Hyppää sisältöön

Testasimme Cobran tasapitkät raudat

Cobra valmistaa tasapitkiä rautoja kahdella eri lavalla.

Bryson DeChambeau on tehnyt kovaa tulosta erikoisilla työkaluillaan, joissa rautamailojen varret ovat yhtä pitkiä. Nyt tasapitkiä settejä löytyy myös kauppojen hyllyiltä. Testimme paljasti, ettei kyse ole humpuukista.

Tykkäätkö lyödä rautaseiskalla, mutta kun tartut pitkään rautaan, lyöntisi sinkoilevat sinne tänne? Siinä tapauksessa voisit hyötyä rautasetistä, jossa jokaisen mailan varsi on yhtä pitkä kuin lempimailassasi.

Bryson DeChambeau pelasi hienosti Mastersissa amatöörinä.

Bryson DeChambeau pelasi hienosti Mastersissa amatöörinä.

Getty Images

Testasimme Cobran KING F7 ONE Length ja KING Forged ONE Length -mailoja Trackman-lyöntitutkan kanssa. Golf Centerin välineasiantuntija Toni Salakari totesi session päätteeksi, että normaalisti hän taluttaisi minut korvasta kassalle ja lykkäisi mailat kouraan. Kenelle tasapitkät mailat siis sopivat?

Hyödyt

Perinteisen mailasetin vaihteleva varren pituus vaikuttaa alkuasentoon. Jokaisella mailalla lyödään hieman eri tavalla, mikä sekoittaa monen harrastajan peliä. Tämä näkyy etenkin paineen alla pelattaessa tai kierroksen loppuvaiheilla väsymyksen iskiessä.

Tasapitkillä raudoilla svingaaminen on yksinkertaista, kun kaikki rautalyönnit voi lyödä samalla svingillä. Alkuasento ei muutu, sillä sekä varren pituus että lie-kulma pysyvät samoina läpi setin gap wedgestä rauta-4:ään. Mailojen nostokulma toki vaihtuu, minkä vuoksi pallo lentää eri matkan.

Tuntuma oli molemmilla testattavilla lapamalleilla hyvä. Lyöntien keskipituudet eivät poikenneet normaalista. Sen sijaan tarkkuus ja tasaisuus paranivat selvästi.

Koska esimerkiksi rautaysissä on rautaseiskan varsi, tulee mailanpäähän totuttua enemmän nopeutta. Se tuottaa enemmän alakierrettä, joka suoristaa lyöntiä ja pysäyttää pallon griinillä. Pienen nostokulman raudoilla (4–6) tarkkuutta lisää se, että lyhyemmällä varrella on helpompi osua keskelle lapaa.

Pitkävartisella wedgellä chippaaminen tuntui aluksi oudolta. Siihen kuitenkin tottui nopeasti. Jopa inhottavat, puolikkaat wedge-lyönnit onnistuivat yllättävän vaivattomasti. Pitkällä varrella lyödessä tarvitsee käyttää vähemmän voimaa, jolloin lyönnistä tulee rento.

Haitat

Golf on vaikea peli, eikä “ylipitkillä” lähipelimailoilla ja “katkaistuilla” pitkillä raudoilla pelaaminen houkuttele. Miksi rikkoa jotain, joka toimii?

Yhdenmukainen varsi tarkoittaa myös yhdenmukaisia mailanpään nopeuksia. Jäin pohtimaan, saako harrastaja pallon ilmaan pienen nostokulman mailoilla, kun lapa kulkee lyhyemmän varren vuoksi tavallista hitaammin. Omissa lyönneissäni korkeus todella jäi hieman normaalista.

Myös mailasetin “lyhyt” pää mietitytti: sotkevatko standardimittaiset wedget kokonaistuntumaa? Onneksi tasapitkän rautasetin täydentäjäksi on mahdollista hankkia tasapitkät sand ja lob wedge. Lapavaihtoehtoja on kuitenkin vain yksi per wedge-malli.

Yksi tasapitkien rautojen haasteista on saatavuus. Suosittelen pelaamaan mailoilla testikierroksen, jotta todelliset erot standardisettiin tulevat kunnolla esiin. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta testata mailoja pelitilanteessa. Käytettyinä tasapitkiä mailoja ei vielä löydy, eikä esimerkiksi naisten malleja ole toistaiseksi valikoimassa ollenkaan.

Yhteenveto

Tasapitkissä mailoissa on rautaseiskan varsi.

Tasapitkissä mailoissa on rautaseiskan varsi.

Cobra Golf

Etukäteen ajattelin, että tasapitkistä mailoista on enemmän hyötyä aloitteleville golfareille, mutta testi osoitti oletukseni vääräksi. Yllätyin suuresti siitä, miten helppo Cobran tasapitkillä raudoilla oli lyödä. Omaan peliini (hcp 10) sopisi paremmin taotut King Forged ONE Length -mailat, mutta F7-versio toimi myös hyvin.

Trackman-lyöntitutka todensi, miten lyöntieni tasalaatuisuus koheni. Pitkävartisilla ison nostokulman mailoilla lyöminen oli luonnollisen tuntuista, kun taas liian lyhyen tuntuinen rauta-4 oli aluksi outo. Oli kuitenkin hienoa saada silläkin tasaista jälkeä tutkan tulostaululle.

Uskon, että tasapitkistä rautamailoista hyötyisivät kaikentasoiset pelaajat. Kaksi lapavaihtoehtoa ei ole järin paljon, mutta kuitenkin riittävästi eri tasoisille pelaajille. Yhden alkuasennon ja svingin ajatus toimi ainakin itselläni loistavasti.

 

 

Tavalliset raudat

Tasapitkät raudat

Varren pituus ja lie-kulma

Vaihtelee

Kaikki rauta-7:n mukaan

Perusperiaate svingaamisessa

Joka mailalla erilainen alkuasento ja hieman erilainen lyöntirata

Joka mailalla sama alkuasento ja sama lyöntirata

Rauta-4–6:lla lyöminen

Tuttua, mutta tuottaa vaikeuksia tavallisille harrastajille

Varsi tuntuu lyhyeltä, mutta osumat tasalaatuisempia ja mitta säilyy

GW–rauta-7:lla lyöminen

Tuttua, monen lempimaila löytyy tästä ryhmästä

Vaatii totuttelua, helppo tuottaa spinniä ja pitää pallo suunnassa

Lähestymislyönnit (esim. vajaat wedge-lyönnit)

Monen pelaajan inhokkilyöntejä

Pidempi varsi rauhoittaa lyöntiä, mikä kohentaa osumia

Chipit

Monta eri tapaa lyödä

Yksinkertainen liike

Saatavuus

Paljon merkkejä ja malleja

Vain vähän valikoimaa

Naisten/seniorien/junnujen mallit

Löytyy usealta eri valmistajalta

Ei perusvalikoimassa, senioriversio erikoistilauksesta

Fittaaminen

Onnistuu, laajasti vaihtoehtoja

Onnistuu, jonkin verran vaihtoehtoja

Kirjoitus on julkaistu maaliskuussa ilmestyneessä GoGolf-lehdessä.

Etsi luettavaa