Hyppää sisältöön

150:s The Open pelataan Old Coursella – tässä ovat suomalaisten mahdollisuudet päästä mukaan

The Open pelataan St Andrewsin Old Coursella jo 30:n kerran

PGA Championship ja The Open ovat ne majorit, joihin Kalle Samoojalla, Mikko Korhosella, Tapio Pulkkasella ja Sami Välimäellä avautuu helpoimmin portit, mikäli peli kulkee kauden 2022 ensimmäisinä kuukausina.

St Andrewsin Old Coursella juhlitaan The Openia todella huolella heinäkuussa. Kisa pelataan 150:n kerran, maailman golfkentistä pyhin on isännöinyt tapahtumaa aiemmin 29 kertaa.

Old Course on viimeisten vuosikymmenten ajan saanut kunnian joka viides vuosi. Kun juhlakerta haluttiin St Andrewsiin, 2020 vaihtui vuotta myöhemmäksi. Tämäkin suunnitelma venyi vuodella, sillä koronavirus peruutti 2020 tapahtuman.

Kilpailun järjestäjä R&A julkaisi vastikään kriteerit, joilla kisaan osallistujat valitaan. Koronan johdosta joitain kriteerejä on jouduttu hieman muokkaamaan. Ensimmäinen karsintakisoista käytiin jo DP World Tourin avauksen yhteydessä Etelä-Afrikan Johannesburgissa.

Koronaviruksen uusin muunnos sotki lähes täydellisesti tapahtumat, kisa supistui 36 reiän mittaiseksi. Kolme paikkaa The Openiin menivät Thriston Lawrencelle, Zander Lombardille sekä Ashley Chestersille.

 DP World Tourilla pelaavalle suomalaisnelikolle on tarjolla useita eri tapoja päästä mukaan The Openiin.

  • Sijoittuminen kolmen ensimmäisen joukkoon Hollannin, Irlannin tai Skotlannin osakilpailuissa (pitää olla kisassa top 10.)
  • Sijoittuminen kisan karsinnassa kolmen joukkoon. Kesäkuun lopussa karsintoja samana päivänä usealla kentällä
  • Nousu maailmanlistalla 50:n joukkoon. Lopullista päivämäärää R&A ei ole tälle kriteerille vielä antanut
  • DP World Tourilla sijoitus viiden joukossa (26.6) niistä, joilla ei vielä kategoriaa (pitää olla listalla top 20.)

Muitakin kriteerejä löytyy, mutta ne liittyvät kilpailemiseen Euroopan ulkopuolella.

St Andrewsissa The Openin voittoa ovat viimeisten vuosikymmenten aikana juhlineet pitkälle lyöjiä useammin tarkkuudestaan tunnetut tähdet, näiden joukossa pari yllättäjääkin.
The Openia on hyvin perustein veikattu alkavalla kaudella myös majoriksi, jossa hänellä olisi The Mastersiakin paremmat mahdollisuudet menestyä.
 

The Openin voittajat 1990-

1990 Nick Faldo
1995 John Daly
2000 Tiger Woods
2005 Tiger Woods
2010 Louis Oosthuizen
2015 Zach Johnson

PGA Championshipiin kynnys on matalammalla

Kauden ensimmäinen major, The Masters on sekin mahdollisuuksien rajoissa, mutta suomalaisille kovin kaukana.

  • Nousu maailmanlistalla 50:n joukkoon maaliskuun 28. julkaistavalla listalla avaisi portit Augusta Nationalille

PGA Championship pelataan toukokuun 19.-22. Southern Hills Country Clubilla, Oklahomassa.

  • Mukaan pääsee käytännössä varmasti PGA of American erikoiskutsulla, mikäli sijoitus maaimanlistalla on sadan joukossa 9. toukokuuta 

Suomalaisten tuoreimmat sijoitukset maailmanlistalla ovat:

  • Kalle Samooja 181.
  • Mikko Korhonen 185.
  • Sami Välimäki 223.
  • Tapio Pulkkanen 254.

Mikko Ilonen vielä omilla luvuillaan majorien osallistumiskerroissa

Reginald (Retsi) Mokhosilla ja Mikko Ilosella oli hymy herkässä, vaikka suomalaistähti karsiutuikin uransa parhaalla kaudella 2014 The Openista. Hän voitti samalla kentällä Amateur Championshipin vuonna 2000, ja oli 2006 The Openissa 16.

Reginald (Retsi) Mokhosilla ja Mikko Ilosella oli hymy herkässä, vaikka suomalaistähti karsiutuikin uransa parhaalla kaudella 2014 The Openista. Hän voitti samalla kentällä Amateur Championshipin vuonna 2000, ja oli 2006 The Openissa 16.

Getty Images

Lauantaina  42 vuotta täyttävä Mikko Ilonen oli ensimmäinen suomalainen mies, joka pelasi majoreissa. Hän sai jalan oven väliin voitettuaan kesäkuussa 2000 Amateur Championshipin. Tämä antoi automaattisen kutsun saman vuoden The Openiin ja kevään 2001 The Mastersiin, jossa pelikaverina oli kahden kierroksen ajan Tiger Woods.

Ilonen pelasi yhteensä 14 kertaa majoreissa ja pääsi kuudesti jatkoon.
Saldo on varsin kova, The Openissa hän oli jo 2001 hienosti yhdeksäs, PGA Championshipissa 2014 seitsemäs. The Openista on lisäksi 16:s sija vuodelta 2006. 

Mikko Korhonen pääsi maistelemaan majorien tunnelmaa 2018 PGA Championshipiin voitettuaan Kiinan avoimet aiemmin keväällä. Vuotta myöhemmin hän pääsi toistamiseen PGA Championshipiin, sekä toistaiseksi ainon kerran The Openiin. Kolmella yrittämällä Korhonen on päässyt kerran jatkoon, The Openissa sijoitus oli 63.

Sami Välimäen loistava kausi 2020 antoi hänelle paikat 2020 ja 2021 PGA Championshipiin. Molemmilla kerroilla nimen perään tulivat kirjaimet MC.

Kalle Samooja nousi vuoden 2021 ensimmäisinä kuukausina 53 sijaa maailmanlistalla 109:ksi, joka toi hänelle Välimäen tavoin kutsun PGA Championshipiin. Samooja karsiutui samalla tuloksella 154 lyöntiä finaalikieroksilta. Viikonlopun pelit olisivat vaatineet viisi lyöntiä paremman tuloksen.

Tapio Pulkkanen ei ole vielä majoreissa pelannut. Lähimpänä paikka oli joulukuun 2017 Jobu Openin yhteydessä. Kolme parasta sai paikan seuraavan vuoden The Openiin. 
Challenge Tourin kautta juuri ET:lle noussut Pulkkanen jakoi kolmatta sijaa, mutta jäi rannalle oltuaan maailmanlistalla alempana kuin paikan napannut Shaun Norris.

Suomalaisilla on miesten majoreissa 20 osallistumiskertaa. 

Huomionarvoista on sekin, että PGA Championshipiin Korhonen, Samooja ja Välimäki ovat päässeet mukaan, vaikka sijoitus on ollut reilusti päälle sadan.
Sama ennuste karsintakriteerin venyvyydestä avaa kauden toiseen majoriiin kotimaisille pelaajille parhaat mahdollisuudet haastaa maailman parhaita.

Etsi luettavaa