Hyppää sisältöön

Huh-huh, mikä jännitysnäytelmä – Triplabogi päätöskierroksella ei estänyt Kitayamaa ottamasta uransa ensimmäistä PGA Tour -voittoa

Kurt Kitayama voitti uransa ensimmäisen PGA Tourin kilpailun ja 3,6 miljoonaa dollaria superjännittävien vaiheiden jälkeen.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti sunnuntaina, kun maailman parhaat pelaajat taistelivat tosissaan Arnold Palmer Invitational -kisan voitosta.

Tuskin koskaan on nähty näin tasaisista kilpailua tällä tasolla aivan kilpailun viimeisille rei’ille saakka, kun parhaimmillaan takaysillä kymmenenkunta pelaajaa oli lyönnin päässä toisistaan.

Lopulta se oli Kurt Kitayama, joka voi pisimmän korren. 30-vuotias yhdysvaltalainen ratkaisi kilpailun edukseen 17. reiälle (par 3), jolle hän taikoi upean avauksen jälkeen birdien.

Kurt Kitayama voitti jännittävien vaiheiden jälkeen Arnold Palmer Invitationalin. KUVA: GETTY IMAGES
Näin lähelle reikää jäi Kurt Kitayaman pallo roikkumaan birdie-yrityksessä päätösviheriöllä. KUVA: GETTY IMAGES

Birdie oli lähellä myös päätösreiällä, jossa hänelle riitti kaksi puttia voittoon. Karheikkoon avauksensa lyönyt Kitayama löi pallon varman päälle viheriön vasempaan reunaan välttäen lyömisen veteen. Putissa oli matkaa lähes 20 metriä, eikä voitto ollut vielä sinetöity, sillä Bay Hillin viheriöt viekkaat viheriöt osoittautuvat sunnuntaina arvaamattomiksi.

Kitayama hallitsi kuitenkin hermonsa ja putterinsa lähes täydellisesti, sillä päätösreiän birdie-yrityksessä pallo jäi vain vienon puhalluksen päähän reiästä.

Koska Kitayma pelasi päätösryhmässä ja voitto oli käytännössä ratkennut, hän merkitsi pallonsa ja antoi pelikaverinsa Viktor Hovlandin pelata pallon loppuun, ennen kuin hän tökkäsi pallon reiän reunalta sisään ja juhlat saatiin aloittaa.

Kun pallo kolahti kuppiin, tarkoitti se Kitayamalle uran ensimmäistä voittoa PGA Tourilla sekä noin 3,6 miljoonan dollarin tilipäivää. Kuvaavaa on, että Kitayama oli ennen tätä kilpailua tienannut koko urallaan maailman ykköskiertueella himpun alle 4 miljoonaa taalaa.

”Jo ensimmäisen voiton saavuttaminen on uskomaton asia. Olen onnekas, että saavutin sen näin erityisessä paikassa, se on ilman muuta bonus”, Kitayma sanoi.

DP World Tourilla Kitayamalla oli toki ennestään kaksi voittoa.

Rory McIlroy pääsi viimeisellä reiällä yrittämään birdie läheltä. KUVA: GETTY IMAGES

Triplabogi ei estänyt voittoa

Ilman vaikeuksia ei Kitayama voittoon pelannut. Hän johti kilpailua kahdella lyönnillä ennen yhdeksättä reikää, jolle hän teki triplabogin lyötyään avauksen outiin. Moni varmasti ajatteli, että tokkopa kaveri tuosta enää tokenee semminkin, kun voitosta on taistelemassa sellaisia nimiä kuin Rory McIlroy, Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Tyrrell Hatton ja Hovland.

Triplan jälkeen Kitayama ei kuitenkaan enää virheisiin sortunut – toisin kuin moni muu pelaaja. Esimerkiksi siirryttyään johtoon McIlroy teki kaksi perättäistä bogia rei’ille 14 ja 15 samoin kuin Spieth, joka missasi lyhyehkön putin myös 17. reiällä jääden neljänneksi.

Rory sijoittui jaetulle toiselle sijalle pelikaverinsa Harris Englishin kanssa, kun pohjoisirlantilainen ei onnistunut hyödyntämään kelpo birdie-paikkaa päätösviheriöllä.

Schefflerilläkin olisi ollut mahdollisuus nousta vielä uusintaan tekemään birdie viimeiselle, mutta joskus golfissa asiat voivat olla pienestä kiinni.

Yhdysvaltalainen lähti hakemaan birdieä ja löi rohkeasti veden yli kohti lippua, mutta pallo tuli parikymmentä senttiä vajaaksi viheriöstä karheikon puolelle. Mikäli pallo olisi tullut viheriöllä alas, olisi Schefflerille jäänyt lyhyt putti siirtyä yhdeksän alle tulokseen. Nyt karheikosta tuli bogi ja hän putosi tuloksissa neljänneksi.

Rahm säilytti ykköspaikkansa maailmanlistalla

Maailmanlistalla Jon Rahm onnistui säilyttämään paikkansa ykkösenä, vaikka epäonnistui Bay Hillissä ja sijoittui 39:nneksi. Toisena jatkaa Scheffler ja kolmantena McIlroy. Kolmikon välinen kamppailu on tiukka, ja sillä on myös isohko hajurako haastajiin.

Kitayama otti puolestaan melkoisen kengurunloikan. Hän oli ennen viime viikkoa sijalla 46, mutta nousi nyt jo 19:nneksi.

Tasokkaat kisat PGA Tourilla jatkuvat tällä viikolla, kun vuorossa on The Players Championship, kauden ns. viides major, jonka palkintopotissa on peräti 25 000 000 dollaria.

TULOSPALVELUT

DP World TOUR

Qatar Masters
Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki

LPGA

Maybank Championship
Matilda Castren

LADIES EUROPEAN TOUR

Aramco Team Series, Riyadh
Noora Komulainen, Tiia Koivisto ja Ursula Wikström

AMATÖÖRIGOLF

Naisten joukkue-MM-kilpailut (Espirito Santo Trophy)
Katri Bakker, Henni Mustonen ja Emilia Väistö

LETAS

Santander Golf Tour, Zarazoga
Emily Penttilä, Tiia Teiniketo ja Emilia Tukiainen

AMATÖÖRIGOLF

European Men’s Club Trophy
Espoo Ringside Golf (Tommy Gulin, Joonas Hinkkanen ja Jussi Sahravuo)

AMATÖÖRIGOLF

Spanish International Ladies’ Stroke Play Championship
Anna Backman, Ada Huhtala, Oona Kuronen, Sandra Palin ja Adeliina Virtanen

Etsi luettavaa