Hyppää sisältöön

Uusi TaylorMade Stealth: Punaisessa osumapinnassa 60 kerrosta hiilikuitua

TaylorMaden uusissa Stealth-draivereissa huomio kiinnitty punaiseen

Lavan osumapinnan valmistaminen hiilikuidusta säästää painosta titaanin verrattuna parin kahden euron kolikon verran.

Yhdysvaltalainen välinevalmistaja TaylorMade tunnetaan innovaatioistaan, joista tuorein on komposiitista eli hiilikuidusta valmistetun osumapinnan tuominen puumailoihin.

Jo aiemmin kerroimme, kuinka joulun alla Tiger ja Charlie Woods pelasivat näillä uusilla ja ennakkoon suurta mielenkiintoa herättäneillä mailoilla PNC Championshipissä.

Tiger Woods käytti PNC Championshipissä joulukuussa TaylorMaden Stealh-draiveria.

Tiger Woods käytti PNC Championshipissä joulukuussa TaylorMaden Stealh-draiveria.
Getty Images

Isän ja pojan yllättävä osallistuminen kisaan sai TaylorMaden aikaistamaan puiden epävirallista julkistusta. 

Nyt TaylorMade on julkistanut kyseiset puumailat myös virallisesti.

60 kerrosta hiilikuitua

Viime vuosina mailojen osumapinnan materiaalina on käytetty pitkälti titaania. Se on kevyt metalli, joka kestää kovia iskuja.

Mutta titaaniakin kevympi materiaali on hiilikuitu, jonka TaylorMaden välineinsinöörit ovat saaneet riittävän kestäväksi latomalla päällekkäin peräti 60 kerrosta hiilikuitua. Uloin kerros on kuitenkin vahvaa ja joustavaa polyuretaania.

Vaikka kerroksia on paljon, hiilikuidusta valmistettu osumapinta on silti oleellisesti kevyempi kuin samankokoinen titaaninen lyöntipinta. Valmistajan mukaan Stealth-draiverin lyöntipinta painaa ainoastaan 26 grammaa, kun yhtä suuri titaaninen lyöntipinta painaisi 40 grammaa.

16 grammaa ei kuulosta järin paljolta, mutta asian voi ajatella toisinkin.  Yksi kahden euron kolikko painaa noin 8 grammaa. Käyttämällä hiilikuitua osumapinnassa TaylorMaden insinöörit ovat voineet käyttää kahden kolikon edestä painoa lavan niissä osissa, jotka parantavat sen ominaisuuksia osumassa – eli erityisesti lavan takaosassa ja sivuilla.

TaylorMaden Stealth Plus -lavan pohjassa on myös kiskoa pitkin kulkeva siirrettävä paino.

TaylorMaden Stealth Plus -lavan pohjassa on myös kiskoa pitkin kulkeva siirrettävä paino.
TaylorMade

Myös osumapinnan kokoa on kasvatettu. Stealth-draiverin osumapinta on noin 10 prosenttia suurempi kuin TaylorMade SIM 2:n osumapinta.

Materiaalin lisäksi huomionarvoista uudessa TaylorMade Stealth -puumailoissa on osumapinnan väri. Punaisena sen tunnistaa jo kaukaa. Värin lisäksi osumapinnassa katse kiinnittyy lavan nanokuviointiin.

Tiedotteen mukaan kuviointi yhdistettynä polyuretaanimateriaaliin lisää lavan ja pallon välistä kitkaa erilaisissa peliolosuhteissa. Lavassa on hyödynnetty myös TaylorMade Twist Face -teknologiaa, josta olemme kertoneet tarkemmin tässä artikkelissa.

Mailoissa on hyödynnetty myös monista aiemmista TaylorMaden mailoista tuttua Speed Pocket -teknologiaa, joka parantaa mailan anteeksiantaavutta.

Toinen yritys hiilikuituisella osumapinnalla

Mikään lyhyt tie hiilikuidun tuominen puumailojen osumapinnan materiaaliksi ei ole ollut. TaylorMaden tutkimus- ja kehitysosaston johtaja Tom Beach kertoi tiedotteessa, että tuotekehitystä on tehty jopa 20 vuoden ajan.

”Voitimme 20 vuoden aikana monia vastoinkäymissä ja kehitimme monia toimivia teknisiä ratkaisuja”, Beach sanoi.

Kuten aiemmassa jutussamme jo kerroimme, ensimmäisen yrityksen TaylorMade teki hiilikuituisella osumapinnalla jo kymmenen vuotta sitten, kun Japanin markkinoilla testattiin Gloire Reserve -nimistä draiveria.

Maailmanlaajuisesti tätä tuotetta ei lopulta tuotu myyntiin. Yhtenä syynä oli varmasti kallis hinta. Sitä paitsi kilpailija Callaway ehti ensin, sillä 2000-luvun alussa se toi markkinoille Big Bertha C4 -mallin, jossa oli niin ikään hiilikuituinen osumapinta. 

Näiden kokeilujen jälkeen molemmat valmistajat päätyivät kuitenkin etenemään titaanisilla osumapinnoilla.

Neljä erilaista mallia

Kaikkiaan uusia Stealth-draivereita tulee myyntiin neljä erilaista nuppia: Stealth Plus, Stealth, Stealth HD ja Stealth Women.

Stealth Plus -lavan etuosassa on kiskoilla kulkeva paino, joten lavan painotusta voi muuttaa sivusuunnassa. Muissa versioissa ei samaa teknologiaa ole käytössä.

TaylorMade Stealth Plus

TaylorMade Stealth Plus

Stealth-mallissa paino on puolestaan mahdollisimman takana ja alhaalla.

TaylorMade Stealth

TaylorMade Stealth

Stealth HD -versio on kantapainoinen, mikä helpottaa lyömään draw’ta tai suoristamaan slaissia.

TaylorMade Stealth HD

TaylorMade Stealth HD

Naisille suunnatun Women’s mailan nuppi on aavistuksen kevyempi kuin kolmen aiemmin mainitun, minkä lisäksi se poikkeaa hieman muista maalipinnaltaan. Siinä missä miesten versiot ovat punamustia, naisten mailan pääväri on harmaa. Myös naisten malli on aavistuksen draw-painotteinen.

TaylorMade Stealth Women's

TaylorMade Stealth Women’s

Suositushinta on yli 600 euroa

Mitä mailat sitten maksavat? Kalleimman version eli Stealth Plus -mallin suositushinta on 649 euroa. Muut mallit maksavat 629 euroa.

Draiverin lisäksi TaylorMade tuo myyntiin myös väyläpuut, hybridit ja ns. game improvement -raudat.

Väyläpuissa nuppivaihtoehtoja on kaksi Stealth Plus (449 €) ja Stealth (359 €). Samoin on hybrideissäkin: Stealth Plus (329 €) ja Stealth (299 €)

Teräsvartisena Stealth-raudat maksavat 162 euroa per maila. Grafiittivartisen Stealth-raudat suositushinta on 183 euroa.

Milloin mailat tulevat myyntiin Suomessa?

Golf Skyn myyntipäällikkö Daniel Gran kertoo, että mailat saadaan fittaus- ja demokäyttöön tämän kuun puolivälin paikkeilla, hyvässä lykyssä jo tänä perjantaina mutta tiettävästi viimeistään maanantaina. Toimitukset alkavat helmikuun alussa.

Kauppojen hyllyille mailat ilmestyvät 4. helmikuuta.

Etsi luettavaa