Hyppää sisältöön

5 syytä miksi maailman paras tennispelaaja kehittyy huippugolfariksi – ”Minun täytyy osua sweetspottiin ennen Tourille pyrkimistä”

Tuleeko vastikään tennisuransa lopettaneelle Ashleigh Bartylle golfista uusi kilpalaji? KUVA: GETTY IMAGES

Tennisuransa yllättävästä lopettamisesta ilmoittanut maailmanlistan ykkönen Ashgleigh ”Ash” Barty ei sulje pois mahdollisuutta, että hän pelaisi golfia tulevaisuudessa jopa LPGA:lla.

Urheiluvuoden suurimpiin yllätyksiin lukeutui Australian tennistähti Ash Bartyn ilmoitus uran lopettamisesta 25 vuoden iässä.

Barty tiivisti syyt vetäytymiselle motivaation puutteeseen, lajin kuluttavuuteen, sekä haluunsa etsiä uusia haasteita elämässä.

Barty on ollut maailmanlistan kärjessä yhteensä yli kahden vuoden ajan. Ennen häntä vastaavan yllätyksen järjesti 2010 listaykkösenä niinikään yli kahden vuoden ajan ollut Belgian Justin Henin.

Hän kuitenkin palasi myöhemmin yhdeksi vuodeksi takaisin WTA Tourille.

Vankka golftausta perheen kautta

Bartyn vanhemmilla on vankka urheilutausta nimenomaan golfista. Tämän johdosta Ash Barty sai golfmailat käteensä jo lapsena.

Australiassa onkin heti ilmoituksen tultua arvuuteltu vilkkaasti sitä, aikooko Barty jatkossa panostaa golfiin, josta hänellä on kovia näyttöjä, vai mahdollisesti krikettiin, jota hän pelasi puoliksi ammatikseen aikuisikänsä kynnyksellä pidettyään tenniksestä kahden vuoden tauon.

Viisi syytä miksi Ash Bartysta voi kehittyä huippugolfari

  1. Australian golflegenda Karrie Webb peukuttaa tennistähteä: ”Pelatessamme yhdessä minulla ei mennyt monta hetkeä huomata, että hänellä on edellytykset kehittyä yhdeksi maamme parhaista pelaajista.”
  2. Bartyn molemmat vanhemmat olivat nuoruudessaan maansa parhaita amatöörejä. Bartyn pitkäaikainen poikaystävä ja kihlattu Garry Kerrick on entinen ammattilaispelaaja ja golfvalmentaja.
  3. Bartylla on kokemusta ja tatsia golfin pelaamisesta jo muutaman vuoden ikäisestä. Hän voitti kotiseuransa Brookwater Golf Clubin mestaruuden kaudella 2020.
  4. Bartylla on vahva urheilijan fysiikka, kunnianhimoa kehittyä ja ymmärrys harjoittelun merkityksestä: ”Bartya ei tarvitse patistaa pelaamaan ja harjoittelemaan riittäviä määriä”, ennakoi Karrie Webb.
  5. Tenniksen kautta Bartylla on ymmärrys osuman puhtauden tärkeydestä ja rima korkealla: ”Minun täytyy oppia osumaan sweetspotiin. Ennen sitä en voi lähteä tavoittelemaan paikkaa Tourille”, hän tiedostaa oleellisimman haasteensa.

Karrie Webb on valittu vuoden 2024 olympikisoihin Australian golfjoukkueen, miesten ja naisten, kapteeniksi.

Omalla aktiiviurallaan australialaisena muita enemmän matkustamaan joutunut Webb ei välttämättä usko Bartyn hakevan golfista itselleen ammattia.

”Matkustaminen oli käsittääkseni yksi tekijä, josta muodostui hänelle rasite tennisuran jatkamiselle. Golfissa haaste olisi käytännössä aivan sama”, Webb jakoi ajatuksiaan Metro.us. sivustolle.

Golfissa maailmanhuipuista toistaiseksi ainona listaykkösenä pillit on pistänyt pussiin Meksikon Lorena Ochoa, joka oli kaudella 2010 28-vuotias.

Lue lisää: Lorena Ochoa sytytti Meksikossa golfkuumeen ja kuunteli pelikavereitaan

Oheisella videolla nähdään Bartyn golfsvingiä, sekä hänen ajatuksiaan suhteestaan golfiin.

Suomessa tenniksen kautta ammattilaisgolfarin uran ovat rakentaneet muun muassa 1990-luvulla DP World Tourilla yhden kauden pelannut, ja kahdesti Challenge Tourilla voittanut Kalle Väinölä, sekä Speedgolfin MM-kultaa voittanut Mikko Rantanen.

Tenniksen maailmanykkösistä eniten huomiota golfaamisensa kautta sai jo oman aktiiviuransa aikana, sekä sen jälkeen Ivan Lendl.

Lendl harjoitteli ja pelasi golfia niin paljon, että monet asiantuntija pitivät sitä haitalllisena hänen tennisuralleen. Lend osallistui villeillä korteilla Challenge Tourin kisoihin saavuttamatta merkittävää menestystä.

Myös Rafael Nadal pelaa golfia hyvällä tasolla kotimaassaan avoimissa scr-kisoissa, mutta pidemmälle menevistä tavoitteista Nadal ei ole merkkejä antanut.

Ashleigh Barty

Lähde: Metro.us.

Etsi luettavaa