Hyppää pääsisältöön
Finnish Tourin kisoihin pääsee mukaan ilmoittautumalla - silti karsinnat järjestetään
Finnish Tour, Juha Hakulinen

Finnish Tourin karsinnat pelataan tänäkin vuonna: "26 pelaajaa heittää rahaa kaivoon"

Finnish Tourilla pelataan tänä vuonna vielä finaalikilpailu sekä kiertueen karsinnat kaudelle 2020. Molemmat kisat ovat totuttuun tapaan pelaajalistoiltaan vajaita.

Finnish Tourin kausi 2019 saadaan päätökseen tulevana viikonloppuna Vierumäen finaalikilpailulla. Palkintopotissa on 10 000 euroa, sillä mukaan tuli yli 100 pelaajaa. Ehtona kymppitonnin potille oli yli sadan pelaajan osallistuminen. Jos osallistujia olisi ollut 90-100, olisi potti ollut 9000 euroa ja tonnin vähemmän jos 90 pelaajaan ei olisi päästy. 

Kiertue veloittaa pelaajilta 180 euroa kisamaksua, joten jo kisamaksuilla tullaan keräämään miehet ja naiset mukaanlaskien 125 x 180 euroa (22 500 euroa). Toki Vierumäki ottaa kentästä vuokraa, mutta tuntuu erikoiselta, että palkintopotista lähdetään nitistämään jos pelaajia ei tule tarpeeksi. Tietojemme mukaan kenttä perii yleensä vuokraa Finnish Tourin kisasta 5 000 euroa.

Ainoat kilpailut, joihin tänä vuonna eivät päässeet kaikki halukkaat mukaan olivat reikäpelimestaruuskisat (64 miestä, 16 naista) ja Nokian osakilpailu, jonka palkintopotti oli 50 000 euroa. Lopulta kymmenen pelaajaa jäi varasijalle - tasoituksella 2,2 pääsi vielä mukaan kilpailuun, vaikka ei omannut kategoriaa kiertueelle. 

Finnish Tour päätti pitää kuitenkin perinteistä kiinni ja järjestää kiertueen karsinnat tänäkin vuonna. Vuosaari Golfin kisaan on ilmoittautumisaika auki 24.9 saakka ja toistaiseksi kisaan on ilmoittautunut jo 26 miespelaajaa. Naisia ei ainakaan vielä ole ilmoittautumislistalla. 

Kisamaksu kahden kierroksen kisasta on peräti 175 euroa. 

Seuroissa on oltu näreissään kasvaneista kisamaksuista ja todella moni seura on lähtenyt vetämään rahahanoja kiinni kiertueen kisamaksuista. Lisäksi kiertueen suosiota on hiertänyt keskellä viikkoa pelatut kilpailut. Kentät eivät näe kiertueen kisoja riittävän hohdokkaina ottaakseen niitä vastaan viikonlopuille. Tämä tekee monille pelaajille yhtälön kisaan osallistumiseen mahdottomaksi tai vähintään vaikeaksi. 

Yhtälö on muodostanut kiertueella tilanteen, jossa kaikki halukkaat pääsevät mukaan kilpailuihin – toki suurilla kisamaksuilla. Pelin taso on tippunut paitsi terävimmässä kärjessä ja kiinnostavuus tuntuu olevan pohjalukemissa kiertueen olemmassaolon historiassa. Kiertueelta ei myöskään ole jaossa etenemismahdollisuuksia, sillä edes Vierumäen Challenge Tourin kortteja ei jaeta Finnish Tourin rankingin perusteella kuten aiemmin.

Siitä huolimatta kymmenet pelaajat menevät lankaan ja lähtevät rahoittamaan kiertueen toimintaa karsintoihin, vaikka pääsisivät pelaamaan jopa kaikki ensi kauden kisat: ihan vain maksamalla osallistumismaksun. 

Asiasta on liikkunut pelaajien keskuudessa erittäin huolestuneita mielipiteitä viimeisten vuosien ajan. Varsinaisen ykköskiertueen järjestäminen kotimaassa ei tietenkään ole helppoa hommaa, mutta Finnish Tourin osalta olisi aika kääriä hihat ja luoda edes pientä hohtoa kotimaan ykköskiertueelle tuleville vuosille. 

Tulevaisuudessa Finnish Tourin kisat pitäisi pelata viikonloppuisin ja kisojen tuotteistukseen sekä rahoitukseen pitäisi keksiä muitakin tapoja kuin mennä seurojen kukkaroille veloittamaan suuria kisamaksuja niin ammattilaisilta kuin amatööreiltä. 

Ensimmäinen lähtökohta olisi varmasti se, että kentät himoitsisivat kiertueen saamista itselleen ilman kummempaa korvausta. Se pitäisi nähdä oman kentän profiilin nostona ja palveluna omille pelaajille, jotka pääsisivät näkemään huippugolfia kotikentällään. Keinoja tähän on useita, ensimmäisenä pitäisi saada tapahtumista yleisöä kiinnostavia. 

Finnish Tourin uutta tulemista ja kehitystä innolla odottaen.

Nikke Tyry

GoGolf suosittelee