Hyppää sisältöön

7-vuotiaana seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut huippugolfari piti salaisuutta sisällään 16 vuotta – avautui tapahtumasta Robert Karlssonille

Madelene Sagström haluaa oman tarinansa kautta auttaa niitä

Solheim Cupissakin pelannut ruotsalaistähti on julkaissut tarinansa, jotta mahdollisimman moni vastaavaa kokemusta sisällään pitävä hakisi apua lähipiiriltään tai ammattilaisilta.

Robert Karlsson on pelaajauransa ohessa toiminut yhtenä Ruotsin naismaajoukkueiden ja nuorten ammattilaisten oto-valmentajista. 

Yksi valmennettavista oli huipppulupaava Madelene Sagström, joka on loistavan amatööriuran jälkeen pelannut muun muassa vuoden 2017 Solheim Cupissa ja voittanut torstaina Orlandossa käynnistyvän pääkiertueen kisan, Gainbridge LPGA:n kauden 2020 alkuvaiheilla.

Ennen kansainvälistä läpimurtoaan ammattilaiskentillä Sagströmillä oli kentällä Karlssonin ja muun valmennusryhmän huomion mukaan haasteita silloin, kun peli ei kulkenut.

Robert Karlsson on voittanut European Tourin rahalistan (2008), World Cupin yhdessä Henrik Stensonin kanssa, sekä pelannut kahdesti Ryder Cupissa.

Robert Karlsson on voittanut European Tourin rahalistan (2008), World Cupin yhdessä Henrik Stensonin kanssa, sekä pelannut kahdesti Ryder Cupissa.

GETTY IMAGES

”Madelene ylireagoi tilanteissa joissa hän ei onnistunut. Hän oli henkisesti tosi kovilla pelin suistuessa raiteiltaan”, Karlsson kertoo LPGA.com -sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa.

”Mitä enemmän puhuin hänen kanssaan tästä haasteesta, Madelene ymmärsi, että hänellä oli henkisellä puolella  rasitteita, jotka vaikuttivat negatiivisesti esityksiin. Emme vain tienneet mitä ne olivat.” 

Karlssonin oma ura on kulkenut  mentaalipuolen haasteistakin  johtuen melkoista vuoristorataa, joten hänellä on aiheeseen omakohtaista kokemuspohjaa.

”Saavuttaaksemme paremman luottamuksen välillemme, kerroin Madelenelle rehellisesti niistä tuntemuksista ja vaikeuksista, joita olen oman peliuran aikana kokenut. Hän alkoi pohtia mikä mieltä painoi, vai olikotaakkana jokin asia josta hän ei ollut päässyt yli.”

Karlsson ja Sagström tekivät hyvää yhteistyötä golfuran kehittämisen osalta, vaikka  piilevää ongelmakohtaa ei saatukaan ratkaistua. 

Kaudella 2016 Sagström totesi kesken harjoituskierroksen Karlssonille, että haluaa kertoa tälle myöhemmin yhden asian.

Illalla Sagström rohkaisi itsensä, ja kertoi valmentajalle tulleensa lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyksi.

”Olin luonnollisesti järkyttynyt kuulemastani”, Karlsson kirjoittaa artikkelissaan.

Sagströmille valmentajalle avautuminen asiasta oli vaativa päätös, joka laukaisi positiivisten asioiden ketjun.

Toiseen vaativaan etappiin, asiasta kertomiseen vanhemmilleen Sagström pyysi Karlssonin tuekseen.

Tarinaan on tämän alustuksen jälkeen hyvä hypätä sisään videon, ja kahden linkitetyn artikkelin kautta.

LPGA julkaisi maanantaina sivuillaan Sagströmin artikkelin ”If I Touch One Life, It Will All Be Worth It.”

Artikkelissa on myös oheinen video jonka voi katsoa suoraan, tai osana artikkelia.

 Robert Karlssonin Sagströmistä kirjoittaman artikkelin linkki:  ”Hän antaa rohkeutta lukemattomille muille”

Saatuaan vaietun tapahtuman aiheuttaman  henkisen taakan harteiltaan, Sagström rikkoi käytännössä kaikki Symetra Tourin ennätykset vuonna 2016, siirtyen kauden päätteeksi LPGA Tourille. 

Tällä hetkellä hän on maailmanlistalla 62.  

Madelene Sagström on mukana torstaina käynnistyvässä kisassa puolustamassa voittoaan, kuten myös 50-vuotias Annika Sörenstam. Lake Nonassa  kisakenttä on käytännössä Sörenstamin asunnon takapihalla.

LPGA

Etsi luettavaa