jälkeen LPGA:lle, jossa menestys on jäänyt huomattavasti odotettua heikommaksi.

Ashok kertoi olympialaisten jälkeen intialaiselle Republic TV-kanavalle antamassaan haastattelussa, että hänellä ei ole ollut henkilökohtaista valmentajaa viiteen vuoteen, vaan on harjoittelut enimmäkseen yksinään.

Aditi Ashokilla on taitoa ja asennetta laittaa palloa putterilla reikään. Mutta lähteekö hän hakemaan svingiinsä uusia tuulia lyöntipituuden lisäämiseksi?

Aditi Ashokilla on taitoa ja asennetta laittaa palloa putterilla reikään. Mutta lähteekö hän hakemaan svingiinsä uusia tuulia lyöntipituuden lisäämiseksi?

GETTY IMAGES

Ashok sairasti koronaviruksen toukokuussa ja kertoo videolla olevansa viruksen jäljiltä edelleen tavanomaista heikommassa fyysisessä kunnossa.

Avausten ja lyöntien lyhyys kokonaisuutena on hänen suuri haasteensa. Teknisesti svingissä on ilmiselviä puutteita, joiden parantaminen ja svingin muuttaminen on haastavaa ilman ulkopuolisen osaajan apua.

Lähestymisissä, kenttäpelissä Ashok oli Tokiossa hieman keskivertoa parempi tavalla, joka mahdollistaisi nousemisen korkeammallekin tasolle.

Aditi Ashok lukeutuu huippuihin, joiden voi määritellä osaavan nimenomaisesti ”pelata”, lukea tilanteita ja pistää palloa putterilla pussiin. 

Hänen esittämänsä neljän kierroksen mittainen puttsishow sekä Strokes Gained -tilaston luvut, +13.019 jäävät olympia- ja huippugolfin historiaan.

Miesten sarjassa paras puttaaja maailmantähtien keskellä oli Sami Välimäki, +6,371. 

Olympialaiset, miesten puttitilasto

Etsi luettavaa