14-vuotias amatööri voitti Let Access Seriesin kilpailun Ranskassa ja teki ennätyksiä

Louise Uma Landgraf on kautta aikojen nuorin eurooppalaispelaaja, joka on voittanut kisan, missä jaetaan ammattilaisten maailmanlistan pisteitä. Kuva: Let Access Series

LET:n haastajakiertueen, Let Access Seriesin kauden toinen kilpailu päättyi uusinnan jälkeen vasta 14-vuotiaan Louise Uma Landgrafin (-1) juhlaan. Ainoana suomalaisena mukana ollut Emilia Tukiainen (+14) jäi 120 pelaajan joukossa sijalle 76:s.

Let Access Seriesin loppuviikon kisa, Terre Blanche Ladies Open, jouduttiin kovien tuulten vuoksi kutistamaan kahden kierroksen mittaiseksi normaalista reikämäärästä, joka on 54.

Kärjessä oli tästä johtuen tasaista, tuloksen 143(-1) tekivät Louise Uma Landgrafin lisäksi hänen maannaisensa Charlotte Liautier, sekä Hollannin Pasgualle Coffa.

14-vuotias Landgraf ratkaisi kisan voitokseen kolmannella uusintareiällä. Liautier ja Coffa jakoivat toisen sijan lisäksi ykkösen ja kakkosen palkintorahat. Molemmat kuittasivat 5 320 €.

”Ammattilaiskisan voittaminen on ollut jo pitkään unelmani. Se, että onnistuin tämän tekemään kotimaassa ylittää kaikki odotukseni”, Landgraf kertoi kierroksen jälkeen.

”Ennen voiton ratkaissutta puttia muistutin itseäni siitä, että riippumatta siitä upotanko vai missaanko sen, olen kuitenkin pelannut erinomaisen kisan”, onnellinen voittaja iloitsi.

Landgraf rikkoi ykköstilallaan ainakin yhden ennätyksen. Hän on nuorin eurooppalaispelaaja, joka on voittanut kisan missä jaetaan ammattilaisten maailmanlistan pisteitä.

Huiput nousevat otsikoihin entistä nuorempina

Chiara Noja voitti pian 16-vuotta täytettyään haastajakiertueella, ja muutama kuukausi myöhemmin myös LET:n kisassa Jeddahissa.
KUVA: LET

Edellinen ennätys oli Saksan Chiara Nojan nimissä. Hän oli kaudella 2022 voittaessaan samalla kiertueella 16-vuotias. Noja ei jättänyt voittojaan tähän, vaan hän nousi ykköseksi myös Aramco Team Seriesin kilpailussa Jeddahissa marraskuun alussa ansaiten 77 000 €. Kuluvalla kaudella Noja noussut maailmanlistalla jo sadan ensimmäisen joukkoon.

Nuorin LET:lla voittanut pelaaja on Atthaya Thitikul, joka nosti pokaalia Ladies European Thailand Championshipissa 14 vuoden, neljän kuukauden ja 19 päivän ikäisenä.

Thitikulin tavoin maailmanlistan ykkösiksi nousseista naispelaajista myös Lydia Ko on voittanut ammattilaiskisan 14 vuoden iässä. Tämä tapahtui Australian kiertueella, joka ei kuitenkaan ole pääkiertue.

Samaan ylsi Kanadan kiertueella Brooke M. Henderson.

LPGA:n kisassa Lydia Ko juhli ykköstilaa 15 vuoden ja neljän kuukauden ikäisenä Canadian Openissa ollessaan edelleen amatööri.

Kotimaisista pelaajista ainoa alle 20-vuotiaana voittoa kahdella ylimmällä tasolla juhlinut pelaaja on MInea Blomqvist-Kakko. Voittaessaa LET:n Unkarin kilpailun Blomqvistin 19-vuotissynttäreistä oli kulunut aikaa neljä kuukautta.

Suomalaisista eniten voittoja Let Access Seriesilla on Sanna Nuutisella, jonka kolme ykköstilaaa ajoittuvat vuosien 2016-2020 väliin.

Tiia Koivisto oli 2020 kakkoskiertueen pistelistan ykkönen.

Alkaneella kaudella haastajakiertueella pelataan 16 kisaa, joissa on palkintorahaa jaossa 727 500 €. Edellisvuonna kisojen määrä oli 20, palkintopottikin reilut 20 % suurempi.