Hyppää sisältöön

Kymmenen kysymystä mailojen mitoituksesta

Pelaajan oman kehon mittasuhteisiin ja omaan svingiin sopivat välineet tekevät golfista nautittavampaa ja antavat lisää metrejä lyönteihin. Kysyimme Golf Skyn välineasiantuntijalta Henri Satamalta, miten harrastaja hyötyy mailafittauksesta.

1. Miksi mailojen mitoittaminen kannattaa?

Fittauksella löydetään pelaajan kehon mittasuhteisiin ja lyöntiin sopivat välineet. Kun lavat, varret ja grippi ovat pelaajalle sopivat, pelaaminen on helpompaa, kivempaa ja nautittavampaa. 

2. Kuinka yleistä mailojen mitoittaminen on?

Mailojen mitoittaminen yleistyy koko ajan, mutta vielä löytyy paljon golfareita, jotka eivät ole koskaan käyneet mitoituksessa. Jos draiveriin laittaa satoja – tai koko settiin jopa tuhansia – euroja, on järkevää ostaa kerralla juuri itselleen sopivat mailat.

3. Missä mailamitoituksen voi tehdä?

Sellaista golfin erikoisliikettä ei Suomesta enää taida löytyä, jossa mitoitusta ei olisi tarjolla. Esimerkiksi Golf Skyn jokaisesta myymälästä löytyy mitoitusstudio, jossa on käytössä TrackMan-lyöntimonitori.

Golf Skyssä olemme luoneet mitoituskonseptin, joka takaa asiantuntevan ja yhdenmukaisen palvelun käy mailat mitoittamassa sitten Espoossa, Vantaalla, Nokialla tai Raisiossa. Myös kenttien yhteydessä toimivissa proshopeissamme eri puolilla Suomea järjestetään kauden aikana fittauspäiviä.

Henri Satama on entinen kilpapelaaja, joka vastaa Golf Skyssa mailojen mitoituksesta. (Kuva: Jussi Miettinen)

4. Millaisilla välineillä suomalaiset golfarit pelaavat?

Mitoitukseen tulevilta pelaajilta löytyy välineitä laidasta laitaan. Joillakin asiakkailla raudat voivat olla todella vanhoja. Vanhimmat mailat, joihin olen törmännyt, ovat olleet 80-luvulta.

5. Kuinka suuria hyötyjä voi saavuttaa mitoituksen avulla?

Jos puhutaan lyöntien pituudesta, niin draiverilla olemme saaneet mitoituksen avulla jopa 30 metriä lisää pituutta. Rautoihin lisää pituutta voi saavuttaa jopa 20 metriä lentokorkeutta menettämättä. Jos rautaseiskalla on aiemmin lentänyt 120 metriä ja uusilla mailoilla 140 metriä, niin kyllähän se helpottaa pelaamista.

Modernit mailat ovat nykyään anteeksiantavia, joten yleensä myös lyöntitarkkuus paranee mailat uusimalla.

6. Mikä on yleisin ongelma, johon törmäät mitoitukseen tulevan asiakkaan vanhoissa välineissä?

Mailat ovat usein joko liian lyhyet tai liian pitkät tai sitten lie-kulma. Myös varren jäykkyys voi olla väärä, mikä vaikuttaa lentokaareen ja lyönnin pituuteen. Tällaiset mailat on usein hankittu standardina kaupan hyllyltä.

Standardimittainen varsi sopii karkeasti ottaen vain puolelle pelaajista. Usein mitoituksessa lähdetäänkin liikkeelle joko puoli tuumaa lyhyemmän tai tuuman pidemmän mailan tai mailasetin kanssa. Pientä säätöä mailoihin löytyy mitoituksessa lähes joka kerta.

Varren pituuteen ja lie-kulmaan vaikuttavat eniten pelaajan mittasuhteet. Yhdellä voi olla tosi pitkät kädet ja toisella lyhyemmät, vaikka pelaajat olisivat yhtä pitkiä. Käsien suhteellinen pituus vaikuttaa paljon varren pituuteen ja lie-kulmaan.

Vinkkejä mitoitukseen menevälle golfarille

  • Varaa ylimääräistä aikaa alkulämmittelyn tekemiseen.
  • Ota mukaan oma maila. Jos olet mitoittamassa rautoja, nappaa matkaan rautaseiska.
  • Mieti budjetti, jonka olet valmis varaamaan hankintaan.
  • Pohdi valmiiksi, mikä on lyöntisi ongelmakohta.
  • Saavu mitoitukseen avoimin mielin. Mitoittaja haluaa vilpittömästi auttaa sinua kehittymään pelissäsi eteenpäin. Jännittää ei kannata, mitoituksesta hyötyvät myös aloittelijat. 

7. Kannattaako aloittelijan mitoittaa mailat, vaikka lyönti ei olisi vielä vakiintunut?

Jos vasta-alkaja on tosi pitkä tai lyhyt, on tärkeää, että hän lähtee harrastuksessa liikkeelle mailoilla, joissa on sopivan pituinen varsi. Varren pituus vaikuttaa merkittävästi lyöntiasentoon, jonka merkitystä oikean lyöntitekniikan omaksumisessa ei voi kyllin korostaa. Myös oikean painoinen maila helpottaa golfuran alkutaipaleella olevaa pelaajaa.

8. Mitä eri mailoja on järkevää mitoittaa?

Periaatteessa kaikki mailat draiverista putteriin kannattaisi mitoittaa. Yleisimmin mitoitamme puumailoja ja rautoja, mutta esimerkiksi wedgeihin on saatavilla jo niin paljon erilaisilla lapa- ja bounce-vaihtoehtoja, että wedge-mitoituksetkin ovat yleistyneet.

Putterien fittauksessa käytämme Pingin kehittämään sovellusta, jonka avulla selvitetään putin liikerata ja painopisteeltään oikea putterin. Sovelluksen avulla tehtävien puttien ja pelaajalle esitettyjen kysymysten avulla pystymme rajaamaan yleensä vaihtoehdot kolmeen, joista valitaan pelaajan fiiliksen mukaan paras. Myös puttereissa varren pituudella on iso merkitys.

MAINOS Jokaisessa Golf Skyn myymälässä mailamitoituksen sinulle tekee välineasiantuntija TrackMan-lyöntitutkaa hyödyntäen. Varaa aika fittaukseen >>

9. Paljonko mailojen mitoittaminen maksaa?

Käytännöt vaihtelevat Suomessa jonkin verran, mutta Golf Skyssa mitoittaminen ei maksa mitään, jos asiakas päätyy ostamaan mailan mitoituksen perusteella.

10. Miten pelaajan budjetti vaikuttaa fittaukseen?

Otamme mitoituksessa pelaajan budjetin aina huomioon. Jos se on tiukka, vaihtoehtoja on vähemmän, mutta aina olemme löytäneet asiakkaan budjettiin sopivat mailat. Mailamerkeiltä löytyy yllättävän paljon tarjontaa hintahaitarin molemmista päistä.

Joskus asiakas on tullut hakemaan jotain tiettyä rautasettiä, joka maksaa esimerkiksi tuhat euroa, mutta fittauksessa on löytynyt halvempi malli, joka sopii pelaajalle paremmin. Mailafittauksen idea on juuri siinä, että löydetään kullekin asiakkaalle parhaiten sopiva maila, eikä se aina ole kallein vaihtoehto.

Välillä käy myös niin, että asiakkaan nykyinen setti on hänelle sopivin. Silloin emme lähde myymään hänelle uutta settiä emmekä myöskään veloita mitoituksesta maksua. Yhdeksästä kerrasta kymmenestä löydämme kuitenkin asiakkaalle aiempaa paremman mailan.

Golf Sky on osa GoGolf-konsernia.

Etsi luettavaa