Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Golf Sky

Mailamitoitus auttaa pelaajaa saavuttamaan täyden potentiaalinsa

Aaro Auvinen fittaa asiakkaille mailoja Golf Skyn liikkeessä Nokialla. KUVA: HENRI HONKALA

Mailojen mitoitus eli fittaus sopii kaikentasoisille pelaajille ikää, taitotasoon ja sukupuoleen katsomatta.

Golf Skyn maila-asiantuntija ja fittaaja Aaro Auvinen mitoittaa mailoja vasta-alkajista ammattilaispelaajille. Aaro on sitä mieltä, että kaikkia bägistä löytyvät mailat voidaan fitata. Vastaavasti jokainen pelaaja tasoon, kierrosmäärään ja sukupuoleen katsomatta voi tulla fittaukseen.

”Itse näen fittauksen isoimpana hyötynä sen tuoman mielekkyyden pelaamiseen. Kun välineet ovat kunnossa ja juuri sinulle sopivat, on golf helpompaa ja nautinnollisempaa”, Aaro sanoo.

Aaro korostaa sopivien mailojen merkitystä jo aloitteleville pelaajille. Pelkästään oikean pituisella mailalla voi olla iso merkitys kehityksen kannalta.

”Ihan yhtä isoja parannuksia saadaan suhteessa kaikille pelaajille”, Aaro kertoo.

Fittauksen tarkoitus onkin löytää jokaiselle pelaajalle yksilöllisesti oikean tuntuiset ja sopivat mailat.

Mitä fittauksessa oikein tapahtuu?

Välineasiantuntija Aaro Auvisen mukaan mailamitoitus sopii kaiken tasoisille pelaajille. KUVA: HENRI HONKALA

Fittaukset alkavat usein lämmittelyllä vanhoilla mailoilla, joita ollaan vaihtamassa. Näin saadaan vertailupintaa sekä infoa lyönnistä, mitoista ja pallon lentoradasta. Tämän lisäksi Aaro ottaa yleensä mitat myös pelaajasta itsestään. Pituudella ja käsien mitalla on iso merkitys oikeiden mailojen löytymisessä.

”Samalla jutellaan asiakkaan kanssa siitä, mitä asiakkaalla on mielessä ja mitä hän fittaukselta haluaa. Osa haluaa mittaa, osa helpoutta – jokainen varmasti parempia lyöntejä ylipäätään”, hän sanoo.

Asiakkaan toiveet ja mielipiteet vievät fittausprosessia eteenpäin. Samalla TrackMan antaa ison määrän dataa ja infoa jokaisesta lyönnistä.

”Kun ollaan saatu pääpiirteittäin tärkeimmät infot lyönnistä ja löydetty asiakkaalle sopiva varsi ja lapa, voidaan hienosäätää vielä paljon enemmän. Esimerkiksi varren pituus, lie-kulma ja gripin paksuus vaikuttavat lopputulokseen”, Aaro avaa.

Lähes loputon määrä vaihtoehtoja

Kun otetaan huomioon fittauksessa mailan komponenttien eli lavan, varren ja gripin lisäksi myös svingipaino sekä muut tarkemmat tekniset tiedot, saadaan lähes loputon määrä erilaisia yhdistelmiä löytää asiakkaalle oikea väline.

Pelkästään varressa täytyy ottaa huomioon sen profiili, paino ja pituus. Varren profiilii vaikuttaa pallon lentokaareen, kierteeseen ja tuntumaan. Näillä kaikilla oma osuutensa koko lyönnin lopputulokseen.

”Vaihtoehtoja on niin monta, ettei tavallisen golfarin niitä tarvitse tietää. Sen takia me fittaajat painotetaan fittauksen tärkeyttä ja hyötyä mailoja hankittaessa”, Aaro sanoo.

”Loppupeleissä päätöksen välineistä tekee aina golfari. Itse fittaajana luen lukuja ja autan niiden kautta asiakasta löytämään juuri oikeat vaihtoehdot.”

Parhaimmillaan oikeilla mailoilla lyöntiin saadaan lisää mittaa jopa kymmeniä metrejä. Tällöin fittauksesta saadut hyödyt ovat ilmeiset, mutta joskus tulee vastaan myös tilanteita, joissa asiakas lyö parhaat tulokset omilla mailoillaan. Aaro sanoo, että silloin uusia mailoja ei luonnollisesti lähdetä väkisin myymään.

Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei asiakaalla ole tuolloinkaan mennyt aikaa hukkaan, sillä fittauksesta hän saa sessiosta raakaa dataa lyöntien mitasta ja lentoradasta.

Milloin sitten Aaro on itse tyytyväinen omaan fittaukseensa?

”Kun asiakas tuntee, että mailat on fiilikseltään hyvät ja itse näen luvuista, että nämä mailat on kyseiselle pelaajalle juuri sopivat. Silloin koen itsekin onnistuneeni fittauksessa.”

Custom fittauksia tehdään kaikissa Golf Skyn myymälöissä Espoossa, Vantaalla, Raisiossa ja Nokialla.

Etsi luettavaa