Hyppää sisältöön

Tähtipelaajilta täystyrmäys mahdolliselle sääntömuutokselle: ”Se on epäinnostavinta, mitä voi tehdä”

Justin Thomas ja Bryson DeChambeau eivät puuttuisi millään tapaa pallojen lento-ominaisuuksiin. KUVA: GETTY IMAGES

Bryson DeChambeau ja Justin Thomas ovat kaikkea muuta kuin tyytyväisiä kattojärjestöjen kaavailemaan sääntömuutokseen.

Kaksi huippupelaajaa on ottanut voimakkaasti kantaa golfin kattojärjestöjen kaavailemaan sääntömuutokseen, jossa pallojen ominaisuuksia heikennettäisiin siten, että pallot lentäisivät viitisen prosenttia lyhyemmän matkan kuin aiemmin.

R&A ja USGA lähettivät esityksensä puolen vuoden mittaiselle lausuntokierrokselle tiistaina, eikä kestänyt pitkään, kun se ammuttiin alas tähtipelaajien toimesta.

Ensimmäisten joukossa sen ehti tuomita Bryson DeChambeau, joka on tehnyt pitkään töitä sen eteen, että hän löisi pallon mahdollisimman pitkälle.

”Minusta se on mielikuvituksettominta, epäinnostavinta ja peliä haittaavinta, mitä voi tehdä. Kaikki haluavat nähdä pelaajien lyövän pidemmälle. Se on osasyy siihen, miksi monet ihmiset pitävät siitä mitä teen. Ja se on osa syytä, miksi monet ihmiset eivät pidä siitä, mitä teen”, DeChambeau pyöritteli eilen Tucsonin LIV-kisan alla.

DeChambeau on pallovalmistaja Bridgestonen brändilähettiläs.

”Olin pettynyt”

Myös Justin Thomas on vahvasti sitä mieltä, että sääntöjen puitteissa pallojen ominaisuuksiin ei pidä kajota. Thomas, joka on ProV1-pallostaan tunnetun välinemerkki Titleistin sopimuspelaaja, piti kolmen minuutin palopuheen tänään käynnistyvän Valspar Championshipin lehdistötilaisuudessa.

”Reaktioni oli pettynyt, mutta rehellisesti sanottuna en myöskään yllättynyt. Mielestäni USGA on vuosien varrella tehnyt aika itsekkäitä päätöksiä. He ovat ehdottomasti tehneet paljon asioita, jotka eivät ole pelin parhaaksi, vaikka he niin väittävätkin”, Thomas aloitti kritiikkinsä.

Thomas näkee, että iso osa golfin viehätystä on se, että ammattilaiset ja amatöörit pelaavat samanlaisilla välineillä tai ainakin palloilla. Hänen mukaansa kuka tahansa voi mennä kauppaan ja ostaa sieltä vastaavan pallon kuin millä parhaat ammattilaispelaajat tahkoavat miljoonia kiertueella.

Tämä argumentti on pitkälti sama, jolla hänen yhteistyökumppaninsa Titleist on perustellut sitä, miksi pallojen ominaisuuksiin ei pitäisi puuttua.

”Valmistajat ovat käyttäneet paljon aikaa ja rahaa yrittäessään luoda parasta mahdollista tuotetta, ja nyt aiotte kertoa heille ja meille, että meidän on aloitettava alusta”, Thomas ihmetteli.

Kiertueilla ja majoreilla vapaus valita

Kattojärjestöt toteuttaisivat muutoksen paikallissääntönä, joten eri kiertueet ja major-kisojen järjestäjät voivat itsenäisesti päättää säännön käyttämisessä omissa tai omassa kisassaan. Ratkaisevassa asemassa onkin se, kuinka moni taho ottaisi käyttöön paikallissäännön, jolla edellytetään lyhyemmälle lentävien pallojen käyttämistä.

”Mitä jos PGA Tour ja PGA of America eivät hyväksy tätä paikallista sääntöä? Silloin kahdessa vuoden neljästä suurimmasta tapahtumasta meidän on käytettävä eri palloa? Yritäpä selittää minulle, miten se on parempi pelin kannalta”, hän jatkoi.

Kattojärjestöistä USGA vastaa US Openin ja R&A The Open Championshipin järjestämisestä, joten näissä sääntö epäilemättä otettaisiin käyttöön.

Mikäli sääntöuudistus menee läpi, se otetaan käyttöön vuoden 2026 alussa.

Etsi luettavaa