Hyppää sisältöön

Kippari Bjørnin ovela juoni puree amerikkalaisiin – USA:n hehtaaripyssyt hampaattomia kapeilla väylillä ja tuuheissa karheikossa

Thomas Bjørn tilasi Ryder Cupiin kentän

Euroopan joukkueen kapteenilta Thomas Bjørniltä on tullut tarkat ohjeet kentän virittämiseksi siten, että se suosii Euroopan pelaajia.

Jos olet katsonut Ryder Cupia televisiosta, olet varmasti kiinnittänyt huomiota Pariisissa sijaitsevan Le Nationalin Albatross-kentän kapeisiin väyliin ja tuuheisiin karheikkoihin. Ne aiheuttavat suuria ongelmia myös maailman parhaille pelaajille.

Bubba Watsonilla on muiden yhdysvaltalaisten tapaan ollut vaikeuksia osua kapeisiin väyliin.

Bubba Watsonilla on muiden yhdysvaltalaisten tapaan ollut vaikeuksia osua kapeisiin väyliin.

Getty Images

Useammin karheikoissa ovat viihtyneet Yhdysvaltain pelaaja, mikä ei ole ihme, kun katsoo heidän draivistatistiikkojaan tällä kaudella. Vastaavasti Euroopan joukkueella on tilastojen valossa paljon tarkempia draivaajia. (Sergio Garcian nimeä ei jostain syystä löytynyt PGA Tourin listalta.)

Draivitarkkuus PGA Tourilla (ET)      
Henrik Stenson 1. Rickie Fowler 53.
Ian Poulter 36. Bryson DeChambeau 93.
Justin Rose 43. Webb Simpson 94.
Francesco Molinari 55. Jordan Spieth 98.
Tommy Fleetwood 64. Tiger Woods 129.
Paul Casey 82. Dustin Johnson 138.
Tyrrell Hatton 101. Justin Thomas 141.
Alex Noren 107. Bubba Watson 141.
Jon Rahm 125. Brooks Koepka 158.
Rory McIlroy 165. Tony Finau 180.
Sergio Garcia (ET) 91. Patrick Reed 182.
Thorbjørn Olesen (ET) 243. Phil Mickelson 192

Kuten tilasto kertoo, PGA Tourin tarkin draivaaja löytyy Euroopan joukkueesta. Hän on Ruotsin Henrik Stenson. Vastaavasti Yhdysvaltain joukkueen tarkin draivaaja, Rickie Fowler, on kiertueen väyläosumatilastossa vasta 53:ntena. Muutenkin eurooppalaiset ovat selvästi edellä vastustajiaan draivitilastoissa.

Ei olekaan sattumaa, että väylät ovat kapeita ja karheikot tuuheita. Se on Euroopan joukkueen kapteenin Thomas Bjørnin toivomus. Hän on halunnut käyttää vastustajajoukkueen heikkouksia armottomasti hyväkseen ja samasta syystä Bjørn on antanut maanmiehelleen Thorbjørn Olesenille vain vähän luottoa – hän löytyy European Tourin draivitilastosta vasta sijalta 243.

”Kenttä viritetty täysin Euroopan toiveiden mukaisesti”

Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto on Ryder Cupissa vapaaehtoisena kentänhoitotehtävissä. Hänen mukaansa suunnitelma kentän virittämisestä on laadittu hyvissä ajoin ennen kilpailua, ja ne ovat Bjørnin tilaamat. Suunnitelmissa on myös pitäydytty, eikä niitä ole muutettu kisaviikon aikana. Kisavirityksissä on huomioitu se, että yhdysvaltalaiset myös lyövät palloa keskimäärin pidemmälle kuin eurooppalaiset.

”Kenttä viritetty täysin Euroopan toiveiden mukaisesti. Raffit ovat tiukat, ja ne alkavat nopeasti väylien reunoilta ja tiukkenevat kun mennään pidemmälle, joka suosii tarkempia avauksia”, Lehto sanoo.

”On ollut tietyllä tavalla todella hieno kokemus tavallaan tehdä kenttää Euroopan vahvuuksille sopivaksi. Normaalisti turnauksissa kenttä pyritään virittämään siten, että se testaa kaikkia pelaajia tasa-arvoisesti. Nyt tulee fiilis, että ollaan itsekin pelissä mukana.”
 

Raffit kastellaan käsin

Kenttää kastellaan käsin parhaiden mahdollisten kisaviritysten löytämiseksi.

Kenttää kastellaan käsin parhaiden mahdollisten kisaviritysten löytämiseksi.

Janne Lehdon albumi

Tuuheiden raffien salaisuus on käsinkastelu. Tänä kesänä se oli erityisen tärkeää helteiden ja kuivuuden takia. Kastelua on myös jatkettu kisaviikon aikana.

”Karheikoista ei oikeastaan löydy kentältä yhtään heikkoa kohtaa”, Lehto sanoi lauantai-illalla. ”Tänään illalla kasteltiin kaikki raffit vielä käsinkasteluna, eli kävimme kuivat kohdat läpi.”

Lehto paljastaa, että myös viheriöt suosivat isäntäjoukkuetta, ja kieltämättä Yhdysvaltojen pelaajilla on ollut vaikeuksia adaptoitua pariisilaiskentän viheriöihin.

”Viheriöt sopivat eurooppalaisille paremmin. Niissä on kova pinta ja Bjørnin määrittelemä nopeus. Nopeus on viritetty mahdollisimman tasalaatuiseksi eri viheriöiden välillä”, hän kuvailee.

Paljon ammattilaisia asialla

Ammattilainen asialla. Janne Lehto haravoi bunkkeria kisan tiimellyksessä.

Ammattilainen asialla. Janne Lehto haravoi bunkkeria kisan tiimellyksessä.

Janne Lehdon albumi

Kisaviikon aikana kenttää on hoitamassa peräti 180 kentänhoidon ammattilaista. Tämä takaa sen, että kaikki yksityiskohdat ovat viimeisen päälle kunnossa.

”Kaikki 180 ovat koulutettuja kentänhoidon ammattilaisia ja suurin osa kenttämestareita ympäri maailmaa”, Lehto sanoo.

Lehdon ja hänen tiiminsä huomisiin tehtäviin kuuluu aamulla viheriöiden leikkuu. He vastaavat yhteensä neljän viheriön (2, 3, 13 ja 14) leikkaamisesta.

Kun viheriöt on leikattu, Lehdolla ja muilla kentänhoitajilla on loppupäivä vapaata.

”Sitten nautitaan vaan golfista loppupäivä ja kannustetaan Eurooppa voittoon”, hän sanoo.

Ryder Cupin näyttää suorana Viasat ja Viaplay. Lähetys alkaa sunnuntaina klo 13.
 

Etsi luettavaa