Hyppää sisältöön

Viikon tuote: Cobra King F7 -draiverit

Sininen F7 ja musta F7plus.

Cobran King F7 jatkaa viime vuoden testimenestyjä-draiveri F6:n linjoilla. Parannuksia on tullut säädettävyyteen ja materiaaleihin sekä uutuutena Cobra Connect -tunnistin gripin sisään. Fittaaminen kannatti – pituutta ja tarkkuutta tuli lisää.

Kävelin Golf Balancen ovesta sisään toiveikkaana. Olin menossa fittaamaan Cobran King F7 -draiveria omaan lyöntiini sopivaksi. Pidin viime vuoden F6:sta paljon ja odotukset tämän vuoden draiverille olivat korkealla. Tiesin mailassa olevan enemmän säätövaraa ja useita varsivaihtoehtoja, ja nuppejakin kaksi: F7 ja F7+.

Fittauksen pohjaksi otimme nykyisen draiverini tuottaman datan. Balancen välinespesialisti Henri “Henkka” Pyykölä kysyi tarkentavia kysymyksiä lyönnistäni ja tutki Trackman-tutkan mittaamia lukemia. Tyypillisellä lyönnilläni sain aikaan turhan paljon spinniä palloon, ja pallon lähtökulma olisi voinut olla reilusti matalampi. Pallo siis nousi korkealle ja myös putosi melko jyrkästi maahan. Poraavampi lentokaari toisi lisäpituutta selvästi.

Lähdimme hakemaan sopivaa lavan säätöjen ja varren yhdistelmää, joka tuottaisi tehokkaamman lentokaaren. En pidä liian kevyen tuntuisista varsista enkä tunnottomista “rautakangista”. Henkka karsi varsivaihtoehdot neljään tutkan datan ja keskustelumme pohjalta. Neljä valikoitua vartta olivat vakiovarsi Fujikura Pro 60, UST Mamiya Elements Chrome, Aldila Tour Green ja Project X Hzrdus Yellow.

Ensin haimme lavan asetukset kohdalleen. Cobran King F7 ja F7+:n mukana tulee kolme säätöruuvia, painoiltaan 12, 2 ja 2 grammaa. Raskaimman ruuvin sijainti vaikuttaa pallon lentorataan ja mailan tuntumaan. Paikkoja ruuville on kolme: lähellä lyöntipintaa, takana keskellä ja lavan takaosassa, keskikohdasta varteen päin. Paino siirrettiin lavan etuosaan, sillä siten saimme pidettyä spinnin kurissa. Myös osuman tuntuma parani.

Henkan kokemuksen mukaan lavan painotus vaikuttaa pallon käyttäytymiseen todella paljon. Toisille svingityypeille takapainoinen lapa sopii paremmin, toisille taasen etupainoinen. Cobran draw-painotus auttaa pelaajia, jotka taistelevat liiallista slaissia vastaan. Oikean painotuksen löytää parhaiten kokeilemalla ja ammattilaisen avustuksella.

Painoruuvien sijainti vaikuttaa pallon lentorataan.

Painoruuvien sijainti vaikuttaa pallon lentorataan.

Aki Reinimäki

Löin anteeksiantavammalla F7-nupilla jokaisella varrella. Varret olivat lähes saman painoisia, mutta tuntumassa oli suuria eroja. Henkka korostikin varsien ominaisuuksien eroja ja sitä, miten eri varret sopivat erilaisiin svingeihin. Vaikka kaksi vartta olisivat paperilla samantyyppisiä, ovat ne käytännössä hyvin erilaisia tuntumaltaan. Muun muassa taipumispiste ja painojakauma vaikuttavat varren käyttäytymiseen suuresti.

F7 tuntui osumassa melko voimakkaalta ja ääni oli huomattavasti omaa Pingiäni miellyttävämpi. En kuitenkaan aivan saanut kaikkia tehoja lyönnistäni irti, joten vaihdoimme nupin F7+:aan.

F7+ on muodoltaan perinteisempi ja lavan painopiste on luonnostaan lähempänä lyöntipintaa – maila siis tuottaa luonnostaan vähemmän spinniä eikä ole niin anteeksiantava kuin F7. Myös nostokulman säätövara on erilainen: F7+ säätyy välillä 8°–11°, kun F7 vastaavasti välillä 9°–12°. Molemmat nupit asettuvat pallon taakse sopivan neutraalisti. F7+ miellytti silmääni hieman enemmän.

Cobra King F7+ on muodoltaan perinteisempi.

Cobra King F7+ on muodoltaan perinteisempi.

Aki Reinimäki

Aloimme lähestyä optimaalista lapa–varsi-yhdistelmää. Pienellä grippimuutoksella sain lisää nopeutta mailanpäähän ja pallon lähtökulmaa tehokkaammaksi. Mailanpään nopeus oli parhaissa vedoissa 105 mailia tunnissa, joka lennätti pallon ilmassa melkein 240 metrin päähän. Sopivimmaksi varreksi osoittautui Project X:n Hzardus Yellow, joka tuotti hyvän spinnin ja oli tuntumaltaan selvästi paras. Pystyin lyömään sekä rauhallisen “fairway-finderin” että pitkän “pommin”. Toiseksi paras oli Fujikuran Pro, joka on Cobran vakiovarsi.

Tässä eri varsien keskiarvot. Pinkillä oma Pingini ja keltaisella Hzardus Yellow.

Tässä eri varsien keskiarvot. Pinkillä oma Pingini ja keltaisella Hzardus Yellow.

Aki Reinimäki

Lopulta ero omaan mailaani oli yllättävän suuri. Pallo lensi ilmassa 3–5 metriä pidemmälle ja kokonaismittaan tuli noin 10 metriä lisää. Sain lyötyä Pingilläni pari pitkää draivia, mutta hajonta etenkin sivusuunnassa oli reilusti Cobraa suurempi. King F7+:lla olin vain muutaman metrin vinossa kohdelinjasta, kun omalla draiverillani pallot päätyivät viuhkaksi koko kentän leveydelle. Cobra oli parempi myös pituushajonnassa: perusdraivit olivat tasaisesti noin 245-metrisiä ja tarvittaessa pystyin puristamaan vielä 15 metriä lisää hyvällä osumalla.

Draiveria – ja kaikkia muitakin mailoja – hankkiessa kannattaa ehdottomasti luottaa asiantuntijan apuun. Fittaaminen vie vain vähän aikaa ja sisältyy yleensä mailan hintaan. Sopivien asetusten löytämiseen ja oikean varren valintaan kannattaa panostaa – epäsopivat välineet tekevät golfista turhaan vaikeampaa kuin se onkaan.

Koko fittaus oli ohi tunnissa ja tulokset selkeästi ruudulla.

Koko fittaus oli ohi tunnissa ja tulokset selkeästi ruudulla.

Aki Reinimäki

Cobran uutuusdraiverien Connect-älyteknologia mittaa lyönnin pituuden kentällä.

Cobran uutuusdraiverien Connect-älyteknologia mittaa lyönnin pituuden kentällä.

Aki Reinimäki

 

Etsi luettavaa