Hyppää pääsisältöön
Pekka Sivulan ensimmäinen työ kenttäarkkitehtina oli Aura Golf, jonka laajennuksen hän suunnitteli.
Kai Kilappa / Lassi Pekka Tilander

Arkkitehti Pekka Sivula on kuollut

Golfin Hall-of-Fameen kuuluva Pekka Sivula on kuollut. Sivula jätti pysyvän jäljen Suomi-golfiin suunnittelemalla 16 golfkenttää.

Arkkitehti Pekka Sivula menehtyi lauantaina 26.5. Tuottelias kenttäarkkitehti oli kuollessaan 93-vuotias.

Ensimmäisen kerran hän oli törmännyt lajiin 1940-luvulla Ruotsissa, mutta aloitti golfin vaimonsa Shirleyn käännyttämänä stipendireissullaan Yhdysvalloissa vuonna 1958.

Ennen kokeiluaan Sivula oli suhtautunut golfiin penseästi. Hänen lajinsa oli tennis. Rakkaus golfiin syttyi kuitenkin nopeasti, sillä jo seuraavana vuonna hän oli perustamassa Turkuun golfseuraa eli Aura Golfia.

Aura Golfin ensimmäinen kenttä valmistui Turun Artukaisiin vuonna 1964. Kun maiden vuokrasopimus meni umpeen kaksi vuotta perustamisen jälkeen, Sivulalla oli ratkaiseva rooli uusien maa-alueiden löytämisessä Ruissalosta.

Ruissalon ensimmäiset yhdeksän reikää valmistuivat vuonna 1970, ja ne suunnitteli Lauri Arkkola. Kun kenttä laajeni 18-reikäiseksi 80-luvun alussa, laajennuksen reiät suunnitteli Pekka Sivula.

Aura Golfin kenttä toimi Sivulalle upeana käyntikorttina, ja hän alkoi saada lisää kentän suunnittelutilauksia muualta Suomessa. Kaikkiaan Sivula suunnitteli Aura Golfin lisäksi 15 muuta kenttää. Hän on Kosti Kurosen jälkeen Suomen toiseksi tuotteliain kenttäarkkitehti.

"Golfkenttää ei mielestäni rakenneta. Se kaiverretaan mannusta, lajitellaan sopivaksi tilaksi, kuivataan ja kastellaan. Sitten toivotaan kaunista kesää ja armollista talvea", Sivula kertoi Turun Sanomien haastattelussa vuonna 2008.

Turun Sanomien julkaisemassa 80-vuotishaastattelussa vuonna 2004 Sivula puolestaan kertoi vannovansa perinteisen brittiläis-skottilaisen kentänrakentamisen nimeen. Tällä hän tarkoitti tyyliä, joissa hyödynnetään luonnon omia muotoja. Aura Golfin kenttää Sivula piti hyvänä esimerkkinä tästä.

"Ohikulkijat ovat sanoneet, että näyttää kuin kenttä olisi ollut siellä hyvin kauan. Se on paras tunnustus", Sivula sanoi.

Sen lisäksi että Sivula toimi kenttäarkkitehtinä, hän toimi myös 60-luvulla Suomen Golfliiton hallituksessa. Lisäisi hän johti Aura Golfissa puhetta vuosina 1981-83. Varsinaisen työuransa Sivula teki Turun asemakaava-arkkitehtinä ja kaavaosaston päällikkönä.

Vuonna 2014 Sivula valittiin Suomen Golfin Hall-of-Fameen. Alla Sivulan videohaastattelu Golfgaalasta, jossa valinta julkistettiin.

Tänään maanantaina Aura Golfissa suruliputetaan kunniapuheenjohtaja Pekka Sivulan menehtymisen vuoksi.

Asian uutisoi ensimmäisenä Golfpiste.com.

GoGolf suosittelee