Hyppää pääsisältöön
Put

Putterin paino ja kotikentän griinit

Tiger Woods2

Olen aina ollut kiinnostunut välineistä. Silti vuosia valitsin uusia välineitä saman kaavan mukaan enkä juuri poikennut omista standardeista. Vasta nyt olen mielenkiinnosta perehtynyt erilaisiin välineisiin ja tehnyt yllättäviä havaintoja, joita en olisi löytänyt pelkällä loogisella järkeilyllä. Tästä syystä olenkin yhä enemmän sitä mieltä, että kannattaa välillä kokeilla sellaisiakin yhdistelmiä, jotka poikkeavat omasta normaalista.

Viimeisen kuuden kuukauden aikana olen poikennut normaalista putterien suhteen. Testissä on ollut vähintään tusinan verran erilaisia kulmarautoja. Varren pituus, lavan paino, -muoto ja offset ovat kaikki olleet tutkinnan alla ja jokaisesta osa-alueesta löytyi jotain uutta ja mielenkiintoista. Offsetin vaikutuksesta kirjoitin jo aikaisemmin.

Tässä artikkelissa havaintoja putterin painoon. Olen pitkään tietänyt, että Tiger Woods vaihtelee putterin painoa lyijyteipin avulla griinien nopeuden mukaan. En silti perehtynyt asiaan kuin vasta hiljattain. Testauksen tulokset olivat merkittävämmät kuin osasin odottaa.

Kevyempi putteri toimi huomattavasti paremmin hitailla griineillä. Pallo on helpompi lähettää matkaan kovemmalla vauhdilla ilman, että stroke tuntuu hakkaamiselta.

Painavampi putteri toimi vuorostaan paremmin nopeilla griineillä. Nopeilla griineillä putteria on liikutettava hitaammin ja kevyt maila tuntui huteralle tällaisella liikkeellä. Painavampi lapa toimii kuin heilurina ja soveltuu paremmin kun rytmi on hidas.

Nyt omassa valikoimassa on kaksi ulkonäöltään lähes identtistä putteria. Toinen kevyt ja toinen hieman raskaampi. Näin tunnen olevani valmiimpi eri kenttien eri olosuhteisiin. Puttistroke on helpompi toteuttaa kun putteri soveltuu griinien nopeuteen. Myös hitailta griineiltä nopeille vaihtaminen onnistuu helpommin ja päinvastoin.

Jos et halua kahta eri putteria suosittelen kokeilemaan hieman tavallista kevyempää mailaa Suomen hitaille griineille. Kun kesällä griinit nopeutuvat voi pohjaan aina lisätä lyijyteippiä Tigerin malliin.