Hyppää sisältöön

Ålands Golfklubbin Pro Shopin motto toimii myös käytännössä: “Asiakas on kuningas”

Ålands Golfklubbin yhdeksäs on Slottsbananin näyttävin väylä. Chris Waldron ja Andy Garth ovat kuuluneet ÅGK:n palvelun tuottajiin yhteensä yli 40 vuoden ajan

PGA-valmentajien, Chris Waldronin ja Andy Garthin tuottamat palvelut ovat merkittävä osa elämystä, jonka Ahvenanmaan golfkeskuksen pelaajat kokevat vierailunsa aikana.

Ålands Golfklubbin kentistä vanhempi, Slottsbanan on saanut toisella kaudellaan mittavan remontin jälkeen vieraspelaajilta kiitettävät arvostelut. 2020 pelaajamäärä jäi ruotsalaisten vieraspelaajien matkustusrajoituksista johtuen odotettua pienemmäksi.

Pian päättyvällä toisellakin kaudella vieraista valtaosa on ollut aiemmasta poiketen suomalaisia. Slottsbanan on saanut huomiota ja suitsutusta alan medioissa Suomessa ja Ruotsissa. Suuren suosioon ja golfturismin suuntautumiseen Manner-Suomen puolelta Ahvenanmaalle ovat vaikuttaneet myös ystävien suositukset, viidakkorumpu, sekä  vielä rajalliset mahdollisuudet tai epävarmuus lähteä Ahvenanmaata kauas golfkokemuksia hakemaan.

Ahvenanmaan englantilaisammattilaisista Head Pro Chris Waldron on työskennellyt ÅGK:ssa yrittäjänä vuodesta 1995, päätyönään Pro Shopin toiminnoista huolehtiva Andy Garth aloitti 2005.

Andy Garth on on työskennellyt ja asunut Ahvenanmaalla vuodesta 2005

Andy Garth on on työskennellyt ja asunut Ahvenanmaalla vuodesta 2005

Teemu Tyry

“Tunnen Chrisin jo 1980-luvun puolivälistä, jolloin hän antoi minulle ensimmäiset golftuntini Staverton Parkissa, Englannin keskiosissa. Kun Chrisin ehdotuksesta tulin 20 vuotta tämän jälkeen Ahvenanmaalle töihin, ihastuin ensimmäisenä kesänä alueen tunnelmasta, ihmisistä sekä erityisesti golfkeskuksesta. Ei se kuitenkaan ihan heti siltä tuntunut, että juurtuisin tänne näin pysyvästi, kuin on käynyt”, Garth taustoittaa reilut 16 vuotta myöhemmin.

Garth on erittäin sosiaalinen, tilannetaju ja ihmistuntemus ovat kehittyneet entisestään Ahvenanmaan vuosina. Golfkauden aikana töitä tehdään paljon kelloon katsomatta, aamusta pitkälle iltaan.
Chris Waldronin vastuulla on tuottaa  opetus-ja valmennuspalvelut, vastata Pro Shopin toiminnasta, varusteiden vuokrauksista, mailojen korjauksista sekä rangen ja harjoitusalueiden liiketoiminnasta ja pallojen keräyksestä. 
PGA-kolmikon täydentää Niklas Rajamäki, joka hänkin on toiminut ÅGK:ssa jo lähes 30 vuotta, opettaen golfareita aloittelijoista ammattilaisiin. Tunnetuin Rajamäen valmennettavista oli LET:lla pelannut moninkertainen SM-kultamitalisti Kaisa Ruuttila.

”Tittelit eivät näissä hommissa merkitse mitään. Niitä töitä tehdään, mitä kulloinkin on pöydällä. Shopissa vietän aikaani kaikkein eniten. Pidän ihmisten kanssa tarinoinnista ja myymisestä, joka on enemmän tai vähemmän jo verissä.”

Mutta mitä kesäkaupunkina tunnettu Maarianhamina tarjoaa talvikaudella ja vapaa-aikana?

”Viihdyn Ahvenanmaalla erittäin hyvin. Minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. On myös paljon ystäviä ja tuttuja ympäri maailman, joiden kanssa olen yhteydessä”, syys-lokakuun vaihteessa viikon peli- ja työmatkan  pääkaupunkiseudulle sekä Turkuun tehnyt Garth valottaa.

”Harrastuksista päällimmäisiä on Englannin valioliigan seuraaminen. Viikonloppuna päivät menevät varsin nopeasti kun innostuu katsomaan muutaman livenä tulevan pelin putkeen”, erittäin asiantunteva Manchester Unitedin fani kertoo.
Vaikka leipä tulee pitkälti Pro Shopin eteen tehdyistä töistä, tämä unohtuu Andya kuunnellessa hänen nostaessa jatkuvasti puheissaan esiin ÅGK:n me-muodosssa.

“Olen kiinnostunut ihmisistä ja golfareiden sielunelämästä. Meidän tehtävämme shopissa on varmistaa, että vieraspelaaja saa hankittua kierrokselleen kaiken tarvittavan, ryhmät ja yritykset  kisoihinsa palkinnot, tuliaisia ja itseään miellyttäviä tuotteita, jotka jäävät muistoksi matkasta.”

”Asiakas on kuningas, toisen ihmisen huomioiminen, välittäminen, kuuntelu sekä lupauksissa pysyminen ovat peruspilareita”, Garth muistuttaa.

Chris Waldronin (vas.) pro-shop on tuotevalikoimaltaan ja tunnelmaltaan ehdotonta ykkösketjua Suomessa

Chris Waldronin (vas.) pro-shop on tuotevalikoimaltaan ja tunnelmaltaan ehdotonta ykkösketjua Suomessa

Andy Garth

Shopin ovi on käynyt entistä tiuhempaan Slottsbananin uudistuksen jälkeen. 
”Meillä on paljon  asiakkaita, jotka käyvät joka vuosi Ahvenanmaalla ja tekevät tuolloin suuren osan ostoksistaan. Kahden viimeisen koronakauden aikana ÅGK:n ja Pro Shopin asiakkaista valtava osa on ollut ruotsalaisten asemasta suomalaisia, pitkälti niitä, jotka ovat ensimmäistä kertaa kentällämme ja Shopissa.”

“Selkeä trendi on , että Ålands Golfklubbin logotuotteiden kysyntä kasvaa. Panostamme entistä enemmän näiden tuotteiden laatuun ja näyttävyyteen, etenkin miehet hankkivat asusteikseen ÅGK:n tunnuksin varustettuja laatutuotteita”, Garth pistää lauseeseensa kaupallista viestintää. 

Slottsbanan lumoaa merellisyydellään

Kun shopissa on juttukaverina small talkin taitaja ja ensiluokkainen myyjä samassa persoonassa, kuulumisten vaihto asiakkaan kanssa lähtee tämän omasta pelistä.

“Esitän lähes aina kierroksen jälkeen shoppiin tuleville kentästä ja kokemuksesta kysymyksen, “so, how was it?”
“Yleisimmät pelaajien määritelmät Slottsabananista käynnistyvät kahdella sanalla, kaunis ja fantastinen”, iloitsee Andy Garth.

Kymmenes väylä Slottsbanalla on erittäin vaativa, mutta reilu lyhyt par-nelonen

Kymmenes väylä Slottsbanalla on erittäin vaativa, mutta reilu lyhyt par-nelonen

Teemu Tyry

Ahvenanmaalla on kuluvan kauden aikana pelattu noin 17 500 kierrosta vieraspelaajien toimesta.  Merkittävä tunnelman luoja AGK:ssa on myös se, että seuralla on laaja, aktiivinen jäsenkanta. Omat jäsenet pelaavat noin puolet kokonaiskierrosmäärästä ja ovat aktiivisuudellaan luoneet 1983 yhdeksänreiäisenä avatulle golfkeskukselle varsin kehittyneen toimintakulttuurin. Suomellakin golfkeskuksessa pärjää vaivatta. Tunnelma ja palvelujen tarjonnan luonne ovat huomattavasti lähempänä sitä, mihin Ruotsissa vieraileva golfturisti on tottunut.

Vieraspelaajien osalta on selvää, että käytännössä kaikki haluavat pelata ainakin yhden kierroksista Slottsbananilla. 

“Suhtauduin kenttäuudistuksen päätöksen tultua siihen hieman skeptisesti. Miksi uusia kenttä, joka oli erittäin hyvä ja arvostettu jo sellaisenaan”, Garth myöntää miettineensä.

Teemu Tyry

Tanskalaisarkkitehti Philip Spogárdin suunnittelemien uudistusten myötä 90 prosenttia Slottsbananin alkuperäisistä väyläalueista on edelleen käytössä. Siitäkin huolimatta, että osa reiístä on kokonaan uusia tiiauspaikkojen,viheriöiden, niiden ympäristöjen ja bunkkeroinnin osalta.”

“Kentästä tuli kuten Philip maalaili usealla mittarilla arvioituna ainutlaatuinen. Kaikilta väyliltä on silmiä hivelevä näkymä merelle. Vastaavaa saa lähteä hakemaan todella kaukaa. Ahvenanmaa elää entistä vahvemmin turismista, Ålands Golfklubb on maakunnan matkailulle merkittävä vetovoimatekijä Ruotsin ja Manner-Suomen markkinoiden  lisäksi tulevaisuudessa muualtakin Euroopasta”, uskoo Garth.

Ruotsalaiset tulevat taas 

Ålands Golfklubb on käytännössä 1990-luvulta asti lukeutunut ruotsalaisgolfareille suosituimpiin lähikohteisiin maan rajojen ulkopuolella, kuten Virossa Tallinnan kentät suomalaisille vaivattoman matkan johdosta.
Suomalaisten osuus ÅGK:ssa on jäänyt länsinaapureihin verrattuna pieneen osaan – kahta viimeistä poikkeuksellista kautta lukuunottamatta.

”Tämä meneillään oleva kausi oli jo myynnin osalta boom, boom, boom. Seuraavalle vuodelle odotukset ovat todella korkealla ruotsalaisten toivottavasti päästessä normaalioloihin matkustamisen suhteen.”  

”Suomalaisille Ahvenanmaa on nousevat turistikohde, joka tarjoaa golfin lisäksi niin paljon muutakin aktiviteettia. Tämän johdosta Manner-Suomessa tulevat ovat kohteessa  hyvinkin keskiarvona 2-3 päivää, melkoinen osa tietysti tätäkin pidempään”, Garth tietää omasta asiakaskunnastaan.

Odotusarvo Ålands Golfkubbin kenttien käyttöasteelle kaudella 2022 on siis päättyvän vuoden lukuja korkeampi. Slottsbananin ja Kungsbananin yhteisen vieraspelaajien kierrosten määrän on arvioitu nousevan  jo yli 20 000:n kaudessa. Vaikka kuumin sesonki osuu resortien tapaan normikentttää lyhyempään ajanjaksoon, tämän toteutuminen ei vielä tukkisi ÅGK:n kenttiä.

Ålands Golfklubbissa reilun vuoden verran vaikuttanut toiminnanjohtaja Peter Ellqvist lopetti syyskuun alussa perhesyistä johtuen. Hakuprosessi uuden henkilön palkkaamiseksi  on meneillään.

Ålands Golfklubbissa reilun vuoden verran vaikuttanut toiminnanjohtaja Peter Ellqvist lopetti syyskuun alussa perhesyistä johtuen. Hakuprosessi uuden henkilön palkkaamiseksi on meneillään.

Teemu Tyry

Mielenkiintoista on toki tulevalla kaudella nähdä, kuinka ruotsalaiset ottavat vastaan Slottsbananin greenfeen, joka ennen remonttia oli 55 euroa Kungsbananin tavoin. Nyt uusitulla kentällä  hinta on läpi kauden lähes tuplat 100 euroa, Kungsbananilla 63 euroa. 
Voimassa on /oli kaudella 2021 tarjous jossa kaksi kierrosta Slottsbananilla ja yksi Kungsbananilla maksimissaan neljän päivän aikana maksavat yhteensa vain kahden Slottsbananin greenfeen verran, 200 euroa.

Baltic Storm päättää kilpailukauden

Ålands Golfklubbin kausi jatkuu vielä. Meri lämmittää ja mahdollistaa pelaamisen pidemmällekin syksyyn.
Vieraspelaajille avoin neljän hengen scramble, Baltic Storm päättää kisakauden lauantaina 23. lokakuuta.
”Kenttä on tarkoitus virittää tavanomaista vaativammaksi etenkin lippujen paikkojen osalta. Erikoiskisoja on runsaasti ja palkinnot erinomaiset”, mainostaa Andy Garth lopuksi Pro Shopin organiseeraamaa tapahtumaa, jonka suunnitteluun ja toteuttamiseen seuran myyntipäällikkö ja vt. toiminnanjohtaja Björn Wennström on tehnyt valtavasti töitä.

Lisätietoja, sekä ilmoittautumiset: Baltic Storm

Summa summarum:

  • Ålands Golfklubb on visiitin arvoinen. Eikä pelkästään fantastisen Slottsbananin ansiosta. Tunnelma muodostuu perinteitä huokuvasta paikallisesta goflkerhosta, sekä miksauksesta ruotsalaisia ja suomalaisia turisteja.
  • Slottsbanan on pelikohteena must. Muodokkaat, osin syvät bunkkerit saattavat mennä joillain pelaajilla tunteisiin, mutta ne vähenevät kierroksen edetessä ja ovat kohtuullisella pelillä vältettävissä.
  • Pro Shopissa kannattaa käydä haistelemassa perinteisen ja silti ajan hengessä kulkevan välinemyymälän laajaa tuotevalikoimaa ja erikoisuuksia. Chris, Andy ja muu henkilökunta osaavat asiansa, ja virittävät asiakkaan tarinoillaan hyvälle tuulelle
  • Kungsbanania eikä todella mainiota Princessan -kenttää (par-3) kannata väheksyä, mikäli aikaa mailojen heilutteluun riittää Slottsbananin kiertämisen jälkeen.

Ålands Golfklubb

Etsi luettavaa