Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Cobra Golf

Näin valitset oikeat lyöntiisi sopivat rautamailat

Rickie Fowler pelaa Cobran King Tour -mailoilla. KUVA: COBRA GOLF

Rautamailat muodostavat jokaisella meistä enemmistön kierroksen lyönneistä. Draiveri on useimmiten bägin mailoista se, jolla on hauskinta lyödä ja johon keskitytään eniten. Putteri taas on maila, jolla säästät eniten lyöntejä. Kuitenkin rautamailat ovat bägin arvokkain investointi, ja rautojen valintaan kannattaa keskittyä huolella sekä varmistamalla, että ne sopivat juuri sinun lyöntiisi.

On hyödyllistä ymmärtää, miten merkittävästi sopivat mailat tuovat lisäarvoa omaan lyöntiin. Valitessasi rautamailoja sinun kannattaa aina tehdä custom fitting eli mailamitoitus. Asiantuntijan avulla pääset kartoittamaan ja testaamaan svingiisi sopivat maila- ja varsivaihtoehdot nykyaikaista lyönnin mittausteknologiaa hyödyntäen.

Lyöntitutkalla on vaivatonta vertailla mailojen ja varsien suorituskyvyn eroa, kun laite näyttää mailan ja pallon liikeradasta olennaiset arvot. Ulkona tehtävät mitoitukset antavat lisäksi mahdollisuuden nähdä pallon lentokaaren kokonaisuudessaan.

Ennen kuin käyt mailamitoituksessa, on hyvä kartoittaa lyöntiisi mahdollisesti sopivia malleja ja itseäsi pelaajana. Olemme helpottaneet ostajan urakkaa ja alla kerromme lisää neljästä eri pelaajatyypistä. Esittelemme myös pelaajatyypeille sopivat Cobran rautamailat. Et välttämättä tunnista itseäsi täysin esittelemistämme tyypeistä, mutta uskomme, että joku niistä vastaa sinua kohtalaisesti pelaajana.

Hyvätasoinen pelaaja / single-pelaaja

Osut palloon hyvin ja toistuvasti. Svingisi on vauhdikas. Lyöt rautaseiskalla vähintään 150 metriä etkä kaipaa lisää mittaa rautalyönteihisi. Pituuden sijaan haluat ennen kaikkea kontrollia ja erilaisten lentokaarten työstämistä. Tunne ja tarkkuus ovat tärkeimmät seikat rautamailoja valitessa. 

Cobran mallipyramidin huipulta löytyy KING MB. KING MB on klassinen muscle back eli blade-rauta, joka on taottu viisivaiheisessa prosessissa virheettömän lyöntituntuman saamiseksi. Pienen koon ja blade-muotoilun ansiosta maila antaa välittömän palautteen jokaisesta osumasta (niin hyvässä kuin pahassa). MB on suunniteltu pelaajille tasoituksella 0–5. Seitsemän rautamailan setin hinta on 1280 €.

Jos haluat anteeksiantavammat tour-tason rautamailat, mutta kaipaat edelleen täydellistä osumatuntumaa, on KING CB valintasi. Lapa, offset ja valmistustapa ovat samat kuin MB:ssä, mutta mailassa on cavity back -muotoilu. Sen ansiosta mailan painopistettä on jaettu tasaisemmin kehälle, kohti lavan ulkoreunoja anteeksiantavuuden ja vakauden parantamiseksi. CB ja MB on suunniteltu myös käytettäväksi kombosettinä (CB 4–6, MB 7–PW), jolla pitkiin lyönteihin saa enemmän korkeutta ja helppoutta, kun taas lyhyet lyönnit pysyvät täydellisen tarkkoina ja toistuvina. CB on suunniteltu pelaajille tasoituksella 0–7. Seitsemän rautamailan setin hinta on 1 280 €.

Jos haluat maksimoida lyöntien anteeksiantavuuden ja pituuden tinkimättä mailan kompaktista koosta, on KING Tour valintasi. Maila on hieman suurempi kuin MB/CB ja siinä on enemmän offsetia helpottamaan lavan sulkeutumista osumahetkellä. Taskumainen muotoilu on voimakkaampi ja lavan ylälinja on paksumpi kuin CB:ssä. Muotoilu tekee mailasta entistä anteeksiantavamman ja lapaan asetettu TPU-insertti osumasta pehmeän. Useimmat Cobran tour-pelaajista, kuten Rickie Fowler ovat valinneet KING Tourin bägiinsä. KING Tour on suunniteltu pelaajille tasoituksella 0–10. Kuuden rautamailan setin hinta on 1 100 €. 

Keskitason pelaaja / tavoitteena singletasoitus

Olet intohimoinen golfari, jonka tavoitteena on tasoituksen pudottaminen ja olet ehkä lähellä singletasoitusta. Lyöntisi voi myös olla erittäin hyvä, mutta lyöntien pituus ei auta pudottamaan tasoitusta. Kaipaat lyönneiltäsi pituutta ja tarkkuutta. Haluat lisäksi kohtalaisen kompaktin rautamailan, jolla voit tarvittaessa muokata lyöntien lentokaarta.

KING Forged TEC on onttorakenteinen rautamaila, josta tuli heti myyntiin tultuaan todellinen menestystuote. Ontto rakenne mahdollistaa painon siirtämisen lavan kehälle ja ennen kaikkea alareunaan, mikä tekee mailasta suorituskykyisen. Lyöntipinta on taottuja malleja kimmoisampi, kuten draivereissa, ja tuottaa siksi korkeamman pallon lähtönopeuden. Pohjan painotus synnyttää palloon enemmän kierrettä ja korkeamman nousukulman.

Kokonaan taottuja malleja pienemmät nostokulmat auttavat pitämään lyönnit kuitenkin toistuvina. Lyönnit ovat muotoilun ansiosta jopa 10 metriä pidempiä verrattuna tour-mailaan. Mailan sisällä on kumitäytettä, joka pehmentää lyöntiäänen ja osuman. TEC on suunniteltu pelaajille tasoituksella 0–12. Kuuden rautamailan setin hinta on 1 100 € (saatavilla myös mustana 1 200 €).

Kaikista KING-rautamailoista KING Forged TEC-X on anteeksiantavin ja pitkälyöntisin. Maila on kuin tour-maila steroideilla ja volframilla pumpattuna. Ontto rakenne tekee mailasta samaan aikaan anteeksiantavan ja todella suorituskykyisen. Painoa on jaettu lavan kehälle ja sweet spotin taakse niin, että lyöntipituudet ovat kuitenkin mahdollisimman toistuvat ja maila tasapainoinen. TEC-X:ssä on myös kumitäyte, joka tekee lyönneistä miellyttävän pehmeitä ja äänettömiä. Jos etsit mailaa, joka pelastaa sinut huonoilta osumilta ja antaa hyvillä osumilla todella pehmeän osumatuntuman, on KING TEC-X valintasi. Maila on suunniteltu pelaajille tasoituksella 5–15. Kuuden rautamailan setin hinta on 1 100 €.

Vuoden 2023 uutuussarja on Aerojet. Tuoteperhe sisältää puumailat ja rautamailat. Aerojet on erittäin anteeksiantava rautamaila, joka sopii laajalle pelaajaryhmälle. Mailalla lyöminen on helppoa ja mukavaa. Lisäksi Aerojet näyttää hyvältä ja todella kompaktilta lyöntiasennossa. KING-sarjan rautamailoja leveämpi pohja tuottaa matalan painopisteen ja sen ansiosta korkean pallon kierteen. Korkeus tekee lyönneistä pidempiä ja Aerojet on varma valinta, jos kärsii lyhyistä lyönneistä. Tekoälyn avulla suunniteltu ja taottu lyöntipinta synnyttää toistuvia ja laadukkaampia osumia myös sweet spotin ulkopuolelta. Aerojet on suunniteltu pelaajille tasoituksella 5–25, jotka haluavat lyönteihin lisää mittaa ja vaivattomuutta. Kuuden rautamailan setin hinta on 850 €.

Keskitason pelaaja / epätarkat osumat

Olet ehkä pelaaja, joka pääosin lyö hyvin, mutta jonka kierrostuloksen pilaavat duffit ja topit. Olet mahdollisesti parempi kuin tasoituksesi antaa ymmärtää ja haasteenasi ovat rautamailojen epätarkat osumat ja niistä johtuvat suunta- ja mittaongelmat.

ONE Length -rautamailoissa kaikki varret ovat saman mittaiset. Vakiopituus on 37,25” (rauta-7). Ajatuksena on, että löisit kaikkia mailoja samalla svingillä ja lyöntiasennolla. Seurauksena on toistuvammat ja paremmat osumat. Cobran valikoimassa on kaksi ONE Length -rautamailaa: KING Forged TEC ONE on suunniteltu pelaajalle, joka haluaa tasaisemmat osumat, mutta jonka taidot yltävät tasoitukselle 0–12. Suositeltu pituus rautaseiskalle on vähintään 145 m, jotta rautamailoista hyötyisi mahdollisimman paljon. Kuuden rautamailan setin hinta on 1100 €.

Yli 10:n tasoituksella pelaavan ja toistuvista huonoista lyönneistä kärsivän kannattaa ehdottomasti testata Aerojet ONE. Se vastaa teknologialtaan tavallista Aerojetia ja lyönnit tälläkin ovat todella pitkiä. Tasamittaisilla varsilla osumatarkkuus paranee ja lyönneistä tulee toistuvampia. Setti kannattaa täydentää myös väliwedgellä ja hiekkamailalla, jos on tottunut lyömään wedgeillä täysiä lyöntejä. Näin lyöntimittojen väliset erot pysyvät maltillisina ja lähipeli ei kärsi. Aerojet ONE on suunniteltu pelaajalle tasoituksella 5–25. Kuuden rautamailan setin hinta on 850 €.

Rauhallinen lyöntinopeus ja matalat lyönnit

Hyvin harva lyö niin pitkälle, mihin olemme tottuneet kilpagolfia katsoessa. Olet ehkä golfari, jonka lyöntinopeus on matalampi kuin pelaajilla keskimäärin. Sinulla on todennäköisesti haasteita lyöntien korkeuden kanssa. Tarvitset mailan, joka on tehty korkeampiin ja pidempiin lyönteihin.  

Air-X on kevyt maila ja suunniteltu pelaajalle, jolla on hidas mailanpäänopeus, tai joka haluaa apua slaissin suoristamiseen. Kaikki mailan komponentit – lapa, varsi ja grippi – ovat suunniteltu mahdollisimman kevyiksi. Kevyellä mailalla on helpompi saada svingiin enemmän vauhtia. Usein matala lyöntinopeus ja slaissi kulkevat käsi kädessä. Air-X on todellinen slaissintappaja, joka tuottaa kevyen painon ja korkean lähtökulman ansiosta korkeamman ja pidemmän lyönnin.

Air-X ei vain tuota pidempiä lyöntejä, vaan auttaa myös suuren offsetin ansiosta lyömään suoremmin. Maila on suunniteltu pelaajalle tasoituksella 15–54. Kuuden rautamailan setin hinta on 650 €.

Golfin harrastajissa on todella monia keskitason tai korkean tasoituksen pelaajia, jotka esimerkiksi iän karttumisen tai liikkuvuuden heikentymisen myötä eivät lyö enää yhtä pitkälle kuin ennen. Harjoittelun puute vaikuttaa myös lyönnin laatuun iästä tai liikkuvuudesta huolimatta. T-Rail on kehitetty erityisesti nämä pelaajat huomioiden.

T-Rail on onttorakenteinen, hybridityylinen rautamaila. Lavan leveässä pohjassa olevien kiskojen ansiosta lapa liikkuu osumaan suorassa linjassa ja pienemmällä kitkalla. Näin mailan nopeus on kovempi myös epätarkoissa liikeradoissa ja duffeissa, joka näkyy entistä pidempinä lyönteinä. Rakenne tekee mailasta erittäin anteeksiantavan, jolla on lähes mahdotonta lyödä slaissia. T-Rail on suunniteltu pelaajalle tasoituksella 15–36. Kuuden mailan setin (5H + 6–PW) hinta on 950 €.

Etsi luettavaa