Hyppää sisältöön

Titleistin neljä uutta T-sarjan rautaa tarjoavat mahdollisuuden yhdistellä eri malleja toisiinsa

Tässä ovat Titleistin neljä uutta T-sarjan rautaa. KUVA: VALMISTAJA

Titleist on ollut suosituin rautamerkki PGA Tourilla viimeisen yhdeksän vuoden ajan. Mutta mitä tarjoavat uudet T-sarjan raudat harrrastajapelaajille?

Välinemerkit laittavat kosolti dollareita pinoon, jotta ammattilaispelaajat käyttäisivät niiden valmistamia rautoja toimien yritysten brändilähettiläinä.

Totuus kuitenkin on, että vain harvojen klubipelaajien on ylipäätään järkevä pelata samanlaisilla mailoilla kuin huippujen. Näin on varsinkin rautamailojen kohdalla. Bladet näyttävät upeilta bägissä, mutta eivät tunnu siltä käsissä, jos suurin osa kerroista pallo ei osu lähelle sweetspotia.

Se, että huiput ovat valinneet tietyn merkin mailat, antaa brändille kuitenkin roppakaupalla uskottavuutta. Eikä se puutteesta voi syyttää ainakaan yhdysvaltalaista Titleistiä, joka tunnetaan erityisesti hyvien pelaajien merkkinä, myös harrastajien keskuudessa.

Sitä, että klubipelaaja valitsee Titleistin mailat, voidaan pitää jonkin sortin julistuksena: olen kyllin hyvä pelaamaan ”Tituilla”.

Mutta onko tässä mielikuvassa enää perää? Löytyykö Titleistin valikoimasta helppoja rautoja tavallisen harrastajan, jopa korkealla tasoituksella pelaavan makuun?

Vastaus on ei ja kyllä. Mielikuvassa ei siis ole perää ja mailoja löytyy nykyään joka lähtöön. Titleistin valikoimasta löytyy myös korkealla tasoituksella ja vasta-alkajallekin sopiva rautamalli: T400 – tosin korkea hinta saattaa karkottaa suurimman osan potentiaalisista ostajista.

Ja toinen hyvin anteeksiantava löytyy myös eilen julkaistusta uusitusta T-sarjasta, johon kuuluu neljä mailaa: T100, T150, T200 ja T350. Malliston vaikeusaste etenee pienestä suureen eli helpon uutuuden mallinimike on T350.

Kaksi onttolapaista mallia

Titleist T350 -sarjan raudat on tarkoitettu keski- ja suurella tasoituksella pelaaville.

Titleist T350:ssa on ontto ja taottu lapa, jonka materiaalina on teräksen lisäksi käytetty myös painavaa volframia. Mailaa pidetään anteeksiantavampana kuin edeltäjäänsä T300-mallia. Se tarjoaa pitkiä lyöntejä, koska raudoissa on vahva nostokulma.

Esimerkiksi rautanelosessa nostokulmaa on vain 20 astetta eli neljä astetta vähemmän kuin T100:ssa. Kaari on kuitenkin korkea painotusten ansiosta.

Titleist T200 -mallia kuvaillaan hyvien pelaajien distance-raudoiksi.

Mailan käyttäjäkunta kasvaa, mikäli sen yhdistää T200-mallin lyhyisiin rautoihin. Yhdistäminen on helppoa, sillä pitkissä raudoissa ero nostokulmassa on asteen ja lyhyissä puolikkaan asteen verran (ks. taulukko alta).

T200-mallia kuvaillaan hyvien pelaajien distance-raudoiksi, joka tarjoaa keskikorkean lentokaaren. Valmistaja suosittelee niitä keskitason pelaajille.

”Mailat sopivat pelaajalle, joka haluaa lisää etäisyyttä ja anteeksiantoa tinkimättä ulkonäöstä, tuntumasta, lentoradasta tai pysäytysvoimasta”, valmistaja kuvaa uutuuksia.

Myös T200-mallin lapa on ontto, ja sen kannassa ja kärjessä löytyy volframipainot.

Titleistin T-sarjan uutuuksissa on volframipainot kannassa ja kärjessä. KUVA: VALMISTAJA

Titleist T-sarjan nostokulmat

Rauta3456789PWW2
T10021°24°27°30°34°38°42°46°50°
T15019°22°25°28°32°36°40°44°48°
T20021°24°27°30.5°34,5°38,5°43°48°
T35020°23°26°29°33°38°43°48°53°

Kaksi mallia hyville pelaajille

Titleist T100 -mallin mailat on suunnattu erittäin hyville pelaajille.

Sirot T100 ja T150 on suunnattu Titleistin perinteiselle kohderyhmälle: hyville pelaajille. Niitä yhdistää helpompiin T-sarjan uutuuksiin muun muassa kaksi volframipainoa lavan kannassa ja kärjessä.

Periaatteessa T100 ja T150 ovat ”samasta teräksestä taottuja”, mutta eroa on muun muassa nostokulmassa, jota T150:ssa on kaksi astetta T100:aa vähemmän. T150 tarjoaa siis lähtökohtaisesti hieman pidempiä kaaria kuin T100.

Titleist T150 -mallin mailoissa on vahvemmat nostokulmat kuin T100-raudoissa.

Molemmat tuottavat purevan lentokaaren, antavat loistavan osumatuntuman ja tarjoavat mahdollisuuden työstää erilaisia lyöntejä, koska massaa ei ole yhtä voimakkaasti kehällä ja pohjassa kuin T200- ja T350-malleissa. Ne ovat kuitenkin anteeksiantavammat kuin bladet.

Huiput yhdistävät eri malleja

Moni huippuammattilainen on jo ottanut Titleistin uusia T-sarjan mailoja käyttöönsä. Ja varsin moni heistä on päätynyt erilaisiin yhdistelmäsetteihin.

Esimerkiksi Tom Kimillä on T200-sarjan rautakolmonen ja loput raudat T100-mallistosta. Cameron Youngilla on puolestaan T200-sarjan rautakakkonen, T100-sarjan rauta 4 ja 5 sekä muina rautoina 620 MB -sarjan bladet.

Kannattaa siis rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä löytääkseen itselleen sopivan rautasetin. Huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää mailoja fitatessa nostokulmiin ja lyöntipituuksiin, jotta kaikki bägin raudat ovat varmasti toisiaan täydentäviä.

Tässä kannattaa tukeutua osaavan fittaajan apuun. Mailat tulevat myyntiin elokuun lopulla. Hinnoittelu on tehty helpoksi. Teräsvartisina raudat maksavat 230 euroa kappale ja grafiittivarsi tuo hintaan 20 euroa lisää.

mainos

Golf Sky

Tiesithän, että uusien välineiden fittaaminen on ilmaista Golf Sky Clubin jäsenille.


Etsi luettavaa