Hyppää sisältöön

3 keinoa jolla Eurooppa voittaa Solheim Cupin – Matilda Castrénilla eväitä nousta ratkaisijaksi

Solheim Cup 2019 päättyi riehakkaisiin Euroopan joukkueen juhliin

USA on voittanut kotimaisemissaan seitsemän kertaa kahdeksasta Solheim Cupin selvin numeroin

USA on selkeä ennakkosuosikki Solheim Cupissa Eurooppaa vastaan. Syitä voidaan helposti nimetä ainakin neljä.

  • Kotiottelussa yleisön tuki ja emännän oikeudella kentän asettelu omalla joukkueelle tilauksen mukaiseksi antaa arvaamattoman suuren etulyöntiaseman
  • USA:n pelaajat ovat ”paperilla”, maailmanlistan ja LPGA:n pistelistalla sekä lyöntikeskiarvoissa kilpasisariaan parempia
  • Joukkueessa on vahva ykköspelaaja Nelly Korda, sekä hänen sisarensa Jessica, joiden panos saattaa kääntää muuten tasaisen ottelun USA:lle
  • Euroopan joukkueessa Sophia Popov, Melissa Reid, Carlota Ciganda muodostavat kolmikon, joiden tuloskunto kuluvalla kaudella lyöntipeleissä on ollut hälyttävän heikko.

Kaikki Euroopan pelaajat kiertävät kauden aikana pääasiassa LPGA:lla, joten olosuhteisiin liittyvää kotikenttäetua ei ole.
Seuraavassa keinot joilla Eurooppa voi nousta toiseen vierasvoittoon USA:ssa

1. Henkistä voimaa vuoden 2013 ottelusarjasta –viisi joukkueen jäsentä oli mukana vuoden 2013 murskavoitossa 

Eurooppa voitti toistaiseksi ainoan kerran vieraspelin syksyllä 2013 Coloradossa. Luvut olivat tyrmäävät 18-10, shokki on oikea sana kuvaamaan USA:n joukkueen, kapteeniston ja median tunnelmia.
Näistä pelaajista ovat edelleen mukana Anna Nordqvist, Carlota Ciganda sekä Charlie Hull. Muistikuvia tuosta tapahtumasta pumppaavat pelaajistoon Ohiossa  myös kapteenit Catriona Matthew sekä Suzann Pettersen, jotka olivat niinikään kurittamassa USA:n pelaajia kentällä.

Solheim Cupissa pelattujen otteluiden määrässä Eurooppa on edellä luvuin 85-64.

2. Kordan sisarusten voittokulku on pysäytettävä – löytyykö Euroopan joukkueesta Caroline Hedwallin tapaista sankaria?

Vuoden 2013 ottelusarja ratkesi pitkälti nelipallopeleissä, jotka Eurooppa vei numeroin 6-2. Ennen kaksinpelejä tilanne oli ratkaisevan tuntuisesti 10,5-5,5.
Ottelusarjan tähti oli Caroline Hedwall. Hän löysi flow-tilan jossa tahdonvoimallaan käänsi kaikki viisi peliä edukseen. Näistä kaksi Anna Nordqvistin parina nelinpeleissä.

Caroline Hedwall (oik.) pyyhki viidesti vastustajillaan pöytää kauden 2013 ottelusarjassa. Anna Nordqvistin kanssa hän voitti ylivoimaisesti molemmat nelinpelinsä

Caroline Hedwall (oik.) pyyhki viidesti vastustajillaan pöytää kauden 2013 ottelusarjassa. Anna Nordqvistin kanssa hän voitti ylivoimaisesti molemmat nelinpelinsä

GETTY IMAGES

Tähtipelaajan rooliin on nykyisessä rosterissa eniten eväitä  Leona Maguirella ja Matilda Castrénilla. Eikä tähän arvioon Castrénin osalta tarvitse vetää yhtään kotiinpäin,
Ensimmäistä kertaa Solheim Cupia pelaavilla tulokkailla on USA:n kisoista eurooppalaisista parhaat lyöntikeskiarvot ja tulokset. Maguire on ollut kahdesti kakkonen , Castrén on ainoa eurooppalaisvoittaja USA:ssa koko kaudella.
 Tulokkaiden lisäksi potentiaalisten sankareiden listaan voidaan nostaa Englannin Charlie Hull ja Georgia Hall joiden tuloskunto kuluvalla kaudella on ollut nousussa ja menestyshistoria Solheim Cupissa erinomainen.
Vaarana ottelusarjassa on kääntäen se, että voittamattomina yhteisissä peleissään ja kaksinpeleissään 2019 kulkeneet Nelly ja Jessica Korda saavat hengen päälle ja esimerkillään nostavat muun joukkueen eurooppalaisten yläpuolelle. Mikäli sisarukset vievät oman osuutensa, kaksi kaksinpeliä huomioiden 5-0, ovat eurojen mahdollisuudet todella pienet.

3. Solheim Cupin voi voittaa kahdella vahvalla pelaajalla

Voimaa eurooppalaiseet kaivavat myös vuoden 2019 voitosta Skotlannista. Apulaiskapteeni Suzann Pettersen jätti ainutlaatuisen komealla tavalla jäähyväiset huippugolfille ratkaisemalla koko ottelusarjan viimeisen viheriön putillaan.
Euroopan voitonavain oli pitkälti pari Georgia Hall – Celine Boutier. Muut Euroopan kymmenen pelaajaa saivat otteluistaan 9,5 pistettä, heidän vastustajansa 13,5. Prosenteiksi muutettuna USA sai siis lähes 59 % pisteistä.

Ranskalais-englantilainen pari voitti kolme yhteistä nelinpeliä/ nelipalloa ja molemmat hoitivat myös kaksinpelinsä. Pisteet tästä osastosta Euroopalle 5-0 ja kokonaistulokseksi 14,5-13,5.

Hall – Boutier yhdistelmä pelaa myös Ohiossa ensimmäisen nelinpelin,  ja saa varmasti jatkoa, mikäli voittokulku jatkuu.

Anna Nordqvist ja Matilda Castren näyttävät ensimmäisessä pelissä muille eurooppalaisille mallia.

Järjestyksessään 17:ssa Solheim Cupissa on luvassa kolmen päivän aikana runsaasti dramatiikkaa, vaihtelevia tilanteita ja toivottavasti jännittävä loppuratkaisu.

Tulospalvelu

 

Etsi luettavaa