Hyppää sisältöön

Kannattaisiko bägissä pitää kahta draiveria?

Toisella mailalla haetaan pituutta, toisella tarkkuutta.

Kirjoitin viime viikolla spinnin eli alakierteen merkityksestä lyöntipituuksiin. Tämä johti kahteen kommenttiin, joissa puolustettiin tarkkuuden merkitystä.

Välineillä voidaan tietysti vaikuttaa myös tarkkuuteen, vaikka tästä ominaisuudesta ei paljoa puhuta edes rautamailojen markkinoinnissa.  Olen kuitenkin sitä mieltä, että draiverin kanssa ei tulisi tehdä kompromisseja pituuden suhteen, koska pituuden alentava vaikutus kierrostulokseen on todistettu kerta toisensa jälkeen. Bägissä voi toki olla myös tarkkuusmailoja kentän kapeita väyliä varten.

Kahden draiverin pitäminen bägissä voisi olla monille loistava idea. Normaalia draiveria lyhyemmällä ja painavamalla varrella voidaan pitää lyönti kontrollissa. Tällöin kannattaa pitää huoli siitä, ettei varresta tule liian jäykkä. Jäykällä varrella menetät tuntuman lapaan ja svingin ajoitus kärsii. Siksi lyhennettyyn draiveriin kannattaa aina lisätä reilusti painoa. Paino lavassa saa varren elämään ja tuo svingipainon lähemmäksi normaalia lyhyestä varresta huolimatta.

Tiesitkö esimerkiksi, että puukolmosten lavat ovat painavampia kuin draiverien?

Jos sivukierteet eivät haittaa, yritä lyödä tarkkoja avauksia mahdollisimman matalina.

Tarkkuus riippuu tietysti paljon pelaajan toiminnasta ja mailan tasapainolla on suuri vaikutus svingin ajoitukseen. Tasapainoisella mailalla on helppo svingata, eikä se tunnu liian kevyeltä tai liian raskaalta. Varressa on hyvä tuntuma, mutta se ei potki lapaa minne sattuu. Mailan painon suhteen kannattaa kokeilla molempia ääripäitä, jotta löydät omaan svingiisi sopivan työkalun. 

Jos sivukierre on ongelma, suurempi backspinni auttaa pitämään lyönnin suorana. Silloin kannattaa tarkkuusmailaan valita isompi nostokulma. Lyhyt varsi ampuu pallon matalampaan lähtökulmaan, joten lyhyemmällä mailalla ei välttämättä tule liian korkeita lyöntejä, vaikka nostokulmaa olisi tavallista enemmän.

Jos sivukierteet eivät haittaa, yritä lyödä tarkkoja avauksia mahdollisimman matalina. Tiger Woodsin matala ”stinger” perustui tähän teoriaan. Mitä nopeammin pallo tulee alas, sitä vähemmän vinoon se ehtii lentää.

Tuuliolosuhteet eivät vaikuta matalaan lyöntiin ja voit pelata saman lyönnin kelissä kuin kelissä. Erittäin tarkoista avauksista tunnetut golflegendat Ben Hogan ja Lee Trevino pelasivat draivit matalina käyttäen rullia pituuden saamiseksi.

Etsi luettavaa