Hyppää sisältöön

Lavan ja varren painon merkitys

Lavan ja varren paino luovat balanssin, joka on ratkaiseva tekijä mailan toiminnalle. Bubba Watson ja Rory McIlroy ovat PGA Tourin kaksi parasta draivaajaa. Vaikka molemmat vaihtavat draiveria vuosittain ilmestyviin uusiin malleihin, on helppo olettaa, että he ovat pitäneet lavan ja varren tasapainon samana. Bubba Watson on käyttänyt samaa vartta jo yli kymmenen vuotta. Rory McIlroyn varsi on pysynyt samana viimeiset kolme vuotta.

Varren jäykkyys ja tuntuma on läheisessä suhteessa lavan painon kanssa. Mitä enemmän lapa painaa, sitä enemmän varsi taipuu svingin aikana. Jopa 1-2 gramman ero lavan painossa vaikuttaa mailan ja varren tuntumaan ja toimintaan.

Myös eri painoiset varret vaativat eri painoisen lavan. Hyvän tasapainon saavuttamiseksi raskaammat varret usein tarvitsevat kevyemmän lavan, jotta kokonaisuudesta ei tule liian raskas. Sama pätee toisinpäin. Kevyet varret vaativat hieman raskaamman lavan, jotta mailan paino ja tuntuma pysyy sopivana. 

Voit siis yrittää etsiä vartta, joka toimii lavan kanssa tai voit hakea oikeaa lavan painoa, joka toimii varren kanssa. Ja miksi välittäisit koko asiasta? Mailan tasapainolla ja painosuhteella on vaikutus pallon lentokaareen ja mailan toimintaan svingin aikana.

Painavampi lapa liikkuu hitaammin svingin huipulta ja voi näin auttaa lyönnin ajoituksessa, jos pelaajalla on tapana käyttää liikaa ylävartaloa ja käsiä. Jos taas vartalo on nopea ja kädet jäävät helposti jälkeen, voi pelaaja kokeilla kevyempää lapaa ja hieman raskaampaa vartta. Mailan painosuhteilla voi olla merkittävä vaikutus svingin toimintaan ja toistettavuuteen. 

Jos bägistä löytyy maila, jonka tuntuma miellyttää, kannattaa lavan ja varren paino mitata ja kirjoittaa muistiin tulevia hankintoja ajatellen. 

Etsi luettavaa