Hyppää sisältöön

Messuarvonnan voittajan on helppo hymyillä – fittaus toi Pia Helmisen rautaseiskaan jopa 20 metriä lisää pituutta

Pia Helmiselle fitattiin mailat putterista draiveriin osana Golfmessujen arvontojen pääpalkintoa.

Tamperelainen Pia Helminen oli se onnekas, joka voitti GoGolfin järjestämän messuarvonnan. Olimme mukana, kun Pia kävi Golf Skyn liikkeessä mitoittamassa itselleen uuden välinesetin.

GoGolf järjesti reilu viikko sitten pidettyjen virtuaalisten GoExpo Golf -messujen yhteydessä suuren messuarvonnan, jossa pääpalkintona oli jopa pienen henkilöauton arvosta erilaisia golftuotteita. Arvonta suoritettiin viikko sitten sunnuntaina live-lähetyksessä, ja voittajalle kerrottiin siitä henkilökohtaisesti maanantaina.

Arvonnan voittaja Pia Helminen ei katsonut arvontaa suorana, mutta eräs tuttava oli sen nähnyt ja laittanut siitä viestiä Tampereella asuvalle Helmiselle.

”Kaveri kysyi Whatsapp-ryhmässä, että olikohan voittaja minä”, Helminen sanoo.

Henkilöstöjohtajana työskentelevä Helminen ei ollut täysin varma voitosta, sillä Tampereella asuu hänen lisäkseen pari muuta samannimisiä ihmisiä. Sen verran hyvä kutina Helmisellä arpaonnen suosimisesta kuitenkin oli, että hän päivitti sähköpostia maanantaina vartin välein ja kun puhelin soi kesken astangajoogan online-tunnin, hän otti tauon treenistä ja päätti vastata – luurin toisessa päässä oli kuin olikin iloisia uutisia onnettarelta.

”Ensimmäinen reaktioni oli, että kerrankin minä saan uudet mailat. Oma sisu ei ollut aiemmin antanut periksi laittaa golfmailoihin niin paljoa rahaa kiinni”, Helminen sanoo.

Fittaus kannattaa aina

Yhtenä palkintona arvonnassa oli tosiaan uusi mailasetti. Nyt Pian ei tarvitsisi tuijottaa  golfliikkeessä hintalappuja, vaan hän voisi fittauksen yhteydessä valita juuri ne välineet, jotka parhaiten sopisivat hänen svingiinsä.

Kiirastorstaina aamulla Helminen saapui mitoittamaan itselleen uusia golfmailoja Golf Skyn Nokialla sijaitsevaan myymälään. Avukseen hän sai Golf Skyn välineasiantuntija Iiro Rautavuoren

Pia Helminen ja välineasiantuntija Iiro Rautavuori ottivat kuvauksen ajaksi maskit pois kasvoilta.

Pia Helminen ja välineasiantuntija Iiro Rautavuori ottivat kuvauksen ajaksi maskit pois kasvoilta.
Jussi Miettinen

Henkisenä tukena Pialla oli hänen Mikko-miehensä. Pariskunta pelaa yhdessä Nokia River Golfissa.

Urakka aloitettiin rautamailoista, ja vajaan tunnin jälkeen Rautavuori päätyi suosittelemaan Helmiselle Cobran uusia Radspeed-rautoja. Se sai Pian ja Mikon hiljaiseksi. Pian bägistä löytyy nimittäin entuudestaan Cobran raudat ja matkalla myymälään Mikko oli sanonut, että Cobran mailoja et sitten ainakaan valitse.

Trackman-lyöntianalysaattorin tarjoamat lukemat vakuuttavat kuitenkin pariskunnan ja settiin valittiin Radspeed-raudat kutosesta sand wedgeen tuuman lyhyemmällä seniorivarrella ja neljä astetta standardia flätimmällä lie-kulmalla.


Tätä kaikkea palkinto piti sisällään

Pia Helminen ei ollut koskaan aiemmin voittanut arpajaisissa, ainakaan näin suuressa. Uuden mailasetin lisäksi arvontapalkinto piti sisällään käytännössä kaikkea, mitä golfari tarvitsee. Palkinnon arvo oli jopa 13 000 euroa riippuen siitä, millaisiin välineisiin Pia fittauksessa päätyy.

 • Uusi mailasetin fitattuna
 • Golfbägi
 • Golf Plaisirin tarjoaman golfmatkan Espanjaan
 • GoGolf Play -pelioikeuden avecin kanssa
 • Uudet golfkengät
 • Kolme uutta golfvaatekertaa
 • 12 tusinaa golfpalloja

Cobran lisäksi loppusuoralla olivat mukana kahden muun välinevalmistaja raudat, mutta Pian svingi lennätti pallon Cobrilla hieman pidemmälle kuin Pingin ja Callawayn raudoilla, joten päätös oli sen jälkeen helppo tehdä. Sivusuunnasta katsottuna Pian pallot löytyivät jokaisella kolmella mailalla riittävän pienestä ryppäästä.

“Rautaseiska meni 15-20 metriä pidemmälle kuin vanhoilla mailoilla”, Helminen sanoo tyytyväisenä. 

Fittauksen lomassa Helminen kertoi, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän ostaa itselleen uusia mailoja. Viime kesänä hän oli tosin hankkinut itselleen uuden hiekkamailan, kun vanha oli kadonnut, mutta esimerkiksi putteri on ystävän vanha. Bägistä löytyy myös Mikon äitienpäivälahjaksi ostama, muutaman vuoden vanha hybridi. Sen sijaan raudoilla on ikää yli kuudesta seitsemään vuotta.

Tässä ajassa välineteknologia on mennyt harppauksin eteenpäin, joten ei ihme, että pituuseroa vanhan ja uuden mailan välillä on niinkin paljon.

“Siihen nähden, kuinka vähän Pia käy rangella harjoittelemassa, hän lyö tosi hyviä lyöntejä”, Rautavuori sanoi.

Iiro Rautavuori katsoo näytöltä, millaista dataa Trackman antaa Pia Helmisen golflyönnistä.

Iiro Rautavuori katsoo näytöltä, millaista dataa Trackman antaa Pia Helmisen golflyönnistä.
Jussi Miettinen

Hyvästä mailanpäännopeudesta kertoo se, että naisten varsien sijaan Pialle oli järkevämpää valita tuuman lyhyemmät seniorivarret, jossa on hieman jäykempi varsi kuin naisten varsissa.

Rautamailojen jälkeen Pialle fitattiin hybridit ja puumailat. Koska raudoiksi valikoituvat Cobrat, tuntui luontevalta kokeilla alkuun samanmerkkisiä hybridejä, väyläpuita ja rautoja. Oleellista on se, että eri mailojen välinen pituusero  on sopiva eli noin 10 metriä.

Hybridiksi valikoituu lopulta 24-asteinen Cobran Radspeed, jota täydennetään puuseiskalla ja -viitosella. Koska puuviitonen ja -kolmonen lennättivät pallon suurin piirtein yhtä pitkälle, spoonia ei kannattanut ottaa settiin mukaan. Draiveriksi valikoitui Cobran Radspeed 10,5 asteen nostokulmalla.

Viisikymppiset Espanjassa

Pia Helminen aloitti golfin vuonna 2004, mutta tuolloin perheen lapset olivat sen verran pieniä, että pelaaminen jäi vähiin. Hän aloitti lajin uudestaan vuonna 2014, mutta aktiivista pelaaminen on ollut viimeiset neljä viisi vuotta, jolloin kierroksia on kertynyt 40–50 per vuosi. Pariskunnan kotikenttä on Nokia River Golf.

Tärkeä osa harrastusta ovat olleet golfmatkat. Jouluna Helmiset ovat matkustaneet usein Malagaan ja pääsiäisen tienoilla Belekiin. Seuraavaksi edessä taitaa olla reissu Espanjan Alicanteen, sillä Suomeen rantautunut Pohjoismaiden suurin golfmatkatoimisto Golf Plaisir lahjoitti arvontaan palkinnoksi La Sellan -golfmatkan.

”Täytämme ensi vuonna molemmat 50 vuotta, ja meillä oli suunnitteilla lähteä vuoden päästä kesällä Alicanteen pelimatkalle. Nyt suunnitelmat menevät ehkä tämän osalta uusiksi. Kerrotaan kavereille, että jos haluavat osallistua juhliin, niin sinne mukaan sitten”, Pia naurahtaa.

Iiro Rautavuori, Mikko Helminen ja Pia Helminen pohtivat, mikä olisi Pialle paras putteri.

Iiro Rautavuori, Mikko Helminen ja Pia Helminen pohtivat, mikä olisi Pialle paras putteri.
Jussi Miettinen

Pia Helmisen tasoitus on 25:n luokkaa. Svingin perusteella se voisi olla paljon matalampi, mutta ongelmat alkavat kuulemma lähempänä viheriötä. Rautojen lisäksi settiiin valikoituu myös Clevelandin 58-asteinen CBX-wedge ja Pingin Heppler-putteri, jonka pituutta voi säätää ruuvaamalla. Ehkäpä uudet lähipelityökalut innostavat Piaa jatkossa viihtymään enemmän myös lähipeli- ja puttiviheriöillä? Golfin harjoittelu kun ei ole koskaan ollut Pian sydäntä lähellä.


Pia Helmisen uusi mailasetti:

 • Draiveri: Cobra King Radspeed XB 10,5°
 • Puu 5: Cobra King Radspeed 18,5°
 • Puu 7: Cobra King Radspeed 22,5°
 • Hybridi: Cobra King Radspeed 24°
 • Raudat ja wedget: Cobra King Radspeed (6–SW) ja Cleveland CBX 58°
 • Putteri: Ping Hepler Dyne 2

Ensi kesänä kotimaan matkailua

GoGolf Play -pelioikeuden sijaan Pirkanmaalla asuvalle Pialle tarjottiin mahdollisuutta valita green feetä suomalaisille golfkentille. Pia tarttui tarjoukseen, ja suunnitelmissa on kiertää ensi kesänä ainakin Nordcenterissä, Linna Golfissa ja Kultaranta Golfissa.

“Olemme tehneet kesäisin Suomessa isommalla porukalla reissun Nordcenteriin. Vastaava matka olisi tarkoitus toteuttaa myös tänä kesänä. Kultarantaan meillä on jo matka varattuna”, Pia sanoo.

Pialla on siis tänä vuonna paljon mitä odottaa. Kun uudet välineet saapuvat noin kuukauden tehtaalta häntä varten räätälöitynä, golfkausi Suomessa on jo täydessä vauhdissa.

Golf Skyn välineasiantuntija Iiro Rautavuori uskoo, että Pia tulee nauttimaan pelistä ihan eri tavalla nyt kun hänellä on omaan peliin soveltuvat välineet.

”Vaikka välineiden päivittäminen uusiin saattaa tuntua ihmisistä kovalta hintalaakilta, se auttaa peliä ja kannattaa ilman muuta tehdä. Parasta työssäni onkin se, että voin auttaa ihmisiä tekemään pelaamista mielekkäämpää”, Rautavuori toteaa.

Etsi luettavaa