Hyppää sisältöön

5 syytä miksi Sami Välimäki on Rasmus Højgaardia luonnollisempi valinta ET:n Vuoden tulokkaaksi

Sami Välimäen sijoitus listalla oli vuodenvaihteessa 396:s

Mikäli Sami Välimäki ohittaa finaalikisan pisteillä Rasmus Højgaardin, jää raadillle kumileimasimen rooli. Välimäki on ylivoimainen voittoja (1-2) lukuunottamatta kaikilla muilla mittareilla.

Alkuun taustoitus tämän artikkelin kirjoittamiseen ja tilastojen käyttämisen suomalaisia kovasti liikuttavassa European Tourin tulokkaan (Rookie of the Year) valinnassa.

Kauden tulokkaan, Sir Henry Cotton Rookie of the Year Awardin valinnan teki vuosikymmeniä raati, joka koostui European TourinAssociation of Golf Writersin sekä the Royal & Ancient Golf Club of St. Andrewsin yhdessä nimeämästä komiteasta. 

Käytäntö muutettiin nykyaikaan sopivammaksi, ainakin kaksi viimeistä kertaa 2018 & 2019 tulokkaat on valittu suoraan Race to Dubai -listan pisteiden perusteella. 

Päättyvälle kaudelle 2020 on päädytty takaisin komitean valintaan, syystä jolle ainakaan allekirjoittanut ei ole löytänyt ET:n sivuilta saati muualta perusteluja. 

Collin Morikawa on tuoreimmalla maailmanlistalla seitsemäs

Collin Morikawa on tuoreimmalla maailmanlistalla seitsemäs

GETTY IMAGES

Syy saattaa piillä siinä, että palkintoa ei haluta antaa Collin Morikawalle, joka suurella todennäköisyydellä on liittynyt ET:n jäseneksi vasta voitettuaan kauden ensimmäisen majorin, PGA Championshipin.

Eikä Morikawa tätä varmasti tehnyt saadakseen kauden tulokkaan palkintoa, vaan muista käytännön syistä. 

Collin Morikawalle DP World Tour Championship on uran ensimmäinen ET:n kisa majorien ja WGC-kilpailujen lisäksi. Siksi hänen valintaansa hirttäytyminen pistelistaan perustuen olisi ollut varsin korni ratkaisu ja osoitus valintakriteerien haavoittuvaisuudesta. 

Välimäellä valttikortit omisssa käsissä

Asiaan:

Tanskan Rasmus Højgaard on tulokkaiden pistelistalla kärjessä (Morikawa poistettu) ennen Dubain finaalia. Kun finaali on pelattu kolme kierrosta, on tanskalainen pelannut itsensä pussiin 76-68-78,+6.

Tilanteeseen, jossa hän on sijalla 59. eikä kykene edes kovalla viimeisen kierroksen tuloksellaan oleellisesti pisteitään parantamaan.

Rasmus Hojgaard loisti Englannin neljässä perättäisessä kisassa ollen kaikissa kuuden joukossa

Rasmus Hojgaard loisti Englannin neljässä perättäisessä kisassa ollen kaikissa kuuden joukossa

GETTY IMAGES

Sami Välimäki oli ennen kisaa pistelistalla Højgaardin kintereillä ja kolmen kierroksen jälkeisillä tuloksilla kiilaamassa tämän ohi nykyisellä kahdeksannella sijallaan (-9).

Välimäelle mitä luultavimmin riittää sijoitus kymmenen joukkoon Højgaardin pitämiseksi takanaan. Vaikuttavia tekijöitä etenkin Välimäen sijoitukseen on paljon, riippuen siitä keitä meneillään olevassa kisassa on kärkipäässä.

Suomalaisena lähden siitä oletuksesta, että Välimäki pitää kutinsa kärkikymmenikössä ja on listan ykkönen. 

Sami Välimäen ja Rasmus Højgaardin väliset muut tilastot ET:n kaudelta 2019-2020 antavat ainakin viisi hyvää syytä, jotka pisteiden kääntyessä suomalaiselle tukevat aukottomasti hänen valintaansa.

5 syytä jotka puoltavat Sami Välimäen valintaa kauden tulokkaaksi

GETTY IMAGES

1. Kierroskeskiarvo:

Ennen meneillään olevaa kilpailua Välimäen keskiarvo kierrosta kohden oli 70,3. Vastaava luku Højgaardilla 70,6.  Meneillään oleva kisa kasvattaa eroa merkittävästi.

2. Keskinäiset kilpailut ET:lla

Parivaljakko on meneillään oleva kisa huomioiden ottanut yhteen 11 kertaa.  Välimäki on ollut parempi kahdeksan kertaa, Højgaard kahdesti. US Openissa molemmat karsiutuivat tuloksella 154 lyöntiä. 8,5-2,5.

Murskaava tilasto Välimäen eduksi.

3. Menestyminen suurissa kilpailuissa

US Openissa molemmat maksoivat oppirahoja karsiutumalla.

ET:n lippulaivakilpailussa BMW PGA Championshipissa Välimäki oli 13:s, tanskalainen karsiutui.

Meneillään olevassa DP World Tour Championshipissa eroa on kolmen ensimmäisen päivän aikana syntynyt 15 lyöntiä. Sijoitukset Dubaissa ennen päätöskierrosta kahdeksas / 59. 

4. Sijoitus maailmanlistalla & ET:n rahalistalla

Ennen viikonlopun kisaa Højgaard (82.) on niukasti Välimäen (85.) edellä. Mikäli Välimäki vähänkin pitää rotia yllä, hän menee sunnuntaina saamillaan pisteillä heittämällä tanskalaisen ohi uransa parhaaseen sijoitukseen.

Rahalistalla tilanne on sama, 5 000 euroa Højgaardin takana oleva Välimäki voi kuitata todella mojovan shekin ja ohittaa juutin myös tällä listalla. Välimäen ansiot ovat reilut 615 000 euroa.

5. Kuntopuntari, viisi viimeistä kisaa

Sami Välimäki on ollut esillä tasaisesti läpi kauden. Menestys käynnistyi jo helmikuussa Australiassa (7.). 

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä hän voitti Omanin kisan.

Molemmilla on kuusi top 10-sijoitusta. Hojgaard saaavutti omistaan neljä perättäisissä kisoissa Englannissa. 

Välimäki kunnostautui Walesissa kesän toisella puoliskolla pestattuaan Väinö Viitaharjun caddiekseen.  Sijoituksiksi tulivat kuudes ja toinen perättäisissä kisoissa.

Elokuun jälkeen tasoero on ollut todella tyrmäävää. Vain Välimäki on ollut otsikoissa ja TV-kuvissa.

Rasmus Højgaard on karsiutunut kolmasti viimeisissä neljässä kisassa. Kun nämä tulokset yhdistetään meneillään olevaan kilpailuun, 13 viimeistä kierrosta hän pelannut yhteensä neljä yli parin.

Seitsemässä viimeisessä kisassa paras sijoitus on 31. Dubaissa hänen takanaan tuloslistalla on vain kolme pelaajaa 62:sta.

Välimäki on puolestaan kulkenut kovassa myötäisessä. Tämän viikon kierrokset mukaanlukien saldo on HURJA: 19 kierrosta, 65 alle parin.

Paras sijoitus tämän jakson aikana on kuudes Kyproksen ensimmäisestä kisasta, jota hän johti kolmena eri päivänä. Viimeisen kerran kahdella lyönnillä viimeisen yhdeksikön käynnistyessä. Heikoinkin sijoitus (18.) on  Kyproksen toisesta kisasta, jossa toisen ja kolmannen päivän jälkeen lähdettiin taas nollilta matkaan.

Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen yhteistyö ja kemiat ovat toimineet junioriajoista asti.

Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen yhteistyö ja kemiat ovat toimineet junioriajoista asti.

GETTY IMAGES

Isoa kalaa Sami Välimäki on hakenut tunnollisesti. Toivottavasti se nousee Tourin päättyessä sunnuntain kierrokseen?

Rasmus Højgaard on (siinä tapauksessa että Välimäki pysyy pisteissä tanskalaisen edellä) voittojen lukumäärää lukuunottamatta (Välimäki 1- Højgaard 2) kaikilla mittareilla suomalaista todella merkittävästi jäljessä.

Sami Välimäki on erittäin luonnollinen ja perusteltu valinta ET:n Vuoden tulokkaaksi 2020.

Kaikki tämä sillä varauksella, että ote pitää kolmen ensimmäisen kierroksen tavoin Jumeirah Estatesin Resortissa pelattavassa kilpailussa.

DP World Tour Championship, tuloslista

Etsi luettavaa