Hyppää sisältöön

30 vuoden tappioputki Euroopassa luo paineita – USA:n Ryder Cup -joukkue leirille Roomaan

USA:n kapteeni Zach Johnson (oik.) ja eurooppalainen kollegansa Luke Donald johdattavat joukkonsa Roomaan syyskuun 29. päivä käynnistyvään otteluun. Kuva Getty Images

USA:n kapteeni Zach Johnson on saanut joukkueeseen ehdoilla olevilta pelaajilta vain peukkuja suunnitelmalleen leirityksestä Rooman kupeessa Marco Simone Golf Clubilla, vain reilut kaksi viikkoa ennen varsinaista tapahtumaa.

USA:n Ryder Cup -joukkueen kapteeni, The Mastersin (2007) ja The Openin (2015) voittaja Zach Johnson on mukana PGA Championshipissa, kuten myös Euroopan virkaveljensä, maailmanlistan pitkaikainen ykkönen Luke Donald.

Paikka avautui parivaljakolle nimenomaan Ryder Cup -kapteeniuden johdosta. Johnson on maailmanlistalla 251:s, Donald 457.

Johnson on sijoitettu tarkkailemaan joukkueeseensa vahvasti tyrkyllä olevien Kurt Kitayaman ja Sahith Theegalan esityksiä.

Sahith Theegala on näyttöjen osalta viittä vaille valmis mies USA:n Ryder Cup -joukkueeseen.
Kuva: Getty Images

Theegala on noussut ripeästi PGA Tourin eturivin pelaajaksi. 1,5 vuoden aikana hän on sijoittunut pääkiertueella 15 kertaa 15:n ensimmäisen joukkoon, ollut kahdesti toisena. The Mastersissa yleisönsuosikkki sijoittui yhdeksänneksi.

Suuri yleisönsuosikki on hyvin todennäköisesti USA:n joukkueessa, ilman loukkaantumista tai täydellistä kunnonromahdusta.

Puolan Adrian Meronk ja Saksan Yannik Paul saavat torstain ja lauantain kierroksilleen seuraa Luke Donaldista.

Zach Johnsonin mielipiteet ja suunnitelmat kiinnostavat kauden toisen majorin käynnistyessä nimenoman Ryder Cupin takia.

Karsintajakso päättyy kolmen kuukauden kuluttua, 20. elokuuta. Kuusi pelaajaa valitaan listan perusteella, kuusi kapteenistoa johtavan Zach Johnsonin näkemysten perusteella.

USA:n apulaiskapteenien lista on vaikuttava. Steve Stricker, Davis Love III, Jim Furyk ja Fred Couples.

Selvää on, että Johnson osallistuttaa kokeneet apulaisensa myös viimeisten kuuden pelaajan valintaan merkittävällä panoksella.

”Harjoitusleiri on ratkaisevan tärkeä”

Zach Johnson kertoi keskiviikon mediatilaisuudessa leiristä, jonka hän haluaa valitulle joukkueelleen järjestää vain 2,5 viikkoa ennen tapahtuman alkua.

”Matka Roomaan Marco Simone Golf Clubille ratkaisevan tärkeä. Tämä on vahva ilmaus, mutta siihen on monia perusteita.”

”Joukkuehengen ja henkilökemioiden rakentumisen lisäksi merkittävää on saada tuntuma kisapaikkaan, kenttään ja olosuhteisiin. Me kaikki tiedämme, kuinka kiireisiä Ryder Cup -viikon neljä valmistautumispäivää maanantaista torstaihin ovat. Pääsemme rauhassa tutustumaan golfkeskuksen puitteisiin. Vältymme siltä uhalta, että kisaviikon epävakainen sää jättäisi pelaajille kysymysmerkkejä kentän suhteen ottelusarjan käynnistyessä”, Johnson painotti.

USA voitti viimeksi vierasottelunsa Euroopassa kaudella 1993 Englannin Belfryssa. Tämän jälkeen poikkeuksetta ennakkosuosikkeina ottelusarjaan lähtenyt USA:n tähtisikermä on lentänyt kotimaahan tappio niskassaan.

”Olen lähestynyt melkoista määrää pelaajia, jotka ovat ehdolla joukkkueeseen. Kaikki ovat suhtautuneet hankkeeseen positiivisesti ja innostuneesti.”

PGA Tourin kauden 2022-2023 finaalikisa, Tour Championship päättyy 27.elokuuta. Ryder Cupin ensimmäinen pelipäivä on 4,5 viikkoa myöhemmin, perjantaina 29. syyskuuta.

Vastaavaa leiriä ei aiemmilla kerroilla olisi käytännössä pystynytkään järjestämään, sillä kahden merkittävän tapahtuman välissä on ollut lähes poikkeuksetta vain yksi viikonloppu.

USA murskasi Euroopan kotikentällään 2021 luvuin 19-9. Syyskuussa hallitseva mestari lähtee taistoon taas suosikkina, mutta uhkakuvana on taas 30 vuoden mittaisen voitottoman jakson jatkuminen vanhalla mantereella neljällä.

Euroopan Ryder Cup -joukkueen voittoputki kotiotteluissa

VuosiKenttäPisteet Eurooppa-USAEuroopan paras pistemies
1997Valderrma, Espanja14,5-13,5Colin Montgomerie 3,5 pistettä / 5ottelua
2002Belfry, Englanti15,5-12,5Colin Montgomerie 4,5/5
2006K Club, Irlanti18,5-9,5
Sergio Garcia, Lee Westwood
4/5
2010Celtic Manor, Wales14,5-13,5Luke Donald / Ian Poulter 3/4
2014Gleneagles, Skotlanti16,5-11,5Justin Rose 4/5
2018Le National, Ranska17,5-10,5Francesco Molinari 5/5
Euroopan joukkue on voittanut kuusi perättäistä kotiotteluaan keskimäärin yli neljän pisteen erolla (16,17-11,83)

PGA Championship käynnistyy torstaina kello 14.00 Suomen aikaa.

Elisa Viihde Viaplay näyttää kisaa päivittäin klo 20.00 alkaen, lähetykset kestävät 02.30-3.00 asti.

Suomalaisesta selostuksesta vastaavat Antti Vaalas ja Riku Soravuo

Tulospalvelu

Etsi luettavaa