Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Mizuno

Testissä Mizunon JPX923 Hot Metal -mallisto: ”150-metriset rautaseiskat tuntuivat aika mukavalta”

Mizuno tiedetään mainiona rautamailojen valmistajana. Ammattilaisten ja parhaiden amatöörien keskuudessa niitä on aina arvostettu, mutta klubipelaajien kannattaa tietää, että Mizuno valmistaa myös heille erinomaisia rautasettejä.

Tehtäväni oli kokeilla tavallisille harrastelijoille suunniteltua JPX923 Hot Metal mallistoa. Perheeseen kuuluu kolme mallia: Hot Metal, Hot Metal Pro ja Hot Metal HL.  

Viimeksi mainittu HL eli high launch on kokonaan uusi vaihtoehto, kun edellisessä HM mallistossa oli vain kaksi valintaa. Kolmen mallin myötä jokaiselle klubipelaajalle pitäisi löytyä juuri sopiva. Tai asiaa voi ajatella mailafittaajan näkökulmasta – kolmas lapamalli yhdistettynä lukuisiin varsivaihtoehtoihin tarjoaa heille laajemman valikoiman, josta valita entistä useammalla juuri sopiva kokoonpano. 

Teemana mailoissa on pallon lähtönopeus, sillä pituutta valtaosa golfareista tarvitsee. Lyöntien mitta ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Ollakseen hyvä mailalla pitää olla muitakin ominaisuuksia räjähtävän pallonlähtönopeuden lisäksi. Onneksi niitä löytyy, siihen viittaa Mizunon lausahdus ’’ meidän nopeimmin lentävät, vauhdilla pysähtyvät rautamme’’. 

Mailojen tarinaan liittyy vahvasti uusi 4335 nickel chromoly. Chromoly on valinta, kun tarvitaan lujaa mutta kevyttä terästä, materiaalia käytetään esimerkiksi lentoteollisuudessa ja tietyissä maantiepyörissä. 

Mizuno kertoo uuden chromolyn olevan jopa 35 % aiempaa vahvempaa. Sen ansiosta lyöntipinta ei ole ainoastaan aiempaa mallistoa ohuempi vaan myös ohut entistä laajemmalta alueelta. Se tekee lyöntipinnasta kimmoisamman nostaen pallon nopeutta. 

Nopeuden jälkeen mailan suunnittelu voi keskittyä tuntumaan sekä lentokaareen joka avustaa pallon pysähtymistä griinille. Lyöntifiilistä edesauttaa lapojen V-Chassis rakenne, lentokaarta alhaalla ja syvällä sijaitseva painopiste. 

Omaa silmää miellyttää kuinka jokainen malleista on klubipelaajan anteeksiantavaksi mailaksi kuitenkin hienostuneen oloinen. Lähtöasennon vaikutelma ei ole kömpelön lapiomainen, ei edes leveimmän pohjan ja yläreunan omaavassa, sekä eniten offsettiä sisältävässä HL-mallissa. 

Lyödessä HL-malli odotetun helppo mutta odottamattoman miellyttävä lyödä. Se ei kuitenkaan olisi missään tapauksessa oma valintani kuten tämän jutun videon loppupäätelmästä selviää. 

Siitä huolimatta HL on tervetullut, varmasti tarpeellinen lisäys Hot Metal perheeseen. Kaikille ei yksinkertaisesti sovi nykymailat, joissa nostokulmat ovat karsittu minimiin. HL-mallissa loftia on enemmän, esimerkiksi rauta-7 nostokulma on 31 astetta (HM ja HM Pro 28.5 astetta). 

Enempi nostokulma voi sopia pelaajille, joiden svingistä puuttuu vauhtia tai mahdollisesti pelaajille, jotka osumahetkellä ’’deloftaavat’’ reippaasti, siis osuvat palloon kädet jopa liikaa pallon edessä.  

Hot Metal Pron pohja on malliston kapein ja offsettiä on muita vähemmän. Myös yläreuna on ohuempi. Ulkonäkö on lähimpänä perinteistä paremman pelaajan rautaa. Perus HM malli on luonnollisesti ominaisuuksiltaan Pron ja HLn välissä. 

Lopuksi haluan vielä korostaa oikean mallin valinnan tärkeyttä. Kuten videon lopusta selviää, olin perin yllättynyt ’’dataa’’ tutkiessani. Erot Pron ja HL mallin välillä olivat huomattavasti isommat, kun rangella tajusin.  

Minulle HL malli nosti pallon lähtökulmaa kaaren korkeuden kuitenkin pysyessä kutakuinkin samana. Itseasiassa jokaisella mallilla maksimi korkeus oli noin 30 m ja alastulokulma noin 50 astetta. Tuo 50 astetta on ehdottomasti riittävä, jotta lyönnit voivat pysähtyä griinille. 

Mutta HL mallilla menetin melkein 10 metriä pituutta, se on iso ero. Ja kyllä, Pro ja perusmallilla lyömäni 150 metriset rautaseiskat tuntuivat aika mukavalta.

Etsi luettavaa