Hyppää sisältöön

158-senttinen japanilaissensaatio sai kutsun The Mastersiin – lyönnin tai pelaajan pituus ei ole ratkaisevaa Augusta Nationalilla

Kazuki Higa (vas.) on ensimmäinen alle 160-senttinen golfari, joka on noussut 2000-luvulla maailmanlistan 100 ensimmäisen joukkoon. Kuva: Getty Images

27-vuotias Kazuki Higa voitti edelliskaudella neljä kertaa Japanin Tourin kisan ja sai kutsun kauden ensimmäiseen majoriin. The Mastersin sankarien listalla ovat pysyvästi 165-senttinen Gene Sarazen, sekä häntä kaksi senttiä lyhyempi Ian Woosnam.

Huhtikuun alkupuolella ( 6.-9.4) pelattavaan The Mastersiin on paikkansa lunastanut jo yli 80 pelaajaa. Augusta National Golf Club lähetti erikoiskutsun vuodenvaihteessa Japanin Tourin voittajalle Kazuki Higalle, sekä amatöörien maailmanlistan kolmoselle, USA:n Gordon Sargentille.

Kazuki Higa on pelannut ammattilaisena jo vuodesta 2017. Hän vakiinnutti paikkansa Japanin kiertueella kahdella voitollaan (2019 ja 2021), ja teki edellisen vuoden aikana todellisen läpimurron yltämällä neljään ykköstilaan.

Tämä varmisti Tourin ykköstilan, jonka Augusta National palkitsi kutsulla The Mastersiin.

Maan ykköspelaajan Hideki Matsuyaman voitto Mastersissa 2021 nosti huomattavasti kauden ensimmäisen majorin huomioarvoa Japanissa, joten Higan osallistuminen 1,5 kuukauden päästä käynnistyvään kisaan on win&win -tilanne kaikille osapuolille.

Higa on noussut kotimaassaan jo suureen suosioon, jota varmasti avittaa hänen fyysinen kokonsa. Pituutta taiturilla on 158 senttiä, painoa vahvarakenteisella miehellä on 70 kiloa.

Higa tulee saamaan ennen kisaa ja sen aikana valtavan määrän mediahuomiota ja yleisön suosiota.

Maailmanlistan sijoitus (75.) lupailee Higalle pelilupaa ilman kutsuakin myös toukokuussa pelattavaan PGA Championshipiin. Major-debyyttinsä hän teki edelliskauden The Openissa, jossa tuloksena oli karsiutuminen.

Higa sai vuoden 2022 menetyksistään myös pelioikeudeun DP World Tourille. Thaimaan kisassa hän oli 11:s, ja lukeutuu potentiaalisiin voittajiin torstaina käynnistyvässä Indian Openissa.

Gene Sarazenin albatross jäi historiaan

Gene Sarazen (kesk.) oli lyhin aikakautensa huippupelaajista The Mastersin Honorary Starterina hän toimi Byron Nelsonin (vas.) ja Sam Sneadin (oik.) kanssa.
Kuva: GETTY IMAGES

The Masters pelataan kentällä, jossa väylät ovat keskimäärin tilavia ja pitkää karheikkoa ei ole. Bighittereille annetaan Augusta Nationalilla ennakkoveikkauksissa tavanomaista suurempi etulyöntiasema.

Tiger Woods ja etenkin Phil Mickelson ovat saaneet voittovuosinaan paljon anteeksi väliin villejä avauksiaan. Ykköstilansa he ovat pitkälti ratkaisseet taituruudella viheriöiden ympäristössä, sekä putteri kädessään.

Voittajien listalta löytyy runsaasti tähtiä, joiden vahvuus on pelistrategian valinnassa, tarkkuudessa ja lähipelissä.

Jose-Maria Olazabal (2x), Bernhard Langer (2x), Zach Johnson, Patrick Reed ja Sergio Garcia ovat tästä mainioita esimerkkejä.

Pelaajan fyysinen koko ei myöskään ole ollut jarruna Gary Playerin (168 cm), Gene Sarazenin (165 cm) ja Ian Woosnamin (163 cm) ykköstiloille The Mastersissa.

Sarazen voitti urallaan seitsemän majoria. Mastersissa 1935 hän teki kisan historian ensimmäisen albatrossin 15:lla reiällä, joka siivitti hänet myös kisan ykköseksi. Augusta Nationalin majorissa albatrosseja on tehty yhteensä vain neljä. Yksi kullakin par-viitosella.

Tadd Fujikawa hurmasi yleisön US Openissa ja Hawaijilla

Tadd Fujikawa sytytti Hawaiian Openin yleisön villiin kannustukseen vuoden 2007 kilpailussa.
Kuva: Getty Images

US Openissa 2006 yleisöä hurmasi Hawaijilla syntynyt, japanilaisisia sukujuuria omaava Tadd Fujikawa.

Kolme kuukautta ennen laskettua aikaa alle kilon painoisena syntynyt Fujikawa joutui taistelemaan pitkään säilyäkseen hengissä.

Pituutta hänelle kertyi 155 senttiä, joka ei estänyt golfuran rakentamista. Vain 15-vuoden ikäisenä Fujikawa selvitti itsensä karsintojen kautta US Openiin.

Uran huippuhetki oli seuraavan vuoden Hawaiian Open. 16-vuotias teini pääsi mukaan karsintojen kautta. Varsinaisessa kisassa hän selvitti rimaa hipoen cut-rajan, ja nousi kolmantena päivänä huippukierroksellaan tuloslistan kahdeksanneksi.

Lopullinen sijoitus oli fantastisesti 20. Fujikawa siirtyi vielä samalla kaudella ammattilaiseksi. Menestys ei ole tuonut hänelle pysyvää paikkaa pääkiertueilla.

Vuonna 2018 Tadd Fujikawa rikkoi rajoja ilmoittamalla ensimmäisenä tunnettuna miespuolisena golfammattilaisena olevansa homoseksuaali.

Etsi luettavaa